Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Nie czuję,że ma mokro. Trudno będzie odpieluchować?

Chustonówka
    Miejscowość
    Skawina

Domyślnie Nie czuję,że ma mokro. Trudno będzie odpieluchować?

Mam takie pytanie na wyrost bo córka ma 10 miesięcy, ale już się tak zastanawiam czy jak teraz nie reaguję że pielucha przesikana albo że kupsko jest to czy z odpieluchowaniem będzie problem Córka tylko w tetrze i otulaczu bez wkładów sucha pileucha. Wszędzie słyszę że to dzięki tetrze MY tak szybko pozbywałyśmy się pieluch nawet mając 1,5 roku a nie jak teraz w pompkach do 3 roku życia. Ale mojej córce wszystko jedno.. Syn był pompkowy ale i tak równo w wieku 2 lat pożegnaliśmy pieluchy nawet na noc. Macie jakieś doświadczenia w tej sprawie

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Ludzie się chwalą, jak to szybko dawniej pozbywali się pieluch przy tetrze, bo mało komu chciało sie pewnie prać, gotować i prasować, co wtedy było normą przy tych pieluchach
    Nie wiem, czy będziesz mieć problem, czy nie, ale myślę, że do czasu odpieluchowania reakcja na mokrą pieluchę może się jeszcze ze trzy razy zmienić.

Chustomanka

Domyślnie

Mojemu też absolutnie nie przeszkadzało, ze ma mokro, nawet zasikane majteczki i spodnie mu nie robiły problemu... I długo to trwało. Ale, jak go obserwuje to nie u był problem. Nie mam dużego doświadczenia w temacie bo to dopiero jedno dziecko, ale myślę, ze bardziej chodzi o jakieś psychiczne dojrzewanie do tego. Tak jak z sikaniem w nocy, jak samo nie przejdzie to nie nauczysz. On powoli uczył się, najpierw załapał, że sika (biegał po mieszkaniu bez majteczek i pieluchy.), potem nauczył się chować jak sika, dopiero po jakimś czasie, ze można zrobić siku do nocnika. Jak nie miał ubranka to leciał ale jak miał majteczki to w nie sikał. Tłumaczyłam, zachęcałam, nagradzałam, ale i tak nic nie pomagało. Musiał dojrzeć. Nagle załapał i już.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Macie doświadczenia

Syn starszy taki był, mógł latać z kupą, z mokrymi majtkami i spodenkami i nic - zajęty był czym innym
    A odpieluchował się bez większych ekscesów trochę po 2 urodzinach...

Luuuuuusss! Ma mnóstwo czasu

Ps. A dzieci "tetrowe" nie pozbywały się tak szybko pieluch, bo czuły mokro (a w każdym razie nie tylko..) ale głównie dlatego, że matki które miały ful roboty z praniem i wolały dzieci wysadzać, pytać, obserwować i pilnować a nie założyć pampersa na 4-6h czy ile tam "wytrzyma" i niczym się nie przejmować (poza ceną tychże pieluszek )
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar lati

Domyślnie

mój Franek też nie reagował na mokrą pieluchę , ja mu od zawsze nazywałam kiedy robił siku, że sika np, jak zdejmowałam pieluchę a on sikał, jak wysadzałam po spaniu (tak właśnie gdzieś od 8-9miesiąca, ale nie na siłę jak nie chciał siedzieć to nie sadzałam na nocnik, ale polubił siedzenie na kibelku na nakładce rano choć jak miał focha to tez nie siadał, wtedy bez nerwów pozwalam sikać np. na podłogę bo miał zdjętą pieluchę, a chciał się koniecznie poprzytulać albo pocycać, czasem mnie osikał , nigdy nie komentowałam inaczej niż " o sisi" albo coś w ten deseń, a piżama moja szła do prania) opłacała się taka cierpliwość, ponieważ teraz ma 22 miesiące od 2 tygodni chodzi bez pieluchy, czasem sam zawoła, czasem łapie się za siusiaka lub poprostu ściąga spodenki, wtedy wysadzam, generalnie rzadko ma wpadki w sensie siusiania w spodnie (chyba 2 razy tylko się zdarzyło). A jak się zesikał to krzyczał "mokro, mokro" więc jak widac u nas nie miało znaczenia to czym się martwisz. Generalnie my podchodzimy do tematu na luzie, bez zbędnych nerwów i widzę że całkiem to dobrze się sprawdza
    F 09.07.2010 i A 19.03.2014

Chustonówka
    Miejscowość
    Skawina

Domyślnie

Tak mnie naszło z tym pytaniem bo ostatnio po spotkaniu organizacyjnym w żlobku dyrektorka wspominała jak to dawniej gdy dzieci chodziły w tetrze to 1,5 roku max i wołały,że im się chce siku i ubolewała nad pampersami. Ja jeszcze nie wspominałam o tetrze i ciekawa jestem ja zareagujępewnie będzie zachwalać wtedy jednorazówki bo dla jednego dziecka wyjątku nie będą robiły. A z drugiej strony dlaczego teraz dla pań ze żłobka tetra to problem jak dawniej wszystkie dzieci w niej latały i na pewno było więcej przecieków.

Chustomanka
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

ja też weszłam wielo bo się nasłuchałam ze dzicko szybko odpieluchuje a mój ma prawie 20miesięcy i nic go mokro ani kupa w gaciach nie rusza, a i nocnik jest feee wiec pozostaje czekać... niektóre typy tak mają i już

Chustofanka Awatar hoyabella
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

U nas nocnik był cacy od ok 8 miesiąca, ale mokra pielucha/majtki/spodnie to nie był zaden problem. Że sika wołał jedynie kiedy biegał z gołą pupą i zrobił kałużę
    Odpieluchował się teraz -2,5 roku. a chłopak wygadany,kumaty. Próbwalismy wcześniej kilka razy i ciągle kałuże i duzo prania. Odpusciliśmy i spróbowałam teraz- załapał migusiem i juz praktycznie bez wpadek. Po prostu potrzebował czasu.
    Myślę, że nie ma co się sugerować, że "dzieci w wielo" to to czy tamto. Każde dziecko jest inne! zachęcajmy, wspierajmy i pozytywnie dopingujmy i...dajmy czas
    promada- naprawde nie masz jeszcze czym się martwić, to że teraz nie czuje mokro niczego nie przesądza
    Tadzio (2009) , Maks (2012) , Aniołek ( * 2014)
    czekamy na gwiazdkowy prezent

Uprawnienia umieszczania postów