Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Elfy a morze oraz kwestia lnu

Chustomanka Awatar lampka
    Miejscowość
    okolice Katowic

Domyślnie Elfy a morze oraz kwestia lnu

Czy mogłabym prosić o porównanie tych dwóch chust?
    Z tego co wiem, mają ten sam skład: jedwab, ramia i bawełna.Czy to oznacza, że są tak samo nośne i łatwe w dociąganiu?
    Mam elfy (od niedawna) - super się dociągają, lekko ślizgają. Czy morze ma te same właściwości?
    Dzięki za odpowiedź
    Ostatnio edytowane przez lampka ; 01-06-2012 o 22:41
    Starsza 2009 Młodsza 2012
    W ostrej fazie nawrotu chustouzależnienia <---- juz po!

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Miałam Morze turkusowo-białe i zielono-białe i elfy kremowe. Elfy były gładsze, bardziej śliskie i zwarte, mniej przewiewne i grubsze. Nosiły lepiej, ale mi akurat fajniej wiązało się Morze
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

morze jest cieńsze i mniej nośne, potwierdzam to, co pisze Livada.
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    okolice Katowic

Domyślnie

Dzięki, dzięki czyli jednak skład to nie wszystko..
    A morze jest choć trochę śliskie? Mnie się właśnie w elfach podoba ten poślizg, fajnie się przez to dociąga. Mniej nośne... A o ile mniej ? Jak zwykły pasiak Nati?
    Będę wdzięczna za opinie bo nie za bardzo mam gdzie pomacać, a marzy mi się morze właśnie

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

dla mnie morze było tak do 10-11kg (czyli tak jak nowszy pasiak nati), elfy wydaje mi się, że dadzą radę więcej
    Morze ma gęstszy wzór, nie ma w nim tak dużych pustych, gładkich przestrzeni jak w elfach. Wydaje mi się, że miało przez to mniejszy poślizg (ale ja je motałam ostatni raz 1,5roku temu, mogę niedokłądnie pamiętać )
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nie określiłabym Morza jako śliskiego...

Ja nosiłam max jakieś 7 kilo i było bardzo ok, ale potem już w zasadzie nie motałam, więc nie wiem
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chusteryczka Awatar Zuz
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

ja ostatnio motałam w morze swoje 7kg z groszem i nie widziałam specjalnej różnicy między elfami a nim
    Coach dyplomowany SWPS

Doradca d/s noszenia dzieci w chustach Akademii Noszenia Dzieci
    Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Miejscowość
    okolice Katowic

Domyślnie

Dzięki!

Miejscowość
    okolice Katowic

Domyślnie

Żeby nie mnożyć wątku, wykorzystam ten istniejący

Czytałam, że natkowe lny świetnie noszą. Czy generalnie wszystkie lny dają świetną nośność czy tylko w wybranych edycjach (np. elfy, jaskółki). Jeśli tak, to które lniane chusty są pod tym względem godne polecenia? Czy lniane chusty mają lekki poślizg czy raczej są szorstkie?
    A jak noszą konopie - dobrze, czy znów zależy to od modelu chusty?
    Mam nadzieję, że nie zamotałam... Nie mam niestety okazji wyrobić sobie sama opinii więc pytam....
    Chciałabym wytypować chustę, która posłuży mi teraz i na przyszłość. No i jak już kupować, to coś extra

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Ja mogę odpowiedziec porównując lniane jaskółki i koniczyny (bez różnicy jak dla mnie) i stare motylki - wszystkie są bardzo nośnie, te nowsze są grubsze i nie takie miękkie (jeszcze), ale widac że potencjał w nich tkwi ogromny JA noszę 12,5kg i to z przodu głównie i nie w jakichś kieszonkach 3- warstwowych, normalnie w kangurku i jest super

Chusteryczka Awatar matysia
    Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

Jeszcze nie motałam nie nośnego lnu. Fajne są takie cienkie a nośne na lato. Z Natkowych to cieńsze sa np koty i fajnie noszą. Konopki też fajne, ale np Honsiu konopne dla mnie za grube, jak koc jakiś.

Maciek 1987,Marta 1989,Mateusz 1993,Michał 1995, Matylda 2005,(*)2006, Benjamin 2008, Franuś 2010,
    Nikt z nas nie jest ideałem.
    Choruje, mało mnie na forum

Chustopróchno Awatar marjen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sia Zobacz posta
    Żeby nie mnożyć wątku, wykorzystam ten istniejący

Czytałam, że natkowe lny świetnie noszą. Czy generalnie wszystkie lny dają świetną nośność czy tylko w wybranych edycjach (np. elfy, jaskółki). Jeśli tak, to które lniane chusty są pod tym względem godne polecenia? Czy lniane chusty mają lekki poślizg czy raczej są szorstkie?
    A jak noszą konopie - dobrze, czy znów zależy to od modelu chusty?
    Mam nadzieję, że nie zamotałam... Nie mam niestety okazji wyrobić sobie sama opinii więc pytam....
    Chciałabym wytypować chustę, która posłuży mi teraz i na przyszłość. No i jak już kupować, to coś extra
    mam kilka lnów natkowych więc mam porównanie. jedyny w miarę śliski len natkowy jaki miałam to Lutea nocotton (len z bambusem ale to ten bambus daje poślizg). mam też koty lniane i to na początku była deska do tego szorstka jednak mnie się w nich nosiło bardzo fajnie. Mam też lipy z lnem - te są mniej szorstkie od kotów IMHO a noszą bardzo fajnie. Nie jest to jednak chusta która ma "poślizg". Ogólnie lny natkowe noszą moim zdaniem bardzo fajnie. Z tych trzech wymienionych wyżej najmniej nośna Lutea jest moim zdaniem. Lnianych jaskółek nie miałam a koniczyny jeszcze niewyprane więc nie wiem jak z nimi.
    Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20

Chusteryczka Awatar matysia
    Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

Koniczyny, jaskółki nośne ale grube , nie na upały.
    No cottony, przez dodatek bambusa sa śliskie, i przy cięższym dziecku trzeba poprawiać wiązanie.

Maciek 1987,Marta 1989,Mateusz 1993,Michał 1995, Matylda 2005,(*)2006, Benjamin 2008, Franuś 2010,
    Nikt z nas nie jest ideałem.
    Choruje, mało mnie na forum

Chusteryczka Awatar Zuz
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Ja mam starsze motylki z lnem, aktualnie miałam koniczyny i mam elfy z lnem i wydaja mi sie grubsze. Pytanie czy to kwestia nie do konca złaqmanej jeszcze chusty czy róznicy w przedzy i/lub tkaniu.

Matysiu motylki mam od Ciebie

wg mnie motylki sie nadadza na lato
    Coach dyplomowany SWPS

Doradca d/s noszenia dzieci w chustach Akademii Noszenia Dzieci
    Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Miejscowość
    okolice Katowic

Domyślnie

Więc spokojnie mogę kupować len i będzie nośny. Dziękuję Wam bardzo
    Z no cottona mam elfy, są śliskie i takie... puchate? Chusta jest generalnie dosyć gruba, przynajmniej porównując do pasiaka Nati. I przyznam, że choć przez poślizg lepiej się dociągają, to jednak trudniej mi się je wiąże, przez tą grubość właśnie Mam wrażenie, że pasiaka łatwiej mi opanować...
    Więc skład to nie wszystko, nośność to nie wszystko, faktura i grubość to nie wszystko ehhh musiałabym chyba stanąć i wiązać wszystko po kolei, żeby wybrać coś dla siebie

Uprawnienia umieszczania postów