Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: polecani fizjoterapeuci

Chustonówka
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie polecani fizjoterapeuci

Hej hej,

poczytałam wątki o ewentualnych przeciwskazaniach do noszenia albo konsekwencjach dla zdrowia dziecka... (m.in. "obserwacje")
    I się podłamałam. Po pierwszej euforii (już w grudniu zakupiłam dwie chusty, choć córeczka rodzi się dopiero w marcu) pojawiło się mnóstwo wątpliwości.
    Dla noworodka lepsza będzie pozycja spionizowana czy kołyska? A może w ogóle nie nosić? Ile osób, tyle opinii.
    Nie chciałabym dziecku krzywdy robić, pogłębiać jakichś ew. problemów albo stwarzać nowych...
    W związku z tym chciałabym Was zapytać o fizjoterapeutów, którym ufacie i do których można udać się na konsultację.
    Mieszkam obecnie w Częstochowie, ale chętnie podjadę do jakiegoś mądrego człowieka w Katowicach, Krakowie, Warszawie czy innym mieście.
    Może ten wątek przyda sie jeszcze komuś...

Pozdrawiam,
    Alicja, mama Ani wiercącej się w brzuszku

Chustonówka
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie Re: polecani fizjoterapeuci

Cześć, to jeszcze raz ja.
    Nie piszecie - dlaczego? Uważacie, że przesadzam? A może - teraz pomyślałam - zbadają ją w szpitalu i dodatkowe wizyty będą zbędne?

Pozdrawiam!

Chustomanka Awatar Ania Bober
    Miejscowość
    Grodzisk Mazowiecki

W Warszawie polecam Elżbietę Szeligę (do znalezienia w necie z hasłem NDT Bobath). Rewelacyjny specjalista, zna temat chustonoszenia.
    byłam: Anna Dobrowolska

STUDIO FOTOGRAFICZNE: http://www.studioniezapominajka.pl
    BLOG: http://www.blog.studioniezapominajka.pl
    FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA: http://www.annaijan.pl

Chustofanka Awatar liwus
    Miejscowość
    OLSZTYN

W Olsztynie( woj.warm.-maz.) mgr Iwona Chrostowska . Dobry specjalista i pedagog : http://www.dobrylekarz.info/gabinet/iwo ... towska.htm
    Może ja Ci odpowiem na nurtujące Cię pytania , fizjoterapię ukończyłam w tamtym roku. Ale może pomogę?

Kiedy podano mi płaczącego, wymęczonego porodem bobasa, przytuliłam go i doświadczyłam potęgi macierzyństwa, siły więzi łączącej mnie z moim Maleństwem. Błogi spokój...Niesamowicie wzruszający cud...

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa Kamionek

Cytat Zamieszczone przez Anna Dobrowolska
    W Warszawie polecam Elżbietę Szeligę (do znalezienia w necie z hasłem NDT Bobath). Rewelacyjny specjalista, zna temat chustonoszenia.
    też polecam, chodzimy do niej.
    Lenka - 30.06.2008 i Sonia - 03.06.2011

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa Zacisze

Ja mogę polecić wspaniałą rehabilitantkę w Warszawie - mgr Joanna Chorąży, przyjmuje w ośrodku Kinesis Smyk na ul.Smolnej 34 oraz w BabkaMedica przu rondzie Babka. Jest niesamowita, bardzo kompetentna, cały czas się doszkala, specjalizuje się w rehabilitacji dziecięcej, ma świetny kontakt z dziećmi. Po moich wszystkich przygodach z rehabilitacją Małgosi, po wielu konsultacjach ostatecznie okazało się, że rację we wszystkim i tak miała właśnie ona.

A tak na marginesie, to przestrzegam przed wszyskowiedzącymi ortopedami - naprawdę lepiej się skonsultować z dobrym rehabilitantem praktykiem niż z wybitnym teoretykiem ortopedą.

pozdr

Chustofanka Awatar liwus
    Miejscowość
    OLSZTYN

Cytat Zamieszczone przez kad78
    A tak na marginesie, to przestrzegam przed wszyskowiedzącymi ortopedami - naprawdę lepiej się skonsultować z dobrym rehabilitantem praktykiem niż z wybitnym teoretykiem ortopedą.

pozdr
    święta racja. Popieram. No chyba że ten ów ortopeda ma zrobioną jeszcze specjalizacje z rehabilitacji.

Kiedy podano mi płaczącego, wymęczonego porodem bobasa, przytuliłam go i doświadczyłam potęgi macierzyństwa, siły więzi łączącej mnie z moim Maleństwem. Błogi spokój...Niesamowicie wzruszający cud...

Chustonówka
    Miejscowość
    Częstochowa

Cieszę się, że napisałyście. Czuję się spokojniejsza, kiedy wiem, że w razie wątpliwości mam namiary na kogoś zaufanego i w temacie.
    Czasem się sama z siebie śmieję, że próbuję się zabezpieczyć ze wszystkich stron na zapas. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że to moje pierwsze dziecko i nie wiem, co mnie czeka po porodzie, ale zgaduję, że sajgon!!!

