Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 59

Wątek: gotowanie, sprzątanie itp. z dzieckiem w chuście?

Mieszany widok

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie gotowanie, sprzątanie itp. z dzieckiem w chuście?

Nie wiem czy był tu taki temat, jeśli tak, to prosze o przekierowanie.

Zastanawiam się jakie czynności w domu można robić z dzieckiem w chuście. Raz jak mi córcia zasnęła robiłam sałatkę, ale cały czas mam obawy, że coś jej mogę przez przypadek zrobić.. Ale z drugiej strony, ma już 2,5 miesiąca, a ja ani razu nic nie gotowałam, nie sprzątałam (zawsze albo mąż ogarnie, albo jak teściowa pilnuje to zmyje na mokro czy coś), pracuję wieczorem jak już córeczka śpi. Jestem za wychowaniem w duchu AP, więc córeczkę mam zawsze blisko siebie. Śpi w dzień dużo, ale zawsze w chuście/obok mnie/na mnie/przy cycu. Nie mam mowy o odłożeniu do łóżeczka czy wózka - zaraz się budzi. Ja bym z nią mogła być cały dzień, ale jednak coś w domu trzeba zrobić.. No i nie wiem jak to rozwiązać.
    Może macie jakieś swoje sposoby?

Chustonoszka Awatar Mikarin
    Miejscowość
    Wałbrzych

Domyślnie

ja chustuję baka i jadę z podłogą mopem, szczotką i odkurzaczem, obiadem i kawą, wieszaniem prania (kucam, nie schylam się), daję szynszylom jeść, myję zęby, płace faktury na poczcie, załatwiam pierdoły w urzędach... inaczej miałabym w domu taki bajzel, że ruszyć by się nie było jak i gdzie, zaległości w rachunkach i w ogóle nic nie robione. Syn sypi ze mną w łóżku, przy cycku, w dzień czasami w wózku. Miał 9 dni po raz pierwszy zachustowany, czyli jak tylko przyjechaliśmy ze szpitala. Można zrobić duzo z dzieckiem w chuście
    Moim światem jest Jędrzej, miłość mojego życia, nasz syn Jakub Nataniel (09.03.2012)...
    ... i moje pięć szynszyli

Chusteryczka Awatar Truscaveczka
    Miejscowość
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pulpecja Zobacz posta
    Jestem za wychowaniem w duchu AP, więc córeczkę mam zawsze blisko siebie. Śpi w dzień dużo, ale zawsze w chuście/obok mnie/na mnie/przy cycu.
    No wiesz, chusty wymyśliły kobiety bardzo dawno temu, bo dziecka zostawiać nie mogły, a pracować musiały
    Ja tylko nie odkurzałam/mopowałam w chuście, bo mi było niewygodnie w takim pochyleniu. Ale placki ziemniaczane smażyłam, o zwykłym gotowaniu nie wspominając, sprzątałam (bez chemii, bo co mi ma maleńtas wdychać syf) i w ogóle byłam _ubrana w dziecko_ - czyli jego obecność mi nie zmieniała codziennych czynności. Oprócz chwil, kiedy chciałam się polenić oczywiście Wtedy dziecko było wymówką doskonałą

Nie da się tak łatwo krzywdy zrobić przy zwyklych czynnościach - bo dziecko staje się częścią Ciebie, a sama siebie nie ranisz nagminnie, rajt?
    Sarcasm helps keep you from telling people what you really think of them.
    Dziergam Pichcę Ględzę Tłumaczę

Chustomanka Awatar Roma
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Truscaveczka Zobacz posta
    Nie da się tak łatwo krzywdy zrobić przy zwyklych czynnościach - bo dziecko staje się częścią Ciebie, a sama siebie nie ranisz nagminnie, rajt?
    Dokładnie. Noszenie w chuście jest naturalną kontynuacją ciąży, dziecko jest nadal cześcią mamy Ja nosiłam córeczkę od urodzenia i też odkurzanie, prasowanie, gotowanie było na porządku dziennym. Tylko smażenie sobie odpuściłam
    Justyna.
    Doradca Noszenia w Chuście i Nosidłach Miękkich Akademii Noszenia Dzieci (Kraków, czasem Krosno)
    Adam
    16.10.2009, Blanka 3.11.2011, Emil 6.09.2014

Świat to lustro. Twój świat zewnętrzny jest dokładnym odbiciem twojego wnętrza

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

ja myłam podłogi z młodą na plecach, szalenie lubiła
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

i prasować nie wolno z dzieckiem w chuście
    ale poza tym, jak najbardziej wszystko lub niemal
    sama chustę traktuję głównie jako sposób na zrobienie w domu tego, co trzeba
    2 + 7 (2005-2018)

Chustofanka
    Miejscowość
    Skierniewice

Domyślnie

Moje dziecko już co prawda starsze jak chce spać w dzień (a w domu w dzień usypia tylko w chuście - potem już mogę ją odłożyć) to mówi "Mama choć odkurzać" albo "Będziemy myć podłogę?"

