już pieluchy się moczą z płynem do naczyń, zaraz idą do pralki i mam nadzieję, że to pomoże![]()
jeszcze jedno pytanko...
czy można stacjonarnie kupić olejek lawendowy i z drzewa herbacianego?
wypierz je kilka razy bez proszków po tym moczeniu![]()
08.2011
04.2014
Hej, ale ten stripping rzeczywiście może pomóc na przeciekający PUL? Ktoś miał takie doświadczenia? Bo ja tak mam od jakiegoś czasu, zarówno w nowych, jak i używanych. Wystarczy jeden sik (a siki ostatnio porządniejsze takie się zrobiły) i z boków bodziaka, przy nóżkach, tam, gdzie nie sięga wkład, mam przeciek. Raz na ruski rok uda mi się zmienić pieluchę bez przecieku. Mam wkłady od chinek, dwa chłonniejsze, czasami wkładam tetrę, ręczniczki z IKEI, wkłady od Tetro, ale przeciek jest zawsze, bez względu na wkład.
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
Niemożliwe, że źle dopasowana, bo mam najróżniejszych firm (Babyetta, Milovia, Nappime, HappyFlute) i oglądałam filmik Babyetty, więc poprawiam PUL, ciasno spinam. Może zęby...
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
a u nas idą zęby a właściwie czwórka wychodzi... dwójek jeszcze nie mamy a już 4 idzie :/
i wcale córcia nie siusia więcej, teraz ma pieluchę od 2h na pupie i jest prawie sucha.
wczorajsze pieluchy już wyschły za godzinkę sprawdzę czy nadal przeciękają, jak tak to chyba tylko do śmieci się nadają :/
Samasia, też mi przeciekały kieszonki (nówki) przy nóżkach. PUL przepuszczał chociaż wkład w środku nie był jakoś specjalnie mokry, najczęściej tylko np. do połowy. Strasznie mnie to wkurzało, zwłaszcza, że wszędzie czytałam, że te pieluszki, które mam nie przeciekają. No i w końcu mi też nie przeciekają :-D
Oprócz wkładów kupionych mam też uszyte przeze mnie wkłady ze starego ręcznika. Jak włożę np. wkład bambusowy i pod niego mój ręcznikowy to nic mi nie przecieka, nawet jak wkłady mogę wykręcać. A pieluszka dużo grubsza nie jest, bo wkład ręcznikowy jest cienki. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale odkąd stosuję taką kombinację, to nigdy mi już PUL nie przeciekł.
Ze zwykłego ręcznika kąpielowego? Ale od czego to zależy, skoro wkład nie był przesiąknięty?
Zosia 2013
Tymek 2016
Stripping i odtłuszczanie raz na jakiś czas pomaga - nam pomogło. Jeśli od pupy tkanina jest zatłuszczona np. kremem na odparzenia, to nie będą tam siuśki wsiąkać, tylko rozlewać się na boki no i przeciek będzie. Inna rzecz, to dopasowanie wkładu na szerokość pieluchy - może za wąskie wkłady masz? Jeszcze inna kwestia to rozmiar i krój bodziakabo jak body przymałe i szerokie w kroku, to łatwiej łapie wilgoć niż takie z długim wąskim pasem. No i nie wiem, jakie masz wkłady, ale u nas od pewnego czasu sprawdzają się tylko bambusowe i to raczej te grubsze. Tak czy inaczej, ze wszystkich rodzajów pieluch kieszonki nam przeciekają najczęściej. Na wyjścia używam zestawu formowanka + otulacz wełniany Kokosi, bo tylko wtedy mam pewność, że nic nie przecieknie.
Witek 2012
Tak, ze starego ręcznika kąpielowego. Podwójna warstwa, wielkość jak normalny wkład. Przypuszczam, że PUL przecieka kiedy wkład nie zdąży "wyłapać" siku i płyn dostaje się bezpośrednio na PUL. W przypadku gdy u mnie jest jeszcze ten ręcznik, to on to wyłapuje. Taka jest moja hipoteza. Może spróbuj dać wkład bambusowy, a pod niego ręczniczek z ikea (taki malutki biały pewnie masz)?
ja dziś właśnie testowałam swoje pieluszki(po odtłuszczaniu i strippingu) ale wlewając wodę do pieluszek i zauważyłam, że prędzej, czy później pul "zaciąga" wodę przy brzegach/nóżkach od polarku, a im węższa pieluszka tym szybciej, a ponieważ pul pozostaje przez cały środek suchy, to faktycznie trzeba kombinować z wkładamizauważyłam jeszcze, że moja córka wybitnie siusia jak chłopak, czyli z przodu, po środku mało a z tyłu wkłady mamy praktycznie suche, więc teraz wkładam 2 wkłady ale jeden złożony i bardziej z przodu, albo jeden+cieńszy na przód, chyba tez potne 1 ręcznik na wkłady kształtem dopasowane do naszych potrzeb
![]()
U nas mniejsze wkłady już nie dają rady. Kieszonki zwiększone o rozmiar i jeden mniejszy wkład to za mało. Przesuwa się albo szybko przesiąka bo podobnie jak u córki Magenty - sika się z przodu. Pewnie przez to, że dużo bawi się na brzuchu. Małe wkłady tylko na noc jako dodatek do dużego.
Zauważyłam też, że im szerszy wkład tym lepiej. Bo łapie wszystko, nawet jak dziecko na boku leży.
Jej mi do kilku dni wszystko przecieka - węszę problem żurawinowy. Córa od jakiś dwóch tygodni je "tony" żurawiny i teraz sika rzadko, ale objętość sika jest makabryczna. Po dwa wkłady lub wkład z ręcznika+wkład lub ręcznik + tertra, wszystko przecieka kieszonki, formowanki, otulacze, AIO z BG!!!
Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
Kacper 2016 - Paskud
Maksymilina 2019 - Gustlik
tzn. my używamy zawsze 2 wkłady, za to jeden z nich składam i w przód wkładam, żeby na pupie było mało, a więcej warstw tam gdzie sika mocniej i zgadzam sie, że wkład musi być "od brzegu do brzegu", w ogóle to nam szersze pieluszki praktycznie nie przeciekają, te wąskie mimo iz zgrabne, trudniej mi obsługiwać(oprócz grovii) no i ja jednak wolę przeszyciapuściłam w świat piękne babyetty, bo ostatecznie nie miałam czasu na układanie tych wkładów i poprawianie polarka, no niestety nie z uciekającą panną młodszą
ale śliczne były, to fakt....
edit. nautika, żurawinato ja się zastanawiam, co moja mała tak mało sika ostatnio, a ona chorowała na anginę i jej samą wodę podaję, a od miesiąca żurawinkę dodawałam, ciesząc się z ilości witaminy C a zapominając o właściwościach moczopędnych
![]()
Dziewczyny, można więc powiedzieć, że są dwa typy problemu przecieków:
1. Wkład więcej nie przyjmuje i pieluszka przecieka -> trzeba częściej przewijać
2. Wkład nie jest cały mokry, a jednak PUL przecieka -> jak pisałam wcześniej, mi pomaga dodatkowy wkład z ręcznika
Magenta, też próbowałam dawać więcej "z przodu", ale w naszym przypadku się to nie sprawdzało, chociaż mam chłopca![]()