Pokaż wyniki od 1 do 20 z 209

Wątek: Nie zniechęca Was cena?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar tysiula
    Miejscowość
    Piaseczno, mazowieckie

Domyślnie

Pondo, zawsze taniej się da, ale nie sądzę, że któraś szyjąca mama ma ochotę za darmo harować po nocach przy maszynie.
    I tak jak Bianka powiedziała - pasja, owszem z pasją jest łatwiej znosić trudy, ale pasja, pasją, a żyć z czegoś trzeba. Bez sensu jest marnować swoje moce i czas na coś czego nie opłaca się robić - często kosztem czasu spędzonego z dzieckiem czy mężem. Zgadzam się z moli i jej wyliczeniami, jednak mi aż takie optymistyczne rachunki nie wyszły, po pierwsze dłużej się schodzi nad jedną pieluchą jeśli porządnie ma być uszyta, a cała okołosprzedażowa praca zajmuje więcej niż 2 godziny dziennie, po drugie doliczyłaś tylko ZUS, a gdzie księgowa, serwer, domena, sklep, serwis maszyn, itp.

Jeśli mam zarobić za swoją dłubaninę przy maszynie 5 zł/h, to wolę swoje moce przerobowe ulokować w bardziej dochodowe zajęcie.

Zgadnij dlaczego chińskie produkty są takie tanie, a niby materiały jakością nie odbiegają od europejskich?? Otóż koszty pracy są nieporównywalnie niższe, ile może w Chinach kosztować miska ryżu, którą dostaje chińczyk za swoją pracę??

4pupy - naturalnie dla pupy
    "Czy nie starczy, że ogród jest piękny?
    Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
    D. Adams

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tysiula Zobacz posta
    Pondo, zawsze taniej się da, ale nie sądzę, że któraś szyjąca mama ma ochotę za darmo harować po nocach przy maszynie.
    I tak jak Bianka powiedziała - pasja, owszem z pasją jest łatwiej znosić trudy, ale pasja, pasją, a żyć z czegoś trzeba. Bez sensu jest marnować swoje moce i czas na coś czego nie opłaca się robić - często kosztem czasu spędzonego z dzieckiem czy mężem. Zgadzam się z moli i jej wyliczeniami, jednak mi aż takie optymistyczne rachunki nie wyszły, po pierwsze dłużej się schodzi nad jedną pieluchą jeśli porządnie ma być uszyta, a cała okołosprzedażowa praca zajmuje więcej niż 2 godziny dziennie, po drugie doliczyłaś tylko ZUS, a gdzie księgowa, serwer, domena, sklep, serwis maszyn, itp.

Jeśli mam zarobić za swoją dłubaninę przy maszynie 5 zł/h, to wolę swoje moce przerobowe ulokować w bardziej dochodowe zajęcie.

Zgadnij dlaczego chińskie produkty są takie tanie, a niby materiały jakością nie odbiegają od europejskich?? Otóż koszty pracy są nieporównywalnie niższe, ile może w Chinach kosztować miska ryżu, którą dostaje chińczyk za swoją pracę??
    dokładnie, przecież nikt nie będzie pracował za darmo, mamy rodziny i dzieci, chcemy robić coś fajnego co będzie sie podobało i na pewno ostatnią rzeczą jest zrobienie kogoś w balona. Przykre jest słyszeć coś takiego naprawdę Widzę jak dziewczyny się starają robią świetne rzeczy na handmade które są poprostu fantastyczne i aż oczy się cieszą, że ktoś znajduje radość w tym co robi i tak dobrze mu to wychodzi.
    A pracowników w chinach mi żal, naczytałam sie trochę i chinki mi zbrzydły na zawsze, bo nie chcę aby moje dziecko miało na pupie coś kosztem innego dziecka ale wiem, że nie każdy zgłębia temat dlatego nie oceniam z używanie.

Chustomanka Awatar moli1978

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tysiula Zobacz posta
    Zgadzam się z moli i jej wyliczeniami, jednak mi aż takie optymistyczne rachunki nie wyszły, po pierwsze dłużej się schodzi nad jedną pieluchą jeśli porządnie ma być uszyta, a cała okołosprzedażowa praca zajmuje więcej niż 2 godziny dziennie, po drugie doliczyłaś tylko ZUS, a gdzie księgowa, serwer, domena, sklep, serwis maszyn, itp.
    No to prześmiewcze było, bo tak jak napisałam jestem bystra dziewczyna i w dwie godziny załatwiam całą dłubanine, mam ogromnego farta że schodzi mi wszystko na pniu i do tego nie mam innych kosztów tylko ZUS..... A i tak daje do myślenia. Każdemu, polecam zajęcie się handmadem w ramach firmy i szybko zmieni zdanie na temat tego ile co powinno kosztować.
    syn 2007, córka 2010, syn 2016 Mamine na fb PituPitu

Guest
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moli1978 Zobacz posta
    Każdemu, polecam zajęcie się handmadem w ramach firmy i szybko zmieni zdanie na temat tego ile co powinno kosztować.

jest to jedna strona medalu

druga:
    na co kogo stać

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

No ja niestety nie wierze, ze mozliwe jest uszycie pieluszki z tylko polskich materialow i w Polsce w takiej cenie, zeby byla przyjazna dla przecietnego Polaka. Za handmade i produkcje "nie-w-Chinach" trzeba niestety sporo zaplacic. Tak jest na calym swiecie. I to jest ok, jesli kogos na to stac. Ja wiem, ze idealem byloby miec produkt lokalny w przystepnej cenie, ale nie da sie w dzisiejszych czasach.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Mnie nie znięchęciła, choć przyznam, że w 2010 r kiedy kupowałam pieluszki ceny były sporo niższe

