Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 209

Wątek: Nie zniechęca Was cena?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A ja już mam poszukiwania ideału za sobą i powiem Wam szczerze, że niekoniecznie drogie = dobre. Nie lubię pieluch handmade, nie lubię formowanek, nie lubię i już. Wolę kupić kilka pieluch kieszonek z wyższej półki + Flipa z oryginalnymi wkładami. A to niestety duuuużo kosztuje... Chinki nam się nie sprawdziły, niestety.
    Doradca Noszenia ClauWi®
    Mama dwóch córek: H. (03.2008) i K. (08.2011)

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wielo w wersji AIO, SIO, kieszonki są drogie. Przynajmniej dla mnie.
    Stąd moja miłość do Flipów i tetry!

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

to powiedzcie mi- ile Waszym zdaniem powinna kosztować dobrej jakości pielucha? uszyta z porządnych materiałów i dobrze wykonana? w sensie jaka cena nie odstrasza tylko przyciąga?
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Guest
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MonikaK Zobacz posta
    to powiedzcie mi- ile Waszym zdaniem powinna kosztować dobrej jakości pielucha? uszyta z porządnych materiałów i dobrze wykonana? w sensie jaka cena nie odstrasza tylko przyciąga?
    odpowiem Ci bo Cię lubię

jak zaczynałam z Kaliną to na jedno wydawałam ok 200 zł i tyle przeznaczałam miesięcznie na wielo co pozwolił mi w ciągu pół roku uzbierać ładny stosik bo pieluchy kosztowały ok 50 zł z wkładem lub aio totbotsa od których zaczynałam
    czyli biorąc pod uwagę wzrost Vat to Twoje ceny dla mnie są ok

Chustoholiczka Awatar calineczka
    Miejscowość
    100km od Torunia i 100km od 3Miasta

Domyślnie

a ja uwielbiam kieszonki handmade!!! zaczynalam ponad 3 lata temu od pieluszek yetty. mam nappi, maleme... mam tez kupione kieeedys bg i zdecydowanie wole handmade. koszt zakupu jest duzy,ale jednorazowe tez drogo wychodza. no i przy dwojce dzieci wielo jednak sa na +.
    mnie bardziej zastanawia koszt prania-ja piore co drugi dzien w 50stopniach same pieluchy. gdy uzywalam jednorazowek pralam ze 3 razy na tydzien (bo mam pralke 9kg zaladunku). mam wrazenie ze prad podrozy sprawe.nie mowiac o proszku i dodatku antybakteryjny+kosztach wysyłki tychze.
    dla mnie pielucha za 50-55zł. jest ok.
    tylko w tej cenie nie ma wkładu

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Nie zniechęca(ła) mnie. Równie dobrze mogłabym siedzieć i biadolić, że nie trenuję biegania, bo buty takie drogie, specjalna odzież potrzebna, krokomierze i dżipiesy, a prawda taka, że można i w tenisówkach dygać, jeno mi się nie chce tyłka ruszyć.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustomanka Awatar Gardenia
    Miejscowość
    BW / Gorce

Domyślnie

pewnie że odstraszają, dlatego głównie używamy flipa + tetry wolałabym wełniaki ale tu ceny już mnie przerastają. mam też kieszonki 'chinki" i u nas się sprawdzają. na noc pampki.

niestety cenowo chyba wszędzie jest podobnie. porównywałam ceny w Uk, Czechach, Słowacji - wychodzi mniej więcej tak samo czyli... za drogo

wg mnie dobra cena to max 50 zł za kieszonkę, formowanKę
    mama przedszkolaków

Chustonówka Awatar gilese
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

Odstraszają, a nie lubię tetry i otulaczy, więc trochę mi żal że mój stosik sporo kosztował... Stówa za pieluchę to zdecydowanie za dużo, nawet jeśli kupuję jedną, dwie pieluchy miesięcznie. Większość mojego stosiku pochodzi z bazarku i z Chin, mam dwie nowe droższe "markowe" pieluchy i powiem szczerze różnicy wielkiej nie widzę.
    Szwagierka ostatnio pytała ile taka pielucha kosztuje, pokazałam jej suszące się pieluszki na słońcu i powiedziałam prawdę, trochę ją zamurowało, nie sądzę żeby zechciała spróbować wielo, właśnie przez te ceny...

Chustonówka
    Miejscowość
    Skawina

Domyślnie

Ceny przerażają,dobrze że już jestem po poszukiwaniu ideału i znalazłam tetre+flip i tym sposobem nie jestem nowoczesną eko mamą bo pieluchuję starym sprawdzonym sposobem. Czasami upapram się kupą dziecka ale satysfakcja zaoszczędzonych pieniędzy bezcenna Mam dwie pieluszki z wyższej półki i niestety leżą i pachną a na jedną wydałam 90 zł. Za paczkę pieluch w Rossmanie płacę 22zł, i nie mam siły przekonywania do ekonomiczności pieluch wielo nad pompków. W temat wielo trzeba się naprawdę wgłębić aby poczuć sens takiego wychowania dziecka.