Cytat Zamieszczone przez liwus
    W Olsztynie( woj.warm.-maz.) mgr Iwona Chrostowska . Dobry specjalista i pedagog : http://www.dobrylekarz.info/gabinet/iwo ... towska.htm
    Może ja Ci odpowiem na nurtujące Cię pytania , fizjoterapię ukończyłam w tamtym roku. Ale może pomogę?
    A do Ciebie, Liwus, miałabym w takim razie kilka męczących mnie pytań. A nóż, będziesz potrafiła rozwiać moje wątpliwości?
    - od kiedy mogę zacząć nosić córeczkę w chuście, żeby nie zakłócać jej rozwoju ale go wspierać? I w jakiej pozycji? Jak długo?
    - na co powinnam zwracać uwagę? Co może być przeciwskazaniem?

Chustofanka Awatar liwus
    Miejscowość
    OLSZTYN

Cytat Zamieszczone przez youmou
    A do Ciebie, Liwus, miałabym w takim razie kilka męczących mnie pytań. A nóż, będziesz potrafiła rozwiać moje wątpliwości?
    - od kiedy mogę zacząć nosić córeczkę w chuście, żeby nie zakłócać jej rozwoju ale go wspierać? I w jakiej pozycji? Jak długo?
    - na co powinnam zwracać uwagę? Co może być przeciwskazaniem?
    Dziecko możesz nosić od narodzin , aczkolwiek w szkołach rodzenia zalecają zacząć noszenie kiedy dziecko skończy 2 tygodnie. A jakiej pozycji ? Producenci chust zalecają kołyskę ,koalę i kieszonkę. Jednakże ja bym pozostała przy kołysce do ok.2 miesiąca życia i dopiero zaczęła wprowadzać koalę i kieszonkę. A dlaczego? Dlatego że te 2 pozostałe sposoby jest to pionizacja dziecka a z tym nie ma się co śpieszyć. Kiedy dziecko przybiera taką pozycję obciąża kręgosłup a konsekwencje tego mogą być różne ( aczkolwiek nie muszą ) . Jak długo ? Powiem Ci że dziecko samo Ci zakomunikuje kiedy ma dość , ale na początek ok.20-30 minut. Z tygodnia na tydzień możesz wydłużać czas.

Na co zwracać uwagę ? Na dobrze ułożone nóżki w pozycji żabki przy wiązaniu w koalę i kieszonkę ( http://www.natibaby.pl/?mod=./chusty/NATI/wiazania.html ) . Przy wiązaniu kołyskowym dziecku po prostu musi być wygodnie ale to też dziecko Ci powie. NIGDY nie noś dziecka przodem do świata czyli wiążesz np. koalę i umieszczasz dziecko buzią do świata a nie do Twojej piersi. A także na dobre dociągnięcie chusty.
    Co może być przeciwwskazaniem? Mogą być ( ale nie muszą ) krzywe bioderka , dużo wad na raz jakie ma dziecko czyli np. dysplazja, asymetria , koślawość itp. Ale myślę , że o tym to dobrze jakby wypowiedziała się Kad78.
    Dlatego ja proponuje zbadanie bioderek u dziecka a dopiero potem zacząć korzystać z wiązania koala i kieszonka a odbywa się to zazwyczaj jak dziecko ma ok 1,5-2 miesiąca.
    Ponadto zachęcam też do lektury : http://www.nosmydzieci.org.pl/index.php ... &Itemid=18

Mam nadzieję że chociaż częściowo rozwijałam Twoje wątpliwość.
    Polecam też udanie się do Klubu Kangura i tam dziewczyny Ci pokażą jak bezpiecznie i dokładnie zamotać dziecko.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa Zacisze

Zostałam wywołana do odpowiedzi, ale ja specjalistką nie jestem, niestety...

U nas po prostu problemem była asymetria, którą można do pewnego momentu rozwojowego uznawać za normę, ale potem powinna zniknąć. Chustowanie przyczyniło się do powstania napięć w obrębie pasa barkowego i zbytniego zaokrąglenia ramionek, pleców, złego prowadzenia rączek, nieprawidłowego trzymania i układania główki. Chcę tylko podkreślić, że teoretycznie Małgosia nigdy nie miała stwierdzonego ani obniżonego,ani wzmożonego napięcia mięśniowego, a jednak zaburzenia we wzorcu ruchu powstały.

Myślę jednak, że nie ma co demonizować, tylko uważnie obserwować dziecko i pozwalać mu na różnorodną aktywność. I stosować zasadę umiaru (która jest podobno dobra we wszystkim, choć u mnie nie działa w kwestii spożywania czekolady )

Uprawnienia umieszczania postów