Zdarzało mi się w odpowiedzi na pytania znajomych "ile to kosztuje" zaniżać cenę pieluszek

wypróbowałam wiele pieluszek i zdecydowanie wolę kupić nawet za te same pieniądzę pieluszkę od naszych szyjących mam (nie wszystkich oczywiście) niż znanych światowych firm;
    wyjątkiem te z ekologicznych materiałów (np Storchenkinder)
    P. 2007, D. 2010

Chustofanka Awatar Kasienka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

ja nie mam ani jednej nowej pieluszki w swoim stosiku właśnie ze względu na ceny... za to mnóstwo z bazarku, kilka z allegro no i całkiem niezły zbiorek z SH - ostatnio 8 kieszonek Blueberry z wkładami tam znalazłam za bezcen!!!

Chustofanka Awatar agnbr
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

u mnie są kupione 3 pule na bazarku i uszyte własnoręcznie uszyte pieluchy z: materiału z ciucharni, flaneli nówki i wkładów ze ściereczek z mikrofibry (niezastąpiony dział samochodowy) razem około 100 zł ... pieluchy zapinane na bezpieczną agrafkę

Chustoholiczka Awatar szast.prast
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    jest to jedna strona medalu

druga:
    na co kogo stać
    Baryłko, nie każdego stać na wszystko

Guest
    Guest

Domyślnie

ależ jak to wiem

natomiast producenci chyba biorą pod uwagę target
    może trzeba by wybadać zanim się założy firmę
    to w tym kontekście było

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Wyliczenia moli, z deka naciągane. Pierwsze dwa lata zus mniej niż 300, domena z końcówką .com, ok 70 zł w skali roku, pozycjonowanie to każdy kumpel za piwko zrobi, dotacje można na wszystko teraz dostać. Sama prowadzę firmę FHPU i sorki, da się wyżyć.

No i materiały. Cena POLSKICh materiałów zaczyna się od około 6 zł za metr bieżący.POdobno o polskim wyrobie piszemy, to po cholerę sprowadzać z USA

Ja nie mówię żeby to robić za darmo, bo to bez sensu.
    Mnie to dynda zasadniczo, bo mam górę pieluszek, fajnych firm, uciułałam przez dwa lata.

Chodzi mi o wydźwięk, nawet z tego wątku. Na pieluszkach można zarobić dużo, i super, ale proszę , bez użalania. Nikt nie zmusza, ani do kupowania ani do produkcji

I mam w nosie. Z premedytacją będę wspierać dobre zagraniczne produkty, bo nie lubię jak ktoś mnie robi w poliuretanowego balona.
    Ostatnio edytowane przez Pondo ; 31-05-2012 o 22:44
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=Pondo;1805485]Wyliczenia moli, z deka naciągane. Pierwsze dwa lata zus mniej niż 300, domena z końcówką .com, ok 70 zł w skali roku, pozycjonowanie to każdy kumpel za piwko zrobi, dotacje można na wszystko teraz dostać. Sama prowadzę firmę FHPU i sorki, da się wyżyć.

No i materiały. Cena POLSKICh materiałów zaczyna się od około 6 zł za metr bieżący.POdobno o polskim wyrobie piszemy, to po cholerę sprowadzać z USA

Ja nie mówię żeby to robić za darmo, bo to bez sensu.
    Mnie to dynda zasadniczo, bo mam górę pieluszek, fajnych firm, uciułałam przez dwa lata.

Chodzi mi o wydźwięk, nawet z tego wątku. Na pieluszkach można zarobić dużo, i super, ale proszę , bez użalania. Nikt nie zmusza, ani do kupowania ani do produkcji

obniżony zus obecnie 376,91 bez chorobowego
    nie każdy ma kumpla co się takimi rzeczami zajmuje

........

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    dotacje można na wszystko teraz dostać
    Dotacje skąd? PO KL się kończy, urzędom pracy obcięto budżety, to już nie te czasy...

Sorki za OT, nie wytrzymałam
    chłopcy 07.2012

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Na pieluszkach można zarobić dużo, i super, ale proszę , bez użalania.
    biorąc pod uwagę fakt, że Pieluszkarnia ma już 3 sklepy w W-wie, to Twoje słowa są zdecydowanie prawdziwe.

co zaś tyczy się polskich marek, to moim zdaniem też są za drogie ale wynika to pewnie z tego, że mamy szyjące chcą się utrzymać ze sprzedanych pieluszek. Gdyby miały hurtowy zbyt, zatrudniłyby doświadczoną krawcową/krawcowe, które szyłyby w szybszym tempie.
    Pola 2011

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

Sprzedaz pieluch na Allegro biznes jak kazdy inny,po to sie to robi zeby byl jakis zysk chociaz minimalny a nie zeby doplacac do interesu w imie jakiej idei?Dlaczego od razu zdzierstwo?Fabryki szyjace pieluchy w Chinach maja inne ceny dla rodakow i inne dla obcokrajowcow i tak biorac zalozmy te 1000 szt nie zaplace 1,8 $ za szt a 2 Euro+ wysylka+ haracz dla agencji celnej, vat,clo no i oplaty jak zus.Suma sumarum to wychodzilo ostatnio ok 14zl za pieluche z 1 wkladem a sprzedawalam na allegro po 24zl+ wysylka.
    C.03.06.2008,L. 04.07.2009,O.04.09.2012

Uprawnienia umieszczania postów