Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 209

Wątek: Nie zniechęca Was cena?

Chustonoszka Awatar asiajka
    Miejscowość
    Juszkowo/Pruszcz Gdański

Domyślnie

ja dopiero zaczynam z wielorazówkami..baa nawet jeszcze porządnie nie zaczęłam bo jak na razie mam 3 kieszonki.. temat ten zaczęłam zgłębiać jeszcze zanim zaszłam w ciąże i strasznie się tym zajarałam, planowałam jakie pieluszki sobie kupie itp., ale to było właśnie przed podwyżką, a teraz kiedy mam już młodego na świecie to kurcze szkoda mi kasy na te wszystkie "firmówki" i teraz też się skupiłam bardziej na chinkach i tych hendmejdowych...
    ale miałam chwilę zwątpienia przez te ceny..
    Domik 4.03.2012

Guest
    Guest

Domyślnie

Pondo reuputa masz

Monika zgoda że masz tańsze ale Ty chyba jeszcze nikogo nie zatrudniasz na razie ogarniasz sama więc pewnie to też stąd

tak czy siak nasze handmjaki są cudowne i je trzeba wspierać !!!!!!!!!
    lepsza jakość od tych po 100 lub 150
    i spełniają życzenia prawie wszelakie

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

baryłko kochana nie szyję już sama, mam jeszcze jedną szyjącą osobę, bo bym nie ogarnęła
    także to nie do końca tak

nie zmienia to faktu że vat 23 % na pieluchy to jest pomyłka...
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Guest
    Guest

Domyślnie

Monika

to wniosek jeden:
    przerost formy nad treścią

ale tak realnie to zakup za gramanicą+ koszt transportu ( czesto np do gdyni statkiem później jeszcze opłata do wawy czy innego miasta)+opłaty celna+ marża sprzedawcy+podatki = robi swoje

demona
    Guest

Domyślnie

ja sie zrazilam do handmajdów na forum. Aczkolwiek zaznaczam, ze nie uzywalam wszystkich. Niestety bardzo straciły na jakości wraz ze rozwojem firmy

Dlatego kupowałam handmady z USA.

Chustomanka Awatar holica_1630
    Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

Dlatego ja kupuje od jakiegoś czasu tylko od Mam szyjących tu na forum Sylvionto, Agna i Magnolia
    Ich pieluszki i gatki są chłonne, bardzo dobrej jakości, dopieszczone i śliczne
    No i mają przyzwoitą cenę
    A do tego wełniane gatki Magnolia są z recyklingu to jest super dla mnie
    Demona handemade handemadowi nie równy wiadomo
    Ksander 4.06.2009r i Polonia 18.08.2011r
    Aniołek 24.02.2013.[']

demona
    Guest

Domyślnie

no ja piszę o starych czasach, bo od roku nie kupuję. Mam nadzieje, ze konkurencja robi swoje

Guest
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    ja sie zrazilam do handmajdów na forum. Aczkolwiek zaznaczam, ze nie uzywalam wszystkich. Niestety bardzo straciły na jakości wraz ze rozwojem firmy
    jeżeli mamy to samo na myśli to jakość poszła zdecydowanie w dół a cena w górę
    no i brak elastyczności

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    jeżeli mamy to samo na myśli to jakość poszła zdecydowanie w dół a cena w górę
    no i brak elastyczności
    a to to samo

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

I jeszcze jedno - rynek wtorny. W tej chwili (tak gdzies od roku chyba) jest tak nasycony, ze nie sprzedaje się juz pieluszek uzywanych na poziomie ok 90% ceny nowych. Mam w tej chwili jedna wystawiona za ok 30% ceny nowej - i nikt tego nie chce. Nikt tez nie chce bardzo poszukiwanych jeszcze niedawno handmajtek - kiedys znikaly blyskawicznie, teraz jest duza konkurencja i ogromny wybor.
    Wcale nie trzeba kupowac drogich po 100 - jestem zwolennikiem dobrego (nie zawsze drogiego otulacza) i tanszego srodka - i tak mam masterdamy z tetra i loveybumsa (lub gacie magnolii) z formowankami - tez rozne - od drogich po wlasnej roboty.
    No i nie kazda handmade oznacza szara strefe!!!

edit - mam tez szczescie miec pieluszki po starszaku i teraz kupuje srednio cos pojedynczego raz na kilka miesiecy... wtedy nie zal mi na drogi otulacz albo chlonna formowanke
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

No coz... Ciezko sie nie zgodzic.
    Ja - z racji skromnego budzetu - w zasadzie wszystkie moje pieluchy mam albo z bazarku, albo z SH (jeszcze jak bylam w ciazy moja mama obkupila nas w duze ilosci swietnych jakosciowo prefoldow, pare rewelacyjnych otulaczy amerykanskich, itd.). Jakbym miala kupowac nowki to postawilabym na forumowe handmady albo na chinki. Mam ich kilka i... Roznicy nie widze. Wrecz je lubie. A jak mam cos nowego kupic to zawsze wole kupic 2-3 pieluchy bazarkowe, niz jedna wypasiona ze sklepu...

Chustomanka Awatar Marti
    Miejscowość
    Sokołów Podlaski

Domyślnie

Zawsze można znaleźć jakieś tańsze rozwiązanie. U nas to w przeważającej ilości tetra i kilka otulaczy oraz kieszonki szyte własnoręcznie. Wychodzi sporo taniej, niż gotowa kupiona pielucha.

