U nas dzis przy jednym wkladzie sie zrobila kaluza na brzuchu - gora wycieklo. Ale tajemnica jest dla mnie, czemu otulacz + tetra mi nie przecieka.
U nas dzis przy jednym wkladzie sie zrobila kaluza na brzuchu - gora wycieklo. Ale tajemnica jest dla mnie, czemu otulacz + tetra mi nie przecieka.
Z moich obserwacji wynika, że jeśli przeciek jest górą, to za słabo ściągnięta pieluszka. Alternatywnie, ciuszek dotyka polarka z góry i odciąga. U nas otulacz też nigdy nie przecieka. Prawdopodobnie chodzi o brak mikropolarka. Siku wsiąka bezpośrednio we wkład (ja nie używam wkładek sucha pupa) przez to nie ma gdzie "uciec". Takie są moje przemyślenia w tej kwestii. Też mnie to swego czasu męczyło![]()
My ostatnio dajemy dużo bambusowych i... przecieki znikłyAle już wykryłam dwie kieszonki, gdzie mi PUL chyba nie trzyma
![]()
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'
Doszłam do tych samych wniosków, jeśli chodzi o otulacze: Siki lecą na PUL i spływają do wkładu, a nie są rozprowadzane przez mikropolarek. Z tą ściągniętą fakt - wczoraj słabiej spięłam kieszonkę, pewnie stąd kałuża z przodu.
Od dziś robię próbę z ręczniczkami IKEI dodanymi do wkładu. Ja się zastanawiam, po co mi to wszystkoChyba dla własnej satysfakcji. Eko nie jestem, w zdrowotną przewagę pieluch wielo nie wierzę, wręcz się zamartwiam, że ich większy ciężar i gabaryty przeszkadzają w rozwoju ruchowym... Może powinnam sobie powtarzać: Tak jest taniej, tak jest taniej...
![]()
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
Ja zauważyłam że w pieluszkach z mikropolarem częściej się zdarzają przecieki niż w pieluszkach z welurem syntetycznym chyba suede się nazywa. W bumgeniusie jest właśnie welur i rzadko są przecieki to jedne z lepszych pieluszek, sama też szyłam pieluszki dla córy z welurem syntetycznym od pupy i to były jedne z najmniej przeciekających kieszonek jakich używałyśmy. Dodatkowo chłonny wkład też ma oczywiście znaczenie.
Lidka 29/10/2010i dwa aniołki
Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899
Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914
U nas przecieki rzadko. Pieluszka w nocy zmieniana dwa razy. Najczęściej na małej pupce formowanka +wełniak oraz gdy zmienia tatuś to kieszonka
. Zmieniamy często ale jak często trudno powiedzieć gdyż widzę że synek się wierci to zaglądam i najczęściej wtedy jest ten moment po większym siku więc pieluszka mokra. Zdarzają się czasem przecieki kupkowe, gdyż mały robi kupkę co drugi dzień więc taki dwudniowy ładunek jest spory
, a teraz jeszcze czarny bo mały przyjmuje żelazo.
Zmienianie pieluszki w nocyJak my zakładamy pampersa o 19.00, to czasem nawet o 9.00 rano go zdejmujemy, bo czekam do porannej kupy.
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
Od kad przezucilam sie z chinskich kieszonek na Tots Bots easy fit to przeciek mielismy raz, malenki, jak maly latal w pieluszce 3h i zasnal na kolejne 3h. A tak to i jak mi sie zapomni to 4h ponosi bez przecieku. Normalnie zmieniam mu co 3-3 i pol godziny.
Oj to ja ostatnio też tak![]()
Z tymże pielucha jest sucha u Modej po obudzeniu i dopiero po śniadaniu idzie jakiś sik. Muszę się w końcu wziąść za to wysadzanie, ale córa przez dwa dni woła, potem przez tydzień nie. Raz sama po każdym siku przynosi pieluchę i kładzie się, żeby jej zmienić, raz przez godzinę chodzi w kupie i za nic nie da się jej złapać i przebrać.
Ja pociełam sobie stare ręczniki na rozmiar wkładu, ale minimalnie szersze i rzeczywiście wychodzi na to, że większość przecieków było przez to, że sik szedł od razu na PUL.
Idę ciąć dalej co by mieć tego więcej.
Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
Kacper 2016 - Paskud
Maksymilina 2019 - Gustlik
U nas po nocy pampers jest gigantyczny
Zdaję sprawę z wczorajszych prób: Przez cały dzień używałam wkładu + ręczniczka z IKEI, nie było przecieków. Wieczorem za luźno spięłam jedną pieluchę i dostałam taaaki wyciek, za cały dzień i jeszcze trochę. Dobrze, że się akurat rozbieraliśmy do kąpania, więc i tak trzeba było zdjąć te ciuszki (Zosia nie cierpi przebierania, wiadomo :>).
Dziś dzień prania, więc namoczyłam pieluchy w płynie do naczyń.
Zosia 2013
Tymek 2016
Fajnie, że patent z ręcznikowym wkładem u Was też działa![]()
Na razie jeszcze za wcześnie, żeby wyciągać wnioski, będę testować dalej![]()
Zosia 2013
Tymek 2016
Jasne, jasneJa już testuję 3 miesiące
![]()
a ja dzisiaj pierwszy raz odważyłam się założyć na noc córce wielo zamiast pampersa
w kieszonkę dałam 2 wkłady z mikrofibry i do rana zero przecieków spała od 20 do 9 rano. wkłady mega zasikane ale pielucha nie przeciekła, duma mnie rozpierałahahaha
ale wiecie co mnie martwi? bo jak się włoży do pieluchy 2 wkłady to pielucha jest normalnie ciężka, na noc ok, dziecko spi, nie czuje ale w dzień dziecko musi z tym chodzić.
a jak u was z tym? dajecie na dzien 2 wkłady? nie wydaje wam się, że to jakieś za cieżkie dla maluszków??
A ile ma twoje dziecko? Ja absolutnie nie mam odwagi na noc zakładać wieloSzczególnie że wydaje mi się, że wtedy bardziej od skóry mokro jest niż w pampku.
Zosia 2013
Tymek 2016
samasia, moja Agatka jest w wieku Twojej Zosi (i wagowo też podobnie) i dajemy radę na wielo w nocyna początku długo była w nocy na pampersie, bo bałam się że nie damy radę zwłaszcza jak ona co godzinę potrafi cycać. na szczęście jest luz. na noc zakładam kieszonkę-formowankę Zufizo, ma mikropolar od pupy więc jest sucho. do środka wkładam ręczniczek bambusowy od kokosi, a na formowankę daję gacie wełniane i taki zestaw trzyma pancernie
![]()
U nas przecieki się skończyły - winna była na bank żurawina - choć patent ze zwykłym frotowym ręcznikiem wsadzonym do otulacza oprócz tetry jest na serio super. Tylko musiała by ta matka leń patentowy wziąść i te pocięte ręczniki obszyć, bo się w praniu drą![]()
Jeśli mnie bóg pobłogosławi, to na bank poszyję sobie na ciążowym L4 takowe "wkłady" dla kolejnego małego obsikańca![]()
Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
Kacper 2016 - Paskud
Maksymilina 2019 - Gustlik
Ja też zakładam wielo na noc i dają radęU mnie to kieszonka i wkłady: mikrofibra+bambus+mój ręcznikowy albo 2xbambus+ręcznikowy. Wytrzymuje nockę. Przecieki zdarzyły mi się kilka bo źle założyłam pieluszkę. Teraz czekam na formowanki, to pewnie się na nie przerzucę.