Witajcie doświadczone EC Mamy
Przebrnęłam przez wszystkie wątki podforum "Pieluchy, wychowanie bezpieluszkowe", przeczytałam artykuły i porady na Ekobaby oraz książkę p.Kingi "Pożegnanie z pieluszkami" i... nadal nie jestem pewna w co się zaopatrzyć na początek

Chciałabym spróbować 100% EC (tzn. jestem ukierunkowana na EC przy pomocy jednorazówek (pierwszy tydzień/dwa po urodzeniu dziecka i ogarnięciu się w temacie karmienia itp) i wielorazówek/majtek. Czy stosujące EC mamy mogłyby mi doradzić w co warto się zaopatrzyć?

Wstępnie przygotowałam taką listę*- proszę o jej korektę:

1. Pieluszki (które, żeby dziecko czuło, że ma mokro?)
a) zwykłe tetrowe + nieprzemakalne majteczki (w tym wariancie przeraża mnie obsługa zwykłej tetry - pranie/gotowanie/prasowanie/formowanie)
b) tetrowe z wełnianym otulaczem?
c) wielorazówki formowane bez otulacza?

2. Ubranka
- getry
- koszulka
- spodenki chińskie (czy gdzieś w Polsce można kupić?)

3. Przyrządy
- skórka jagnięca garbowana - jako podkład do obserwacji noworodka i do łóżeczka (jeżeli dziecię urodzi się na przełomie kwietnia/maja - to czy taka skórka nie będzie za ciepła?
- chiński nocniczek (widziałam, że umawiałyście się na zakup - ale czy są/będą dostępne gdzieś w Polsce? Ekobaby?
- mała miseczka (do łapania podczas karmienia i w pierwszych tygodniach/miesiącach)

.......

i jeszcze pytanie z innej beczki - o co chodzi w "łapaniu" na przewijak?