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egac Zobacz posta
    Póki pieluszki będą dodatkami odzieżowymi (czyli klasyfikacja jako pieluchomajtki), marne szanse na zmniejszenie VAT.
    A czy ktoś zaangażowany w pieluszkowy biznes uświadomił już pisemnie ministrowi finansów, że pieluszka wielorazowa nie jest dodatkiem odzieżowym? Czy wszyscy czekają na cud, liczą że zadziała telepatia a minister sam się domyśli?
    Pola 2011

Domyślnie

Ciesze sie, ze mam wielo po starsze... dla mnie pielucha za 100pln to gruba przesada...
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ceny mnie przerażają. M.in. dlatego, że itti bitii kosztuje obecnie 75zł i na swoim osiedlu zaczęłam być postrzegana jako "majętna" eko świrka, która nie wie co ma robić z pieniędzmi dlatego wydaje na pieluchy.
    Wzięło się to stąd, że na osiedlowym placu zabaw jedna z mam wypatrzyła jak zmieniam Frankowi rzeczone itti bitti. No i zaczęły się pytania a co to, ładne to, co się z tym robi i najważniejsze ile to kosztuje. No i jak powiedziałam, że jedna to koszt wymieniony wcześniej i że trzeba ich x posiadać w związku z tym robi się całkiem ładna sumka jaką trzeba zainwestować na początek. Wspomnianej mamie mina zrzedłam bardzo i stwierdziła, że mimo niewątpliwych walorów estetycznych i zdrowotnych wielo to ona jednak pozostanie przy jednorazówkach z biedronki.

Ja swoje pieluszki kupuję głównie w uk/usa bardzo często razem z innymi forumkami coby na kosztach wysyłki zaoszczędzić. Zawsze wychodziło taniej niż kupowanie tych samych pieluch w polskich sklepach. Posiadam w swoim zbiorze oczywiście szyte w polsce pielusie ale kupowałam je wyłącznie ze względów czysto kolekcjonerskich i estetycznych

Chusteryczka

Domyślnie

przecież nikt Wam nie każe kupować pieluch za 100 zł.
    jest tetra i tanie otulacze (za kilka złotych czasami).
    jest jeszcze bazarek i promocje (dwa flipy w cenie jednego np.)
    pieluchuję, żeby było właśnie taniej, a nie przepięknie i polsko.
    fajne pieluszki mam też z wymianek, więc da się tanio.
    K. 2009M. 2012

mru
    Guest

Domyślnie

My trochę inaczej rozwiązaliśmy problem. Pomijam bazarek i wymianki i to, że czasem coś trafiam w sh, nawet często nowego.
    Zażyczyłam sobie, żeby te prezenty dla dziecka na początku, kiedy zawsze ktoś z czymś przychodził, to była pieluszka albo coś okołopieluszkowego.
    Kupiłam poza tym dość tanio formowanki totsbotsowe na Ebayu. Właściwie bardzo tanio.
    No tak, ale stówa za pieluchę - gruba przesada. Nie dałabym tyle.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Mnie ceny przerazaja. Na szczescie z racji miejsca zamieszkania kupuje w UK korzystajac z licznych promocji, aczkolwiek nie dokupowalam wiele, bo mam stosik IB po mlodej. Dla mnie w wielo najwazniejszy jest aspekt ekologiczny, czyli mniej smieci (wiem - jestem chyba jedyna taka osoba na forum), wiec ich pochodzenie nie jest dla mnie az tak istotne, zebym miala sie biczowac. Owszem, chetnie bym powspierala polskich producentow, ale dla mnie nawet 80zl to jest sporo w porownaniu do promocyjnych cen w angielskich sklepach. Nowej IB czy BG za 15 funtow tez bym nie kupila zreszta. Co do wygladu pieluszek, to w sumie ciesza oko glownie rodzicow, bo przez wieksza czesc roku (w IRL to nawet caly) i tak sa przykryte ubraniem.
    Ostatnio edytowane przez Ananke ; 31-05-2012 o 11:24
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Zgadzam się z PondoCeny nowych pieluch są zdecydowanie za wysokie - nie wnikam w to, czy dziewczyny są w stanie w ogóle na tym porządnie zarobić, wiem że nie szyjąc tysiąca sztuk dziennie więc cena musi być wyższa ale jako klient stwierdzam - za drogo! Miałam podobną sytuacje jak Magda, kolezanki na osiedlu zagadneły mnie ile kosztuje taka pielucha i ile ich trzeba... cóż przyznaję, zanizyłam cene bo nie chciałam ich zniechecać
    Piszecie, ze przeciez mozna pieluchować wielo tanio - owszem, ale jesli ktoś chce zacząć to zanim trafi na handmady, wymianki i bazarek to jednak jednak najpierw spotka się ze sklepami z wielo i tu mina mu zrzednie
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aginia Zobacz posta
    Piszecie, ze przeciez mozna pieluchować wielo tanio - owszem, ale jesli ktoś chce zacząć to zanim trafi na handmady, wymianki i bazarek to jednak jednak najpierw spotka się ze sklepami z wielo i tu mina mu zrzednie
    No dokladnie.I nie kazdy ma ochote na tetre i otulacz. Wielo sa reklamowane jak cos co jest tak latwe jak jednorazowki, imho tetra plus otulacz sie do tej kategorii nie zaliczaja.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Uprawnienia umieszczania postów