Cytat Zamieszczone przez mamusia_Antusia Zobacz posta
Ehh.. wydaje mi się jednak że pieluchy handmade a te masowej produkcji to inna bajka. Wiadmomo, że duży może więcej. Dlatego najbardziej mnie wkurzają ceny właśnie tych "firmowych" pieluch.

Prowadzenie własnej firmy - zwłaszcza produkcyjnej - to nie jest łatwy kawałek chleba. M prowadzi swoją - handlową wprawdzie - ale ZUs, Vat i dodatkowi pracownicy kosztują nie mało. Tu akurat rozumiem że cena powinna a nawet musi być wyższa.
Niestety polskie prawo wobec małych firm jest bezlitosne:/ Odliczyć podatek za pieluszkę, to wtedy dopiero wychodzi cena produktu. Należy pamiętać, że kwota nie jest w 100 procentach zyskiem. Tak jak pisały dziewczyny materiały i Zusy i po odliczeniu pewnie okazuje się, że kokosów nie ma.
Natomiast inaczej wygląda sytuacja firm, których produkty są szyte w Chinach. Kupują masowo materiały, więc i cena, jaką płacą za nie jest pewnie sporo niższa.
Sprzedają potem z niewyobrażalnym pewnie zyskiem. Właśnie towar szyty na masową skalę powinien być tańszy.

Oczywiście, że ceny nie zachęcają do zakupu.
Tak sobie od jakiegoś czasu myślę, że może warto chociaż spróbować wysłać list lub nawet listy ( z podpisami) do odpowiednich przedstawicieli rządu, aby przemyśleli sprawę podatku na pieluchy wielorazowe. Tak jak robimy testy chust czy pieluszek można przesyłać dalej listę z podpisami.