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja uważam, że cena wielo powinna oscylować wokół ceny paczki pampersów czyli 50zł.

Niestety ja z tych wygodnych więc tetra i otulacze nie dla nas mimo, że to najtańsza opcja

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magda&Franio Zobacz posta
    Ja uważam, że cena wielo powinna oscylować wokół ceny paczki pampersów czyli 50zł
    dlaczego?

edit: to rynek wyreguluje ile powinna wynosic
    Ostatnio edytowane przez demona ; 31-05-2012 o 12:40

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cena to rzecz wzgledna, dla jednych 50 to bedzie i tak duzo a 100 to już kosmos. Myslę, ze na kwestię ceny trzeba spojrzeć całościowo bo co innego wydać 500 zł na 10 pieluszek a co innego 500 na 5 - na 5 daleko sie nie zajedzie
    Brakuje mi też w polskich sklepach promocji, obiżek itd ( mam na mysli wszystkie sklepy posiadające w swej ofercie wielo).
    Niestety vat zrobił swoje bo jak zaczynałam przygodę z wielo to spokojnie można było kupić markową pieluchę za 60zł a teraz....
    edit - zapomniałam o krainiepieluszek - tam sa promocje
    Ostatnio edytowane przez aginia ; 31-05-2012 o 13:08
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    dlaczego?

edit: to rynek wyreguluje ile powinna wynosic
    też na to liczyłam ale jakos dziwnie tak się nie dzieje, wrecz odwrotnie - pojawia sie duzo polskich firm z coraz wyższymi cenami.....
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cena 50zł za kieszonkę one-size z mikropolarem uważam za optymalny stosunek wspomnianej ceny do kosztów materiałów, szycia, podatków, marży etc.
    Uprzedzając wypowiedzi tak wiem, ze jak za drogo wcale nie muszę kupować, jest bazarek, jest tetra. Wszystko to wiem i rozumiem co nie zmienia faktu, że troszkę można pomarudzić.

EDIT: Zgodzę się z aginia w całości. Tutaj vat niestety zrobił swoje jeśli chodzi o ceny.

Chustomanka Awatar Bastet
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja używam tylko chińskich kieszonek, również na noc (2 wkłady i przewijam nad ranem). Zamawiałam na ebay'u. Część do Polski przywiozła mi siostra, bo mieszka w UK. W sumie za 17 kieszonek i 26 wkładów zapłaciłam 350zł. Piorę co 2 dni.
    Pieluchy kupowałam po to, by zaoszczędzić i ze względu na zdrowie dziecka. Tetrowania bym się nie podjęła, bo to za dużo roboty jak dla mnie ;].
    Ceny chinek na allegro to przegięcie, a co dopiero 100zł za sztukę zapłacić. Szkoda, że na niektórych nie ma metki D&G . Pieluchowanie w wielo tylko dlatego, że eko i mniej w śmieciach wychodzi mija się dla mnie z celem.
    Ostatnio edytowane przez Bastet ; 31-05-2012 o 22:21

mój blog - http://bastetlady.blogspot.com/

"Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili" – Sokrates.

Chustoholiczka Awatar szast.prast
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

kompletnie nie wiem ile powinna kosztować pielucha; nie znam kosztów produkcyjnych i nie mi oceniać, czy marża jaką narzuca konkretna domowa producentka jest wysoka czy nie. jedno co wiem to to, że hand-made z natury rzeczy jest kosztowną sprawą.

jeśli droga pielucha czy otulacz spełnia swoje zadanie, jest przy tym ładny, trwały i wyprodukowany przez mamę-chałupniczkę z etycznych materiałów, to dlaczego bym nie miała za niego zapłacić 90 zł? jeśli mam wolne środki, to kupuję i się cieszę. jeśli brakuje mi w danym momencie forsy, to albo odkładam na nówkę, albo szukam używki.
    jeśli droga pielucha nie spełnia powyższych warunków (a są takie), to się pukam w czoło i po prostu omijam jej producenta szerokim łukiem.

pieluchy i otulacze mam różne; kupione na bazarku, ściągnięte z inszych krajów i wypatrzone w sklepach stacjonarnych oraz netowych. hendmejdy i masowe produkcje. za dyszkę i za stówkę. wciąż uważam, że wielo-pieluchowanie jest ekonomiczne.

