Pokaż wyniki od 1 do 20 z 70

Wątek: Mama muminka - nie dla dziewczynek

Mieszany widok

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

jeszcze myślałam sobie o tym tatusiu Muminka i co o nim tu zostało napisane...

Czy tatuś Muminka to nie jest taka druga strona medalu Włóczykija? Tego to chyba wszyscy lubią, żadnych zarzutów nie zauważyłam, a pewnie większość z dziewczyn w którymś momencie poczuła jakieś mniej lub bardziej intensywne drżenie serca dla jakiegoś włóczykijo podobnego męszyzny... Może i mamusia Muminka? Ale w rezultacie - czy widzicie takiego Włóczykija jako ojca rodziny? Albo cały czas nieobecny, albo ciągający za sobą rodzinę po świecie, w życiu domowym raczej nieszczęśliwy.

Wiele głosów, że mamusia wyrzeka się siebie dla tatusia. A czy on nie wyrzeka się też siebie dla niej? Czy on nie jest Włóczykijem usidlonym, który rezygnuje ze swoich wymarzonych wędrówek i niezrealizowanych przygód pozostając z rodziną w jednym miejscu?

Ciekawe, jak to widzą tatusiowie?
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chusteryczka

Domyślnie

Mgliście pamiętam, bo dawno "Pamiętników Tatusia Muminka" nie czytałam, ale on zapadł mi w pamięć jako taka trochę pierdoła uważająca się za nie wiadomo co.
    Z Włóczykijem to można by mieć krótki acz intensywny romans, ale rodziny zakładać, co to to nie. Przy czym Włóczykij chyba nikogo swoim umiłowaniem wolności nie krzywdzi. I on sam, i wszyscy dookoła wiedzą, że to jest dla niego największa wartość.
    Jeszcze trochę się wątek porozwija i wrócę do lektury

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

mama muminka mogla zakochac sie w Joku - ojcu Włoczykija ale wybrala tatusiaM.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chustomanka Awatar Aniika

Domyślnie

Jako dziecko czytalam muminki dla mnie Mama muminka byla kims bardzo waznym, wszyscy polegali na mamie muminka, a ona byla tak bardzo pewna siebie, swojego miejsca w swiecie, uwielbialam ja... nie utozsamialam sie z muminkiem, dla mnie mama muminka byla bardzo wazna.
    Tatus muminka wydal mi sie slaby, ale bardzo odpowiadala mi relacja pomiedzy mama, a tata, poniewaz jest to spokojna relacja polegajaca na akceptacji pewnych wyborow. Tata muminka tez sie musial dostosowac do mamy, moze nawet bardziej niz ona do niego.

Mnie sie podobala ta harmonia w ich zyciu, bardzo lubilam o tym czytac, wloczykij niezbyt do mnie nie trafial, w sumie nie interesowala mnie ta postac. Bedac dzieckiem nie dalam rady przeczytac ksiazek o tacie muminka, byly nudne no i nie bylo mamy muminka.

Co tam muminki, Borejkowie to dopiero malzenstwo partnerskie. Nawet jako dziecko nie widzialam w tym zwiazku nic dobrego, choc przeciez ksiazki byly wspaniale i dostarczyly mi niesamowitych przezyc, ale im dalej w las, tym bardziej pozbawialam sie zludzen dotyczacych Borejkow. Nowych tomow jezycjady nie czytam, zatrzymalam sie dosc wczesnie, zeby zachowac wspomnienia, ktore sa bardzo mile. zreszta moje ulubione pozycje z jezycjady, zawieraja sladowe ilosci Borejkow. ;D

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Ostatnio refleksje bliskie Padthai naszły... mego Starego ...

To On ogląda z Alą "Muminki", gdy ja usypiam Młodego. Wszedł do mnie i zbulwersowany wyszeptał:

- Wiesz, te Muminki to są tak niepoprawne politycznie, ze się w pale nie mieści... Siedzi Muminek, a Panna Migotka bawi się w jego żonę. Przynosi mu coś, a on:"Dziękuję." A ona na to: "Nie musisz dziękować, jestem twoją żoną"...

O Mamie Muminka też słyszę same kwiatki .

-Wszyscy chcą być wolni. I tylko Mama Muminka zostaje, by sprzątać dom...

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez dirk5 Zobacz posta
    Ostatnio refleksje bliskie Padthai naszły... mego Starego ...

To On ogląda z Alą "Muminki", gdy ja usypiam Młodego. Wszedł do mnie i zbulwersowany wyszeptał:

- Wiesz, te Muminki to są tak niepoprawne politycznie, ze się w pale nie mieści... Siedzi Muminek, a Panna Migotka bawi się w jego żonę. Przynosi mu coś, a on:"Dziękuję." A ona na to: "Nie musisz dziękować, jestem twoją żoną"...

O Mamie Muminka też słyszę same kwiatki .

-Wszyscy chcą być wolni. I tylko Mama Muminka zostaje, by sprzątać dom...
    Pozdrowienia dla meza
    Ostatnio edytowane przez Padthai ; 11-06-2012 o 16:38
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Uprawnienia umieszczania postów