Pokaż wyniki od 1 do 20 z 70

Wątek: Mama muminka - nie dla dziewczynek

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar Tola_zet
    Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fabisia Zobacz posta
    Mi te wywody wydawały się grubo przesadzone. Nie przeceniałabym wpływu baśni na późniejsze wybory kobiet. Chyba ważniejsza jest jednak atmośfera domu ii wpływ rodziców. Zresztą wszystko można obgadac.
    Cytat Zamieszczone przez lulka Zobacz posta
    IMO takie przedstawienia należy traktować nie jako utrwalanie stereotypów płciowych, tylko zespół cech konkretnej postaci. Ustalmy, że podstawowym wzorcem roli kobiety jest zwykle nie mamusia z bajki, tylko własna matka i otaczające dziecko kobiety.
    problem w tym, że tego się nie "przerabia" i nie wartościuje tak jak my to robimy, tylko dziecko chłonie przekaz i stereotypy jak gąbka i potem to one stają się podstawą "porządkowania" świata.

Ja nie lubię takiego radykalizmu, o jakim pisze Fabisia (odrzucić bajki...), bo to tylko zraża ale fajnie byłoby chociaż tego nie powtarzać, ale gdzie tam...same wiemy jak jest.

Chustomanka Awatar lulka

Domyślnie

Tola_zet na pewno warto takie tematy porządkować i "przerabiać", podobnie jak wiele innych elementów rzeczywistości. Nadal jednak znacznie bardziej na dziecko wpływa to, co obserwuje na co dzień - zachowania rodziców, rodzeństwa, otoczenia, niż postać z bajki. Istotniejsze jest moim zdaniem rozmawianiem z dzieckiem o wydarzeniach codziennych, niż przeprowadzanie analizy i feministycznej/genderowej krytyki tekstu bajki. Szczególnie, że akurat Tove Jasson to nie jest jednoznaczna pisarka.
    mama Aniłoków 12.10.11+ i 03.09.2013 +

>>>> książki sprzedaję, książki <<<<<

Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

Tola_zet na pewno warto takie tematy porządkować i "przerabiać", podobnie jak wiele innych elementów rzeczywistości. Nadal jednak znacznie bardziej na dziecko wpływa to, co obserwuje na co dzień - zachowania rodziców, rodzeństwa, otoczenia, niż postać z bajki. Istotniejsze jest moim zdaniem rozmawianiem z dzieckiem o wydarzeniach codziennych, niż przeprowadzanie analizy i feministycznej/genderowej krytyki tekstu bajki. Szczególnie, że akurat Tove Jasson to nie jest jednoznaczna pisarka.
    a no tak, zapomniałam, że dookoła naszych dzieci jest oaza partnerstwa i równouprawnienia

Chustomanka Awatar lulka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tola_zet Zobacz posta
    a no tak, zapomniałam, że dookoła naszych dzieci jest oaza partnerstwa i równouprawnienia
    Jak sobie pościelesz...

Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

Jak sobie pościelesz...
    no popacz, nie potrafiłam się w życiu ustawić...

Chustomanka Awatar lulka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tola_zet Zobacz posta
    no popacz, nie potrafiłam się w życiu ustawić...
    niezmiernie mi przykro

Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

niezmiernie mi przykro
    spoko, poradzę sobie, dobrze że u ciebie jest inaczej

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Grimmo - dzięki. Tak myślałam, że coś w ten deseń musiało już być (na swoją obronę mam jedynie to, że nie założyłam wątku z pytaniem, a paskudnie wykorzystałam Twoją tu obecność )
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Uprawnienia umieszczania postów