Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: Początkująca - pierwsze wiązania - podwójny X i kieszonka - pomocy!

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie Początkująca - pierwsze wiązania - podwójny X i kieszonka - pomocy!

Kupiłam swoją pierwszą chustę 100% len i zastanawiam się czy wiążę w miarę ok? Wydaje mi się że jest mojemu synkowi w niej za ciasno i niewygodnie. Synek ma 4 miesiące.
    Może to wina złego wiązania?
    A może to wina materiału, zakupić bawełnę jakąś?
    Kupiłam materiału 5,20 m jako że noszę 44 na górze ale chyba za długi jest, co myślicie?
    Pomóżcie!
    Ostatnio edytowane przez beautygosiek ; 29-05-2012 o 22:38

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

hej!
    rzetelne ocenienie wiązanie jedynie na podstawie zdjęcia jest bardzo dużym wyzwaniem, ale... Twoje wiązania są przede wszystkim nie dociągnięte - myślę, że dociągnięcie jest bardzo utrudnione przez to, że chusta jest materiału tkanego w sposób "tradycyjny", a nie skośnokrzyżowy...
    skład to drugorzędna sprawa

zatem:
    jeśli nie chcesz się spotkać z kimś kto Ci pomoże nauczyć się wiązać, tylko chcesz sama się uczyć metodą prób i błędów - najpierw duuużo poczytaj o właściwej pozycji dziecka w chuście, a potem może rozważ zakup skośno-krzyżowej

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

witaj.
    czy to jest po prostu kawałek tkaniny z lnu? jeśli tak to uczucie ściśnięcia jest uzasadnione. Jeśli chcesz nosić synka to kup koniecznie chustę tkaną skośnokrzyżowo. Komfort noszenia zupełnie inny

co do wiązań- w obydwu przypadkach synek jest niesymetrycznie ułożony, do tego kolanka sa zdecydowanie za nisko, powinny być na wysokości pępka mniej więcej.
    dziecko musi niejako "siedzieć" w chuście, bez wrażenia, że jest do Ciebie przywiązane jak do ściany trochę. Niesety tak właśnie działa tkanina tkana po prostu wątek-osnowa, do tego len, ktory jest kompletnie niepodatny.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

dzięki za odzew
    Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    zatem:
    jeśli nie chcesz się spotkać z kimś kto Ci pomoże nauczyć się wiązać, tylko chcesz sama się uczyć metodą prób i błędów - najpierw duuużo poczytaj o właściwej pozycji dziecka w chuście, a potem może rozważ zakup skośno-krzyżowej
    nie to że nie chcę się spotkać, po prostu mieszkam zbyt daleko od dużych miast
    a co do czytania - czytałam, oglądałam ale jakoś w lustrze co innego widzę niż potem na fotkach

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    witaj.
    czy to jest po prostu kawałek tkaniny z lnu? jeśli tak to uczucie ściśnięcia jest uzasadnione. Jeśli chcesz nosić synka to kup koniecznie chustę tkaną skośnokrzyżowo. Komfort noszenia zupełnie inny
    tak, to tkanina z lnu
    czyli marne szanse że uda mi się nosić w takiej chuście? a czy istnieją chusty ze lnu tkane skośno-krzyżowo czy są tylko z domieszką lnu? bo len mocny i nie grzeje, tym się sugerowałam kupując ten kawałek
    kurcze, chciałam taniej a teraz wychodzi na to że chusta będzie mi leżeć, no bo co mogę z nią zrobić?
    no trudno, będę zbierać złotówki na jakąś skośno-krzyżową

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beautygosiek Zobacz posta
    a co do czytania - czytałam, oglądałam ale jakoś w lustrze co innego widzę niż potem na fotkach
    a gdzie mieszkasz?

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

dzięki za odzew

tak, to tkanina z lnu
    czyli marne szanse że uda mi się nosić w takiej chuście? a czy istnieją chusty ze lnu tkane skośno-krzyżowo czy są tylko z domieszką lnu? bo len mocny i nie grzeje, tym się sugerowałam kupując ten kawałek
    kurcze, chciałam taniej a teraz wychodzi na to że chusta będzie mi leżeć, no bo co mogę z nią zrobić?
    no trudno, będę zbierać złotówki na jakąś skośno-krzyżową
    a skąd jesteś? może jest w Twojej okolicy, ktoś, kto będzie mógł Ci pomóc
    skośnokrzyżowe są raczej z dodatkiem lnu; za ok 100zł możesz już dostać dobrą skośnokrzyżową chustę

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    a skąd jesteś? może jest w Twojej okolicy, ktoś, kto będzie mógł Ci pomóc
    skośnokrzyżowe są raczej z dodatkiem lnu; za ok 100zł możesz już dostać dobrą skośnokrzyżową chustę
    Stalowa Wola, 60km od Rzeszowa, w moim mieście nie widziałam żadnej chustowej mamy

