Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567891011
Pokaż wyniki od 201 do 209 z 209

Wątek: Nie zniechęca Was cena?

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A mnie śmieszy jedno w tym wątku

Mnie Pondo łatwo "złapać" na emocjonalnym związku z MayLili, to źle ,ze je lubię, bo części forumek przeciekają.Trudno, przykro, u mnie się sprawdzają.Producent pewnie będzie coś musiał poprawić.
    Innych nie tak łatwo "złapać" na związku z innymi producentami, ale walczą o swoje typy jak tygrysy.
    Przecież to wiadome ,że każdy będzie bronił "swojego" Tylko jeden się przyzna otwarcie- np ja, inny udaje bezstronnego. Tratata. Jeszcze inny, tak mnie nie lubi ,ze na wszelki wypadek, jest przeciwko, byle by tylko nie popatrzeć obiektywnie.

Tak, kupiłam na targach MałeMe, bo mnie stać na wywalenie stówki bez większej refleksji, a w domu pooglądałam, pomierzyłam, potestowałam na dzieciach, i stwierdziłam ,że kogoś pogięło- i między innymi to byłam ja ale także producent.

Napisałam w którymś poście, ze generalnie polskie sa za drogie, bo są.A jak ktoś uważa, ze jest inaczej, to jego prawo.

Zapomnijmy jednak, o przeliczniku- wielo się opłaca, bo to mydlenie oczu.
    Ostatnio edytowane przez Pondo ; 03-06-2012 o 23:10
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

wielo się opłaca, bo jesli kupuję najtańsze pampersy to wielorazówki też kupię tańsze lub używane, a jak stać mnie na droższe lub Eko pampersy to mogę sobie też na droższe firmowe wielorazówki pozwolić i też mi się opłaci. A otulacza z tetrą, wkładami, prefoldami lub formowankami np.Ecopi to już ciężko ekonomicznie przebić

Chustomanka Awatar Magda&Franio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Przyznam, że rozpoczynając przygodę z wielo nie brałam pod uwagę w ogóle ekonomii ich używania, eko, mniej śmieci na wysypiskach i całej reszty tych argumentów. Ja nie miałam wyjścia. Mój synek miał okrutną alergię na jakiś składnik pieluch jednorazowych, przetestowałam całą masę jedno i żadna nie była dobra dla pupy jej wysokości. Całe szczęście siostra pielęgniarka podsunęła pomysł z wielo. Teraz z perspektywy 15miesięcznego wielopieluchowania widzę, że tania zabawa to to nie jest biorąc pod uwagę koszty wody, energii elektrycznej, olejków no i kosztów samych pieluch. Mocno wzrosły nam rachunki za wodę i prąd. Czego jednak nie robi się dla zdrowia dziecka

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

pieluchowałam jednocześnie 2 dzieci i rachunki nie wzrosły drastycznie, najkosztowniejsze były pieluchy, bo musiałam ich mieć mega dużo
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka Awatar moli1978

Domyślnie

Podbuzowana wątkiem recenzyjnym , musze tutaj wyłuskać swoje żale na mównicy

Kocham pieluszki wielorazowe, i jak to napisała kiedyś Magda,używam ich( tych wielorazówek) przede wszystkim ze względu na zdrowie moich dzieci. To najważniejszy i w sumie jedyny czynnik ( uroda i eko dodają tylko uroku)

Kiedy zaczynałam wielorazówkowanie, 65zł bodajze za BumG to był mega mega szał. były jeszcze Blueberry w oszałamiających cenach 119(pamiętam jak dziś)

Z jednej strony wszytko podrożało, chleb, ZUS,i ten feralny pieluszkowy vat, życie generalnie zdrożało.

Z drugiej strony zapewne przybyło wielu użytkowników wielorazówek- bo telewizja śniadaniowa, gazety i reklama szeptana robi swoje.

Pieluszki teraz kosztują majątek. jeśli chcesz wspierać rynek polski -prawie stówa nie Twoja.
    Ja pokochałam tetrę, i na szczcęście ta da sie kupić wciaż za kilka złotych.

