Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2456789101112
Pokaż wyniki od 221 do 237 z 237

Wątek: Przecieki-tylko szczerze?

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melodi Zobacz posta
    Ale wielo na prawdę wcale nie muszą przeciekać! Nam przeciekały na początku, i potem kiedy w lato synek dużo pił i dawałam za mało wkładów. Myślę,że to 1) dobranie dobrej pieluszki 2) umiejętność dobrego dopasowania jej zapinając na dziecku 3) regularne czyszczenie wkładów
    ja bym dodała jeszcze pkt 1a) dobranie dobrych wkładów i i ich odpowiednie ułożenie w pieluszce (tj. zwiększenie chłonności w miejscach "strategicznych)

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chusteryczka Awatar irish_dancer
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    ja bym dodała jeszcze pkt 1a) dobranie dobrych wkładów i i ich odpowiednie ułożenie w pieluszce (tj. zwiększenie chłonności w miejscach "strategicznych)
    Tylko skad wiedziec ze robisz cos dobrze skoro wszystkiego sie matko uczysz z opisow internetowychczytalam o odpowiedniej szerokosci pieluszki w kroku...czyli jakiej?
    O zapinaniu mi nie mowcie,bo mam wiercipieteogolnie przeciekow nie mam,ale mam Tots Bots Easy Fit i mam je zawsze mokre w pachwinach.Odtluszczone,z bambusem,to niby dobrze chlona...a musze wkladac do nich cos dodatkowego,to tak sie robi w AIO?

Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2

Miejscowość
    WAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irish_dancer Zobacz posta
    Tylko skad wiedziec ze robisz cos dobrze skoro wszystkiego sie matko uczysz z opisow internetowychczytalam o odpowiedniej szerokosci pieluszki w kroku...czyli jakiej?
    O zapinaniu mi nie mowcie,bo mam wiercipieteogolnie przeciekow nie mam,ale mam Tots Bots Easy Fit i mam je zawsze mokre w pachwinach.Odtluszczone,z bambusem,to niby dobrze chlona...a musze wkladac do nich cos dodatkowego,to tak sie robi w AIO?
    irish_dancer, niestety wszystko trzeba 'rozpoznać bojem' czyli metodą prób i błędów. dopóki nie wypracowałam własnego systemu, przecieki miałam codziennie.
    dla mnie 'odpowiednia' szerokość wkładu w kroku to taka, która idealnie wypełnia szerokość kieszonki w kroku. wkład za szeroki na dziecku będzie się 'marszczył' wzdłuż lub 'łamał' jak pisze fenesterka. z kolei za wąski wkład zostawi wolną przestrzeń. oba rozwiązania prowadzą do przecieków.
    dla mnie istotne jest też dobranie chłonności do specyfiki sikacza mojemu synowi na przód zakładam wkład ok. 3 razy bardziej chłonny niż na resztę pieluszki, np. do kieszonki wkładam trójwarstwowy wkład bambusowy PUPPI a oprócz tego do przedniej części wsuwam złożony na pół bambusowy wkład czterowarstwowy PUPPI (czyli 8 warstw). taka kieszonka starcza na 3h, przecieków nie ma.

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Moja corka siusia z przodu bardziej(choc ponoc chlopaki tak maja ) i ja daje na przod zlozony wezszy wklad lub maly noworodkowy jakis to pomaga. Za waskich w kroku ni lubie(oprocz grovi) bo najczesciej byly wilhotne pachwinki z przodu a tyl i srodek suche.

Edit. Zapomnilam dodac ze podstawowym wkladem jest u nas bambusowy babyetta dlugi spinany z krotkim czyli 6 warstw, ukladam tak by przod byl bardziej napchany niz tyl i czesto daje cos jeszcze na przod jak Kustafa i pieluszka moze by tez ok 3 h na pupce.
    Ostatnio edytowane przez Magenta ; 02-03-2014 o 23:02

Chusteryczka Awatar irish_dancer
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    irish_dancer, niestety wszystko trzeba 'rozpoznać bojem' czyli metodą prób i błędów. dopóki nie wypracowałam własnego systemu, przecieki miałam codziennie.
    dla mnie 'odpowiednia' szerokość wkładu w kroku to taka, która idealnie wypełnia szerokość kieszonki w kroku. wkład za szeroki na dziecku będzie się 'marszczył' wzdłuż lub 'łamał' jak pisze fenesterka. z kolei za wąski wkład zostawi wolną przestrzeń. oba rozwiązania prowadzą do przecieków.
    dla mnie istotne jest też dobranie chłonności do specyfiki sikacza mojemu synowi na przód zakładam wkład ok. 3 razy bardziej chłonny niż na resztę pieluszki, np. do kieszonki wkładam trójwarstwowy wkład bambusowy PUPPI a oprócz tego do przedniej części wsuwam złożony na pół bambusowy wkład czterowarstwowy PUPPI (czyli 8 warstw). taka kieszonka starcza na 3h, przecieków nie ma.
    Ooo,przyklady to jest to co lubie najbardziejdzieki
    3h...wow! Zastanawialam sie czy sa osoby bezmikrofibroweczy tak sie da. Musze potestowac z czyms chlonnym,a cienszym.

Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2

Miejscowość
    WAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irish_dancer Zobacz posta
    Ooo,przyklady to jest to co lubie najbardziejdzieki
    3h...wow! Zastanawialam sie czy sa osoby bezmikrofibroweczy tak sie da. Musze potestowac z czyms chlonnym,a cienszym.
    póki co jestem bezmikrofibrowa, mam same bambusy i kilka konopi. ale już niedługo, bo lecą do mnie mikrofibrowe wkłady milovi (podobno baaardzo chłonne)

Chustoholiczka Awatar sag8

Domyślnie

to może przypomne sprzed kilku stron... jeśli chcecie coś dopisać, to proszę bardzo...

Cytat Zamieszczone przez sag8 Zobacz posta

jeśli masz przecieki to:
    1. ZMIENIAJ PIELUCHĘ PO KAŻDYM SIKNIĘCIU, bo choćby nie wiem jaka pielucha była na dupce to każda przecieknie, jeśli ją zmienimy 2 razy w ciągu dnia...
    2. roczne dziecko ma NIECO większy sik niż 3 miesięczne, może trzeba dołożyć drugi wkład albo jeden a chłonniejszy...
    3. załóż pieluchę prawidłowo, gumki mają być w pachwinach, a nie w zgięciach kolanek czy na udach, i żeby w pasie nie były za luźno zapięte...
    4. używaj pieluch o prawidłowym rozmiarze...
    5. odtłuść, może są pozaklejane.....
    6. i zobacz czy pielucha nie jest uszkodzona... coś z pulem, gumki puściły albo coś....

Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta

dodam jeszcze
    7. dziecko w ostrej fazie ząbkowania sika częściej i więcej ilościowo niż normalnie
    Hancymon - 03.2010 Ingulec - 07.2013

Chustonówka

Domyślnie

Napiszę że u nas dużo dużo lepiej. Odkąd zaczęłam pilnować gumek przecieki tylko jak za długo przytrzymamy pieluszkę na pupie albo zbyt luźno zapniemy
    lizka

Mama 2 synów - Maćka (2005) i Michała (2013)

Chustofanka Awatar ubyszka
    Miejscowość
    Ząbki

Domyślnie

Mi z kolei leci bokami albo górą w niezniszczalnych dotąd miloviach. Myślałam, że są za małe, więc odpięłam ostatnie napki, ale nic nie to nie pomogło. Synio w tym beznadziejnym rozmiarze pomiędzy, a w dodatku do przewinięcia go potrzebny cyrkowiec, więc przy co drugim przewinięciu mamy przebieranie gratis...
    Alek 13 VI 2013 r. i Jerzyk 19 XI 2015 r.

Chustonówka

Domyślnie

Nauczylam sie poprawnie zakladac i odtad przecieki to rzadkosc. Zdarzaja sie tylko jak zapomne sie i zbyt dlugo przytrzymam w pieluszce

Wysłane z mojego GT-S7562 przy użyciu Tapatalka
    lizka

Mama 2 synów - Maćka (2005) i Michała (2013)

Chusteryczka Awatar czyżyk
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

U mnie zaczęły się jakiś czas temu przecieki. Zastanawiam się czy dzieć mi zaczął więcej sikać na jeden raz i wkład nie nadąża ze "zbieraniem". Miałyście coś takiego? Odtłuściłam i dalej nic. Muszę coś wykombinować, bo nie uśmiecha mi się sprawdzanie co chwila czy nie przeciekło. Latem jeszcze pół biedy, ale od września mały idzie do żłobka, to muszę wyeliminować takie akcje...

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Na większość przecieków może zaradzić chłonniejszy wkład, a jakich wkładów używasz?

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilam Zobacz posta
    Na większość przecieków może zaradzić chłonniejszy wkład, a jakich wkładów używasz?
    Teraz mam system wkładów bambusowych plus wkład uszyty z ręcznika. Muszę spróbować dołożyć coś cienkiego. Wcześniej jak do bambusów dołożyłam ręcznikowy wkład to mi się przecieki skończyły i przez 8- miesięcy miałam spokój. Będę kombinować.

Miejscowość
    WAW

Domyślnie

jeśli szukasz czegoś cienkiego, ale chłonnego - polecam wkłady konopne. można upolować używane różnych marek u nas na bazarku. z nowych to chyba tylko wkłady konopne PUPPI w dziale Handmade...

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

Oj tak wkłady konopne są świetne-chłonne, jeśli kupisz cienkie i duże to można je odpowiednio zmyślnie składać

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

No właśnie już myślałam, żeby wypróbować te wkłady konopne, bo wiem, że są chłonne. Dzięki za porady

Chustomanka

Domyślnie

Czyzyk u mnie to samo. Same przecieki i ubrania co chwila do wymiany. Normalnie juz nie mogę tego wytrzymać : ( a to wszystko przez zęby :/

Uprawnienia umieszczania postów