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

rozumiem, ze chciałaś taniej, chusta to jest wydatek, jednak wtedy masz pewnosc, ze
    -bedzie Ci sie dobrze i wygodnie nosiło przez cały okres noszenia
    -chusta bedzie wspierała prawidłowy rozwój kregosłupa i bioder dziecka
    -barwniki nie beda draznic skóry i beda bezpieczne kiedy dziecko bedzie ochoczo ciumkało materiał
    -chusta sie nie zniszczy podczas noszenia/prania/ czy po prostu z czasem

chusty tkane skosnokrzyżowo nie niszczą się i mają ogromną wytrzymałość(dorosłu może się huśtać na hamaku z takiej chusty )
    a jak skończysz już nosić, możesz spokojnie sprzedać taką chustę za niewiele mniej niż kupiłaś

słowem- WARTO

co do lnu- są na rynku chyba tylko z domieszką lnu o ile się dobrze orientuję

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków / Nisko

Domyślnie

Stalowa Wola, 60km od Rzeszowa, w moim mieście nie widziałam żadnej chustowej mamy
    A ja widziałam nieraz
    I wiem, że tam przynajmniej dwie doświadczone mamy chustują
    My się wybieramy dopiero w czerwcu, ale na pewno znajdziesz kogoś wcześniej.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saskia Zobacz posta
    A ja widziałam nieraz
    I wiem, że tam przynajmniej dwie doświadczone mamy chustują
    My się wybieramy dopiero w czerwcu, ale na pewno znajdziesz kogoś wcześniej.
    no to jakoś nie trafiam, na razie nie widziałam nikogo, zreszta chyba nie miałabym śmiałości zaczepić, co innego jak jest jakiś zlot czy coś, chyba zaczekam na ciebie

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków / Nisko

Domyślnie

no to jakoś nie trafiam, na razie nie widziałam nikogo, zreszta chyba nie miałabym śmiałości zaczepić, co innego jak jest jakiś zlot czy coś, chyba zaczekam na ciebie
    Chętnie pomogę w miarę umiejętności, a Ty zacznij się rozglądać za fajną chustą

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

myślę mocno nad babylonia green paprika lub nati rodos, jak myślisz?

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków / Nisko

Domyślnie

Obie ok, bierz tę, która Ci się podoba bardziej i która pasuje do większości ubrań, większa szansa, że będziesz nosić

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

nie pomyslalam o tym zeby dobierac do ciuchów... a czy 4,60 mi starczy?

a teraz troszkę lepiej? mam nadzieję że z bawełną skośnokrzyżową pójdzie mi o wiele lepiej
    a co ty robisz w Krakowie? pewnie studia i zostałaś? w Stalowej masz rodzine?
    Ostatnio edytowane przez beautygosiek ; 29-05-2012 o 22:38

Chustomanka Awatar Madisa
    Miejscowość
    Lepiej nie mówić...

Domyślnie

Ze Stalowej to tu podobno jest kilka osób. Napisz do rzufik, ona ich liczy Przyznała się tutaj.

A co do wiązania... Nadal są nóżki krzywo. Lewa na wysokość w miarę ok. Spróbuj te boczne poły umieścić w zgięciach kolanek, no i węzeł lepiej z tyłu, a jeśli z przodu to symetrycznie pod kręgosłupem. I spróbuj krawędź chusty umieścić przy karku dziecka, potem gładko na pleckach i cały zbywający materiał wsadzić pod pupę, między siebie a dziecko.

Co to są te jakby kokardki (?) koło lewej nogi dziecka?
    syn 2010, blog sporadyczny, wiara w życie pozaforumowe coraz silniejsza

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

dzięki Madisa!
    kokardki to węzeł

Chustoholiczka Awatar glo
    Miejscowość
    w podróży

Domyślnie

sporo luzu masz też - i przy karku, i na dole, przy kolanach. musisz mocniej dociągać, próbuj przed lustrem i naprawdę kawałek po kawałeczku poły - nawet przy tym materiale da się jeszcze dociągnąć.
    a w sumie czemu masz węzeł z przodu i tak jakoś krzywo?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Stalowa Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gloting Zobacz posta
    sporo luzu masz też - i przy karku, i na dole, przy kolanach. musisz mocniej dociągać, próbuj przed lustrem i naprawdę kawałek po kawałeczku poły - nawet przy tym materiale da się jeszcze dociągnąć.
    a w sumie czemu masz węzeł z przodu i tak jakoś krzywo?
    tak jakos związałam bo z tyłu mi węzeł wisiał do kolan
    kurcze, ciagle mi się wydaje że już nie da rady bardziej dociągnąć, muszę w końcu kupić skośnokrzyżową, może mi pójdzie lepiej

mru
    Guest

Domyślnie

Haha, ja jeszcze jestem ze Stalówki. Tylko od 14 lat w Warszawie.
    Bywam rzadko.

Chustoholiczka Awatar glo
    Miejscowość
    w podróży

Domyślnie

tak jakos związałam bo z tyłu mi węzeł wisiał do kolan
    kurcze, ciagle mi się wydaje że już nie da rady bardziej dociągnąć, muszę w końcu kupić skośnokrzyżową, może mi pójdzie lepiej
    na maksa się da, wiązałam takie podobne do twojej na warsztatach i mimo wszystko dociągałam prawie na blachę. inna rzecz, że ten materiał nie pracuje, opada, ślizga się i nie dopasowuje do dziecka zbyt dobrze, więc na pewno jest ci trudno. jak już będziesz miała tkaną chustę, wystarczy, że weźmiesz do ręki i naciągniesz, a zobaczysz, jaka to różnica. a w wiązaniu i noszeniu to już w ogóle
    powodzenia.

Uprawnienia umieszczania postów