Pokaż wyniki od 1 do 20 z 268

Wątek: Ecodidi

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar .FK.
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Napiszę jeszcze tak OT, że mieliśmy pierwszy przeciek: po 3 miesiącach codziennego używania w otulaczu stosowanym na nocki po całej nocce i jeszcze porannym siku (nie dałam rady rano wstać gościa przebrać)
    Zalanolinowany służy dalej bez zarzutów.
    Ten dzienny otulacz od nowości bez lanolinowania nadal pięknie trzyma
    Ostatnio edytowane przez .FK. ; 22-05-2013 o 15:37 Powód: literówka
    Ewka, mama Jacka (02.06.2011) Tomka (08.01.2013) i Marcina (07.07.2014)

Chustonoszka

Domyślnie

Wielkiego doświadczenia w wielopieluszkowaniu nie mam, ale z niedużego stosiku zdecydowanie najchetniej siegam po czerwonego wełniaczka r.s i inne pieluszki ecodidi. Dziecina ma miesiąc zaledwie. Pieluszki świetnie się układały na 3-kg jak i teraz na 4 kg pupie. Nie robią wielkiego odwłoka, otulaczyk świetnie pasuje do każdego wkładu, jakiego używamy( tetra/ prefoldy/ ręczniczki ikea/ wkłady bambusowe ecodidi), a największą miłością są formowanki z kieszonką ecodidi,mają piekne wzory, i świetnie leżą na małej pupie. Przecieku w tych pieluszkach nie mieliśmy nigdy( ja otulacza nie lanolinowałam).
    Właśnie przyszedł kolejny wełniak, tym razem OS, jednak chwilke bedziemy musiały poczekac, zeby go użyc, ale razem z wpinanymi kieszonkami wydaje się być strzałem w 10, jeśli chodzi o naturalne pieluchowanie (mamy bawelniany welur i bambus).
    Nie sposób nie wspomnieć o miłym kontakcie i ogromnej cierpliwości bianki2009
    Dziękujemy

Domyślnie

To ja jeszcze jedno pytanie.
    Jak duże są otulacze OS. Ma ktoś porównanie np z Flipem?
    Chciałabym aby wystarczyły na długo do końca pieluszkowania a flipy wydają sie wystarczające.
    Myszon 2012, Myszka 2014, Myszunia 2016, Myszeczka 2020

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bialawanilia Zobacz posta
    To ja jeszcze jedno pytanie.
    Jak duże są otulacze OS. Ma ktoś porównanie np z Flipem?
    Chciałabym aby wystarczyły na długo do końca pieluszkowania a flipy wydają sie wystarczające.
    obecnie są na tyle duże, że powinny wystarczyć, ja na prawie dwulatku jeszcze spinam na wysokość a w pasie też spory zapas

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. No to zamówiłam pokaźny zestaw z dopinanymi kieszonkami. Może dzięki temu zmiana pieluszki będzie szła sprawniej Bo z moim wiercipiętą to nie lada wyczyn

Chustoguru

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. No to zamówiłam pokaźny zestaw z dopinanymi kieszonkami. Może dzięki temu zmiana pieluszki będzie szła sprawniej Bo z moim wiercipiętą to nie lada wyczyn
    tylko dopytaj bo kiedyś pieluszka wełniana była ciut węższa od otulacza, z kieszonkami super

Chustonoszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A ja mam jakiegoś pecha do tych otulaczy, bo już 4 raz w ciągu 2 miesięcy lanolinuję i na noc nie dają rady. Inne otulacze trzymają, więc nie jest to sprawa złego lanolinowania.
    Już o tym pisałam, ale dziś niebieski otulacz znów zafarbował nogi synka po 1,5 godziny w tetrze

oli-vka
    , u nas os jak słabo spięty zjeżdża z tyłka i rowek widać.