Co mnei denerwuje? Ano to ,że "wyliczenia" opłacalności pieluch wielo vs jednorazowe chyba liczone są na przeliczniku pampers ze sklepu pod domem i nie z promocji vs tetra z allegro.

Czuję się jak dojna krowa, naiwniara co płaci za metkę "eko","dla dziecka", "polskie".

Ci co kupują chinki - nie wspierają polskiego biznesu, ryzykują przynajmniej Fukushimą w gaciach, i w wogóle to chyba lepiej już pampka założyć(!) bo transport zza Uralu i wspieranie ciemiężenia ludności chińskiej wspieram.

Doprawdy pieluszka MUSI kosztować 99zł?(plus coś tam jeszcze muszę dokupić bo mam dziecko co nie podchodzi pod rozmiar one size wg producenta)
    Nie może kosztować 60?Bo lepiej sprzedać jedną za 100 , niż 3 za 60?
    To mój problem, czy biznes w polsce jeszce w powijakach?
    A może ja za biedna jestem na to całe eko życie?

Dziękuję .To byłam ja.Pondo
    A mnie śmieszy jedno w tym wątku

Mnie Pondo łatwo "złapać" na emocjonalnym związku z MayLili, to źle ,ze je lubię, bo części forumek przeciekają.Trudno, przykro, u mnie się sprawdzają.Producent pewnie będzie coś musiał poprawić.
    Innych nie tak łatwo "złapać" na związku z innymi producentami, ale walczą o swoje typy jak tygrysy.
    Przecież to wiadome ,że każdy będzie bronił "swojego" Tylko jeden się przyzna otwarcie- np ja, inny udaje bezstronnego. Tratata. Jeszcze inny, tak mnie nie lubi ,ze na wszelki wypadek, jest przeciwko, byle by tylko nie popatrzeć obiektywnie.

Tak, kupiłam na targach MałeMe, bo mnie stać na wywalenie stówki bez większej refleksji, a w domu pooglądałam, pomierzyłam, potestowałam na dzieciach, i stwierdziłam ,że kogoś pogięło- i między innymi to byłam ja ale także producent.

Napisałam w którymś poście, ze generalnie polskie sa za drogie, bo są.A jak ktoś uważa, ze jest inaczej, to jego prawo.

A mnie w tym wątku już nic nie śmieszy. Założyłaś wątek o tym, że wkurza cię iż Polskie pieluchy są drogie ale ty na szczęście kochasz tetrę. Nawrzucałaś wszystkim handmadkom, bo twoim zdaniem pielucha powinna kosztować 50 zł maksymalnie - jeśli cena jest wyższa oznacza to iż ich producent chce się "nachapać" i jest zwyczajnym oszustem. Po kilkunastu stronach piszesz jednak, że owszem stać cię na pieluchę za 100 i a jakże może ona kosztować stówę, o ile ty ją pokochasz...... A zatem producent, którego ty wspierasz (piszesz to otwarcie) może chcieć się nachapać i sprzedawać drogo. Nawet jeśli jego pieluchy (z wyjątkiem Twoich) ciekną!!!!!!!
    syn 2007, córka 2010, syn 2016 Mamine na fb PituPitu

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nigdzie nie nawrzucałam nikomu w tym wątku. Jak ktoś się poczuł urażony to pewnie miał za co.

Kocham moją tetrę i moje 22 kieszonki. Wiem gdzie dałam sie zrobić w balona, i wiem która hendmejdka zrobiła mnei an szaro. A np Ala zrobiła mi pierwsze formowanki i były cudowne i za super cenę, ale to były inne czasy. (Alu- dzięki )

MayLili wspieram EMOCJONALNIE. to źle, mam sie tego wstydzić?mam udawać ,ze nie założyłam wątku?
    Mnie nie ciekna innym tak, mam podziurawić, zeby było zgodnie z forumowym frontem?
    Mam udawać ubogą, tylko ubodzy mogą narzekać na ceny,a jak mam kasę to morda w kubeł?żenujące
    Ostatnio edytowane przez Pondo ; 03-06-2012 o 23:43
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

petruska pytałaś o warsztaty pieluszkowe, zdarzało mi się robić, szału nie widziałam. teraz jest to technicznie trudne, musiałabym zabierać dzieciaki ze sobą. Jak tylko mogę, to mówię o wielo np. zawsze na konsultacjach chustowych, ale nie forsuję, nie namawiam, raczej tylko edukuję.

