Pokaż wyniki od 1 do 20 z 55

Wątek: Otulacze (np. PUL) z zatrzaskami w środku

Mieszany widok

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

IMHO CP są super chłonne i pancerne, obawiałam się nowych, bo mają cieńsze wkładki, ale na razie też jeszcze nigdy nie puściły. Rzepy w CP używanych od roku i 3 bodaj miesięcy trzymają cały czas b. dobrze, tylko ślepe rzepy od niedawna odmówiły posłuszeństwa, więc spinam rzepy ze sobą (nie zapinam pieluszki, same skrzydełka z rzepami spinam) i wkładam do siateczki, żeby o inne rzeczy się nie zahaczyły. Wadą starych CP jest wielkość, przy grubaskach wymiękają, choć moje miałam odłożyć do lamusa już kilka miesięcy temu, synek był super puszysty, ale dzieciak zaczął smukleć tak, że cały czas jeszcze dają radę (nowy typ jest podobnej wielkości, ale bardziej elastyczny, więc łatwiej zapiąć na nieco szerszym dzieciu ). Synek raczej już nie rozpina sobie rzapów (dziś rozpiął - bo wcześniej do pieluszki siknął), jak rozpinał zakładałam coś na wierzch - większą wadą rzepów dla mnie jest to, że czasem góra pieluszki się zawija do środka, a brzeg rzepu szura po brzuchu. Generalnie CP lubię - i stare, choć trochę sztywne/grube, i nowe (główny zarzut - drogie).
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Fakt, cena jak Małych Me... Przegięcie... jul, Ty też masz te bambusowe?

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

no dobra, ja stanęłam na poziomie cenowym pieluszek rzędu 65-70 zł, sprzed podwyżek VATu, a w ogóle głównie kompletowałam stosik wyprzedażowo-promocyjno-bazarkowo - obecne ceny są dla mnie kosmosem... W każdym razie w sumie w porównaniu z innymi pieluchami w tej chwili, te nowe CP nie są takie drogie, zwłaszcza, że jak zużyjesz przypinany wkład, możesz położyc na wierzch coś innego i użyć jeszcze raz czy dwa.

Mam bambusowe, zasadniczo nie używam mikrofibry.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Przyszła do mnie dzisiaj kieszonka Małe Me. Jest obłędnie śliczna Ale fakt, że to wszystko poliester. Mi zależy na suchej pupie. Muszę zobaczyć, jak te nowe CP są zbudowane.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    no dobra, ja stanęłam na poziomie cenowym pieluszek rzędu 65-70 zł, sprzed podwyżek VATu, a w ogóle głównie kompletowałam stosik wyprzedażowo-promocyjno-bazarkowo - obecne ceny są dla mnie kosmosem... W każdym razie w sumie w porównaniu z innymi pieluchami w tej chwili, te nowe CP nie są takie drogie, zwłaszcza, że jak zużyjesz przypinany wkład, możesz położyc na wierzch coś innego i użyć jeszcze raz czy dwa.

Mam bambusowe, zasadniczo nie używam mikrofibry.
    Czy wkład bambusowy w nowych CP ma z drugiej strony minky?

Na stronie jednego sklepu piszą tylko tyle:
    Dostępne pieluszki z wkładem:
    - szybkoschnącym z mikrofibrowym (Coolmax (nowoczesny material z mikrofibry). Po drugiej stronie materiał minky (chłonnący i b. miękki)) - CLOSE PARENT - Pieluszka szybkoschnąca -Nowa Generacja
    - bambusowym: CLOSE PARENT - Pieluszka bambusowa -NOWA GENERACJA - SIO

a w dziale z recenzjami jest mowa o minky w obu rodzajach wkładów

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

wkład bambusowy jest cały frotkowo-bambusowy, tylko otualcz jest wyłożony welurkiem/polarkiem, w pieluszce nie ma ani trochę minky
    żona TEGO Jaśka

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ok, spróbuję

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Pat - jeśli możesz (może taki własnie masz plan) to wypróbuj na razie 1 sztukę CP. Ja uwielbiam bambus i po zdjęciach i recenzjach byłam przekonana, ze są super. Zakupiłam na próbę 2 szt. No i niestety się bardzo rozczarowałam. Były małe, otulacze mechaciły się , nie dało się ich dobrze dopasowac - przednia częśc byłą jakas sztywna i odstawała, a jak młody siedział to wbijała mu się w brzuszek. Gumki też mu się wbijały, a jak zakładałam luźniej - były przecieki. Rzepy doprowadzały mnie do szału, bo mimo wszystko się w praniu odpinały, zaczepiając o wszystko i prując getry, do tego młody wtedy miał 8-miesięcy - i już je odpinał. Oczywiście to moje zdanie i doświadczenie, każdy ma inne. Jedyne co mnie zachwyciło to wkłady. Mam kilka nocnych i jestem z nich bardzo zadowolona. Zresztą w ogóle uwielbiam bambus - nie dośc że super chłonie, nie niszczy się tak i nie szmaci(szarzeje) jak mikrofibra, nie jest tak sztywny jak konopie, to jeszcze nie śmierdzi jak inne zasikane materiały
    Moje ulubione wkłady to ręczniczki little lamb (100% bambusa), prefoldy little gumnut, i wkłady zrobione z natkowego no cottona , najgorzej w tym rankingu wypadają IB - za sztywnośc.

Podkreślam, że powyższa opinia o CP jest subiektywna i dotyczy tych starych mechacących się. MIałam te nowsze V3 przez chwilę, ale też sprzedałam bo rzepy mnie wkurzały. Ty najnowszych w nasyconych kolorach nie testowałam.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

libra, zrobiłam dokładnie tak jak piszesz, czyli zamówiłam 1 szt. bambusa. Zobaczymy Czytając opinie o starych CP, pewnie bym się nie zdecydowała, ale te nowe są zachęcające. Zobaczymy, jak się sprawdzą Na pewno fajne są te wkłady zapinane na napy. Co do prania, to może serio spróbuję uprać w jakimś woreczku - chyba jul tak radziła. Muszę tylko poszukać, czy mam jakiś odpowiednio duży.

Co do bambusa - robiłaś wkłady z no cottona??? A z jakiego, hihi? Sugerujesz, że powinnam pociąć swoją Riveę? A tak serio - idea wkładów bambusowych bardzo do mnie przemawia, tylko boję się dwóch rzeczy: mokrej pupy i tego, że się nie spierają (podobno...).

Na chwilę obecną planuję wytestować: kieszonkę mikropolarową Małe Me, IB Tutto i CP, z czego Tutto będę miała używane. A potem dostanę dostawę od sylviontka No, chyba że po drodze coś mi się jeszcze trafi A! Bo jeszcze coolmax za mną chodzi...

Edit: Aaa, i jeszcze zamówiłam papierki... Zobaczymy, czy pomogą nam utrzymać czystość
    Ostatnio edytowane przez Pat ; 16-05-2012 o 16:08

Uprawnienia umieszczania postów