Chustofanka Awatar Anushka
    Miejscowość
    śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magda&Franio Zobacz posta
    Cena 50zł za kieszonkę one-size z mikropolarem uważam za optymalny stosunek wspomnianej ceny do kosztów materiałów, szycia, podatków, marży etc.
    Uprzedzając wypowiedzi tak wiem, ze jak za drogo wcale nie muszę kupować, jest bazarek, jest tetra. Wszystko to wiem i rozumiem co nie zmienia faktu, że troszkę można pomarudzić.
    Zgadzam się . Pomijając oczywistą rolę vat w podwyżce cen, jeśli jest różnica w pieluszkach szytych z podobnych materiałów, to pewnie płacimy za marketing, reklamę i wyższą marżę. I przeciw temu można się już trochę buntować. Ja dla zasady nie kupiłabym pieluszki, która kosztuje 100 zł
    Ostatnio edytowane przez Anushka ; 31-05-2012 o 13:28

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IwonaKM Zobacz posta
    A czy ktoś zaangażowany w pieluszkowy biznes uświadomił już pisemnie ministrowi finansów, że pieluszka wielorazowa nie jest dodatkiem odzieżowym? Czy wszyscy czekają na cud, liczą że zadziała telepatia a minister sam się domyśli?
    No niestety, to nie Minister klasyfikuje produkty, a Urząd Statystyczny w Łodzi. Zrobiłam wiele w tej sprawie, napisałam pismo z dokładnym opisem przeznaczenia, składu itd. Kosztowało mnie to jedyne 123zł, bo w naszym państwie za opinie urzędowe się płaci. I niestety, wg urzędników różnica między majtami a pieluszkami wielo jest żadna
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustomanka Awatar moli1978

Domyślnie

A czy ja wiem.

Dajmy na to, że chcę się zająć szyciem pieluchem metodą handmade. Szyłam już kiedyś pieluszki dla swojej córci i mi uszycie jednej kompletnej zajmowało blisko 3 godziny. Gdybym doszła do wprawy to powiedzmy 1,5 godziny. Dziennie pracuję 8 godzin, ale w tym czasie musze też zając się prowadzeniem sklepu: czyli zrobić zdjęcia, wrzucić towar, przygotować wysyłki, dajmy na to że na prawdę szybka dziewczyna jestem i 6 godzin mogę przeznaczyć na szycie. Czyli uszyję ich 4 dziennie, co daje 84 pieluszki miesięcznie. Nie mam pojęcia czy taką ilość sprzedam ale dajmy na to, że mam boskie pieluchy i schodza jak ciepłe bułeczki. Realnie to musze zaangażować spore pieniądze na reklamę, spore na utrzymanie sklepu, na pozycjonowanie. Nie mówię już o tym że wszelkie opłaty za prąd, dodatki krawieckie, że musze maszynę kupić bo się popsuła, aparat mieć porządny..... A musze przecież mieć jeszcze fuul kasy, żeby zapłącić wcześniej za materiały....

Chciałabym zarobić na swoim biznesie, marzy mi się miec 2000 zysku dla siebie. DO tego ZUS 800zł. Muszę więc na sprzedaży mieć zysk 2800. Czyli na każdej z moich 84 pieluch muszę zarobić ok 33 zł.
    Jeśli chcę szyć porządne pieluchy z dobrych materiałów to niestety tanio ich nie kupię. A koszty przesyłki z USA czy innych miejsc na świecie wynoszą ok. 30% cen towarów. Na granicy doliczą mi vat za zakupione mateiriały 23%.

Wiecie co - za żadne skarby świata nie będę szyć pieluch. Oczekiwania są spore: ano żeby miały przecudne wzory, ano żeby z najlepszych tkanin, ano żeby specjalnie dla mnie była węższa - szersza w kroku..... Itp. ZA NIC. Podziwiam szczerze osoby prowadzące firmę i sprzedające pieluszki po 50-60 zł. Wolę w sklepie sprzedawać.
    syn 2007, córka 2010, syn 2016 Mamine na fb PituPitu

Chustomanka

Domyślnie

23% vat na ubranka dziecięce a tym samym na pieluszki wielorazowe jest ciosem poniżej pasa dla rodziców i dzieci. Może należy poszukać innej drogi wybrnięcia z tej sytuacji skoro sztywne przepisy są nieubłagalne np: artykuł z 8 marca 2011 roku z rzeczpospolitej przedstawiał realny pomysł jak odzyskać vat za ubranka http://www.rp.pl/artykul/793726,6231...dzieciece.html
    może to jakaś furtka dla nas i myślę że nie jedyna.

EDIT:
    moli zgadzam sie w 100% z tobą ale jak ma się pasję w tym co sie robi a nie dla zasady to jest lepiej znosić różne trudy. Tym bardziej jak widzi sie pasję z tej drugiej strony. Są mamy naprawdę zachwycone wielo i to jakoś napędza do działania i sprawia dużo radości Choć rzeczywiscie tak jak piszesz jest cieżko. Jak to mówią kij ma zawsze dwa końce.
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 31-05-2012 o 13:52

Uprawnienia umieszczania postów