Domyślnie

fila, a w czym pierzesz te otulacze i w jakiej temperaturze?
    Bo wełnę szczególnie farbowaną trzeba prać w delikatnych płynach, najlepiej eko płynach. Te sklepowe do ubrań wełnianych mają bardzo agresywny skład i mogą wypłukiwać kolory już nie mówiąc o wypłukiwaniu lanoliny.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

"Wypłukiwać kolory"?
    Pominę, że płyny eko są fajne, ale te "sklepowe" to w końcu też nie Ace Zwykle są przeznaczone równocześnie do tkanin delikatnych (wełna to zresztą również ta kategoria). Nie demonizowałabym. Sama czasem używam, bo mam zapas z "przeszłości". Nic mi nie przecieka, nic się nie odbarwia. Nie wiem, co musiałoby być w składzie środka piorącego, żeby pod jego wpływem tkanina farbowała ciało czy inną odzież. Zresztą, fila pisze, że z innymi otulaczami nie ma problemu, a rozumiem, że pierze je podobnie, więc to raczej nie kwestia środka piorącego, jakikolwiek by on nie był.

Mam otulacz wełniany mocno niebieski innej firmy - od nowości pod wpływem moczu farbuje mi wkłady, a poza tym zaraz po zanurzeniu go do wody puszcza kolor i woda szybko robi się błękitnawa. Może coś jest generalnie na rzeczy z barwnikami niebieskimi?

fila, a czy ten otulacz jest dobrze dopasowany? Może puszcza bokami?...

Domyślnie

W takim razie proponuję tym, którym coś farbuje, by po prostu skontaktowały się z Martą.
    fila
    ...pisałaś do Marty z tym problemem?

Mnie wełna nigdy nie farbowała przy użytkowaniu, więc dlatego się dziwiłam

Chustomanka
    Miejscowość
    Białystok i okolice :)

Domyślnie

U mnie wełniaczki puszczają tylko kolor w praniu i lanolinowaniu,a podczas użytkowania nigdy,bo nie zauważyłam,żeby tetra była zafarbowana. Odnośnie płynów do prania to ja w czym bym nie prała to po każdym praniu i tak muszę lanolinować,bo przestają wełniaczki dobrze trzymać.

Domyślnie

Czy ma ktos nr telefonu do Marty?
    Potrzebuje migiem na juz, wczoraj. Napiszcie mi na priv. Plisssss

Edit: juz nieaktualne
    Ostatnio edytowane przez Bialawanilia ; 24-05-2013 o 19:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilith83 Zobacz posta
    U mnie wełniaczki puszczają tylko kolor w praniu i lanolinowaniu,a podczas użytkowania nigdy,bo nie zauważyłam,żeby tetra była zafarbowana. Odnośnie płynów do prania to ja w czym bym nie prała to po każdym praniu i tak muszę lanolinować,bo przestają wełniaczki dobrze trzymać.

O masz zapieram plamy mydełkiem, raz a czas cały otulacz, też mydełkiem i lanolinowałam raz od nowości, trzymają extra. Nie mam nawet kiedy ich do lanoliny wsadzić bo ciągle w użyciu.
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Chustonoszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

fila, a w czym pierzesz te otulacze i w jakiej temperaturze?
    Bo wełnę szczególnie farbowaną trzeba prać w delikatnych płynach, najlepiej eko płynach. Te sklepowe do ubrań wełnianych mają bardzo agresywny skład i mogą wypłukiwać kolory już nie mówiąc o wypłukiwaniu lanoliny.
    W sklepowym prałam, choć nie lałam proporcji zalecanych.

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta

Może coś jest generalnie na rzeczy z barwnikami niebieskimi?

fila, a czy ten otulacz jest dobrze dopasowany? Może puszcza bokami?...
    A, no to rzeczywiście niebieski barwnik może nie lubić się z wełną. Bo czerwony się trzyma

Dopasowany jest, ale teraz podejrzewam, że po prostu ostatnio ma mocny sik, bo dziąsła mu zaczynają dokuczać (idą zęby). Następnym razem przyobserwuję, czy nie puszcza bokami

A Marta poleca delikatne płyny- urlich, ostatecznie domol.

Uprawnienia umieszczania postów