Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Wątek: Bambus czy hoppendiz light

Chustonoszka Awatar jagud

Domyślnie Bambus czy hoppendiz light

Rozglądam się za czymś na lato i mam dylemat. W hopku zwyklym bardzo dobrze mi sie nosi, ale wolalabym cos cienszego, nie wiem czy hopek light czy bambus. Co polecacie?
    Co jest bardziej przewiewne, co lepiej nosi, co lepiej sie mota, hopek ligh czy babusik jakis (taki do 300zl)?
    I czym sie rozni wiskoza bambusowa od naturalnego wlukna?

Ps przepraszam za brak polskich znakow, ale cos mi sie stalo wlasnie z klawiatura.
    A i jesli temat juz byl to tez przepraszam.

Chustoholiczka

Domyślnie

mam i to i to (w kilku wersjach). Zdecydowanie dla mnie lepszy na upały jest hopek light. Ale raczej wybierz pasiaka niż nadruk. Ewentualnie ich żakard (pane)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

A o jakim bambusie myślisz? Bo np. bambusy Lenny Lamb są zupełnie inne niż Nati. Po pierwsze nie są tak śliskie, po drugie są cieńsze. Ja bardzo sobie chwalę i trzymam tęczę LL dla noworodka. Bambusy Nati też lubię, ale to coś zupełnie innego - one z kolei powalają miękkością, są kocykowate.

Hoppka Light też mam i nie mogę powiedzieć złego słowa poza tym, że jest troszkę śliski i może sprawiać ciut trudności przy 2x, ale tylko na początku, bo to kwestia przyzwyczajenia. Ale z tego co widzę, Ty też szukasz dla noworodka, więc pewnie zaczniesz od innych wiązań

Chustoholiczka

Domyślnie

no to fakt, bambus bambusowi nie równy ale i tak light duużo cieńszy od bambusa <- że o perle nie wspomnę bo od niej to chyba prawie wszystko jest cieńsze

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Hehe No fakt, perła cienka nie jest, ale jak dla mnie inne bambusy Nati są podobne (mam Riveę, macałam Pancy). Mimo to mi się toto na lato też sprawdziło LL jest dużo cieńszy i WYDAJE SIĘ bardziej przewiewny niż Hoppek Light, bo jest jakby bardziej "dziurawy". Ja bym jeszcze pomyślała nad Vatanai Maruyamą - piękna chusta i też mega przewiewna. Nie mam serca się jej pozbyć.

Chustoholiczka

Domyślnie

Oj murka to moje marzenie

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Nie tak dawno ciągle się pojawiała na bazarku, ale ostatnio nie widzę...

Chustoholiczka

Domyślnie

no, zważywszy na fakt, że sobie odwyk (skuteczny zrobiłam) to nie zaglądałam na bazarek - nieco z przymusu też bo i z kasą baaardzo krucho ostatnimi czasy. Może to durne ale ja chce murkę aby leżała i żebym ją mogła głaskać i kochać , bo pyza to już tylko nosidłowa (i to z doskoku) a na następne nie mam szans ...

Domyślnie

Dzięki za wypowiedzi.
    A powiedzcie jeszcze jak to jest z pielęgnacją bambusa, ostatnio się natknęłam (na stronie Nati), że łączny kontakt z wodą nie może być dłuższy niż 40-50 minut? Naprawdę tak robicie? Bo pewnie tyczy się to wszystkich bambusów nie tylko Nati.
    Maruyama jakoś mi nie przypadła do gustu niestety.
    Bardziej skłaniam się ku hopkowi generalnie.
    Czemu ja nie mam tyle forsy żeby kupić każdą chustę którą chcę?

Chustoholiczka

Domyślnie

no ten problem (z brakiem kasy) to większość z nas ma, tylko niektóre mają po 60-80 sztuk szmat w szafie

edit: ja prałam wszystkie bambusy natki normalnie w pralce i nic im nie było

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ja też prałam bez udziwnień Bambus to dość "plastyczna" tkanina - nawet, jeśli się skurczyła w praniu, wyciągała się albo przy noszeniu, albo przy naciąganiu po praniu, kiedy chusta była jeszcze wilgotna.

Jeśli bardziej przemawia do Ciebie Hoppek, to kupuj i już To naprawdę fajna chusta.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

JEDWAB!

I bambus bambusowi nierówny, serio, mojemu diamentowi pralka nie szkodzi, innym szkodzi więc...

Aaaa temu LL też nie szkodzi

Ale jak chcesz hopka lajt to sobie kup, a co tam, lato wszak za pasem
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Mayka, a któremu bambusowi zaszkodziła pralka? Chciałabym się dowiedzieć, bo gdybym miała jakąś chustę prać w rękach, prędzej bym ją za darmo oddała, więc wolę takowej nie kupić przypadkiem

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Mayka, a któremu bambusowi zaszkodziła pralka? Chciałabym się dowiedzieć, bo gdybym miała jakąś chustę prać w rękach, prędzej bym ją za darmo oddała, więc wolę takowej nie kupić przypadkiem
    o tutaj wąteczek niedawny, resztę bym musiała szukajować a jutro do pracy raniutko więc rozumiesz...
    http://chusty.info/forum/showthread....ghlight=bambus
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    o tutaj wąteczek niedawny, resztę bym musiała szukajować a jutro do pracy raniutko więc rozumiesz...
    http://chusty.info/forum/showthread....ghlight=bambus
    Ja prałam na programie delikatnym w 40 stopniach (w zasadzie tylko bawełny piorę na "zwykłych" programach) i nic mi się nie działo. Przy czym ja przez "kocykowate" rozumiem to, że bambusy Nati są niezwykle mięciutkie i przytulaśne - nie wadliwe w wyniku prania. A co do Nati, to z tej papierowej instrukcji, którą od jakiegoś czasu dołączają do chust, wynikałoby, że chyba wszystko poza czystą bawełną trzeba prać w rękach. Ja bym nie zdzierżyła... Od biedy jest program dla prania ręcznego w pralce.

Chustoholiczka

Domyślnie

oj ja w życiu nie wyprałabym chusty w rękach - raz, że mam za małą umywalkę , dwa, że mam alergię na detergenty a trzy, że by szlag prędzej trafił! Nawet jak wełnę czy jedwab wrzucałam do pralki to zawsze mówiłam "przetrwają najsilniejsi!"

zresztą jak po konsultacji czy warsztatach miałabym prać ręcznie 10-12 chust to bym chyba innego słowa niż bluzg nie wypowiedziała przez tydzień

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cobra Zobacz posta

zresztą jak po konsultacji czy warsztatach miałabym prać ręcznie 10-12 chust to bym chyba innego słowa niż bluzg nie wypowiedziała przez tydzień
    haha no racje 10-12 chust wyprać to... ja bym chyba już żadnego słowa nie wypowiedziała bo bym się zajechała na amen.

Dobra więc zaczynam rozglądanie za hopem.

Uprawnienia umieszczania postów