Dziewczyny napisały już chyba wszystko. Nasze pieluchy są dostępne w ok. 20 sklepach, więc chyba nie najgorzej. Robiąc promocję na forum ryzykuję to, że się im narażę, niestety. Choć pomyśleć można...
    Bo jeśli dysrtrybucja odbywa się jednym kanałem jak w HM to jest się w miarę niezależnym, jeśli kanałów masz więcej, to nie możesz sobie szaleć z cenami, podwyższać, obniżać tam i z powrotem.

Firm pieluszkowych jest w PL bardzo mało, a duże różnice cenowe świadczą tylko o niedojrzałości rynku, jestem więc dobrej myśli, że któregoś dnia nastąpi spotkanie popytu z podażą i ceny ukształtują się na sensownym i akceptowalnym poziomie. I będą to różne ceny dla różnych segmentów rynku. Bo o tym nikt nie napisał, że MayLily celują w inny segment rynku niż np. MonikaK.
    Każda z firm ma też inną strategię: bo mogę zakładać długofalową działalność i wtedy przełknę te zusy srusy przez kilka lat, a mogę patrzeć bardzo krótkowzrocznie (co nie znaczy źle) i chcieć HM podreperować domowy budżet. Mogę traktować pieluszki jako podstawę swojej działalności i z tego żyć, a mogę jako coś dodatkowego, bo zaczynam jako producent chust, a pieluszki powstały gdzieś po drodze. To też wpływa na cenę.

Jeśli komuś się wydaje, że prowadzenie DG to cud miód i orzeszki, to proponuję założyć własną firmę i przetrwać 3 lata. Największa pasja może zbrzydnąć. Choć zależy jak rozumiec słowo "pasja", bo to wszak cierpienie ;P Zaświadczam, że życie po drugiej stronie jest zgoła odmienne niż sobie wyobrażałam. I nie wykluczam, że za kilka lat po mojej przygodzie z DG z dziką rozkoszą wrócę na etat.
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Nigdzie nie nawrzucałam nikomu w tym wątku. Jak ktoś się poczuł urażony to pewnie miał za co.

Kocham moją tetrę i moje 22 kieszonki. Wiem gdzie dałam sie zrobić w balona, i wiem która hendmejdka zrobiła mnei an szaro. A np Ala zrobiła mi pierwsze formowanki i były cudowne i za super cenę, ale to były inne czasy. (Alu- dzięki )

MayLili wspieram EMOCJONALNIE. to źle, mam sie tego wstydzić?mam udawać ,ze nie założyłam wątku?
    Mnie nie ciekna innym tak, mam podziurawić, zeby było zgodnie z forumowym frontem?
    Mam udawać ubogą, tylko ubodzy mogą narzekać na ceny,a jak mam kasę to morda w kubeł?żenujące
    Mam wrażenie, że źle zrozumiałaś. Dziewczyny pisały o tym, że Twoje wypowiedzi nie trzymają się kupy, bo z jednej strony uważasz, że np. Małe Me są za drogie, a z drugiej - że, jak napisała moli, pieluszka "może [...] kosztować stówę, o ile ty ją pokochasz". Ja już też mętlik w głowie - czy według Ciebie MayLili jest w porządku, czy nie? Chce się nachapać czy nie? Ceny są ok czy nie?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magda&Franio Zobacz posta
    A żeby nie było zupełnie OT to cieszę się, że w tym wątku wypłynęła informacja o zniżkach u polskich producentów pieluszek za zbiorowe zakupy. Dziękuję za to info dziewczyny.
    ja tez sie z tego ciesze bo to kolejny przyczynek do wspolnotowosci rodzicow pieluchujacych wielo i tansze sliczne pieluchy na pupie naszych dzieci

Uprawnienia umieszczania postów