Dom mam wysprzątany na błysk jak Ewa jest w domu
    Mama Marty (12.03.2005) i Ewy (21.01.2010)

Chustofanka
    Miejscowość
    Niemcz k.Bydgoszczy

Domyślnie

Do końca 3 miesiąca wszystko robiłam z synkiem w chuście. Teraz tylko zasypia, śpi na mnie i spacery. Choć czasami śpi też sam i spacery czasami w wózku. Wszystko z nim robiłam, teraz sam chce troszkę na kocyku poleżeć i na leżaczku

Chustoguru Awatar odynka
    Miejscowość
    odiland

Domyślnie

nagminnie gotuję z dzieckiem na plecach, rozwieszam pranie, sprzątam, wstawiam zmywanie...
    Wataha: Nelly: 14/06/2007 Lilly i Zuzka: 15/09/2010

http://zakamarek.eu - targowisko rzeczy różnych
    http://shewolf-foto.blogspot.com - moja pasja

2014 będzie nasz!

Guest
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    a dlaczego?

aa mi najlepiej forumowanie wychodzi z Hanką

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    a dlaczego?

aa mi najlepiej forumowanie wychodzi z Hanką
    bo para z żelazka może oparzyć nóżki, nawet jeśli dziecko jest na plecach, przynajmniej tak mi się wydaje.
    2 + 7 (2005-2018)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ale poza tym, jak najbardziej wszystko lub niemal
    sama chustę traktuję głównie jako sposób na zrobienie w domu tego, co trzeba
    ale czemu? ja prasuje, majac Lucje na plecach. w niczym mi nie przeszkadza
    para z zelazka nie bucha mi az na plecy . a mam ustawione podwojne parowanie w zelazku, jest ok.

matka czworga
    i psa

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

no jak to? Przecie jeden z powodów do posiadania dodatkowej chusty jest taki, żeby móc zachustować dziecko w trakcie prasowania innej chusty
    Prasowałam z małym na plecach, nigdy nie pomyślałam, że coś tym może być zdrożnego.

Najłatwiej czynności domowe robić jednak z dzieckiem na plecach, z dzieckiem na brzuchu np. nad garami wolałam nie stać. A odkurzanie uskutecznialiśmy zwłaszcza przy problemach z zaśnięciem - zazwyczaj wystarczy wyciszający szum przy odkurzaniu dużego pokoju
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka Awatar Aniika

Domyślnie

Mam zdjecia jak prasuje z dzieckiem w chuscie, ale to byla ustawka. hehehe
    Ostatnio w ramach porzadku zachustowalam dziecie na plecy i poszlam wyrzucic smieci. Miny sasiadow- bezcenne, choc oni widzieli jak nosze dziecko w chuscie juz wczesniej.

Chustowalam dziecko glownie do uspania i dla wlasnej przyjemnosci, ale im dziecko starsze tym stanowczo odmawia matce przyjemnosci zachustowania. Chociaz wie, ze ja bardziej lubie niz ona, to cale noszenie.

Chusteryczka Awatar efcia1981
    Miejscowość
    opolskie

Domyślnie

popieram nie zaryzykowalabym
    no i smażenie bym odpuściła. Z gotowaniem i wrzątkiem też trzeba uważać. Z resztą zobaczysz wkrótce jak Maluszek sie zainteresuje tym co robisz, jaką frajde będzie miał
    Patryk 2011, Paulinka 2012

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roma____ Zobacz posta
    Dokładnie. Noszenie w chuście jest naturalną kontynuacją ciąży, dziecko jest nadal cześcią mamy Ja nosiłam córeczkę od urodzenia i też odkurzanie, prasowanie, gotowanie było na porządku dziennym. Tylko smażenie sobie odpuściłam
    U mnie też. Zdarzało mi się smażyć, ale do tego zakładałam na dziecko (w sensie na siebie i dziecko w chuście) fartuch, żeby coś na niego nie prysnęło. Trudno mi się było schylać i kucać, żeby podnosić coś z podłogi, ale dawało radę. Ja normalnie nie wbijam sobie noża w brzuch, nie polewam się gorącym tłuszczem czy nie parzę się żelazkiem więc i z dzieckiem tego nie robiłam.
    Aha - z dzieckiem z przodu, z tyłu to nawet nie wspominam
    Najcięższa praca to było wygrabianie trawnika po zimie - z młodym z przodu
    Ostatnio edytowane przez Budzik ; 12-05-2012 o 21:00

Chustomanka Awatar misia83_83
    Miejscowość
    Wroclaw/Galway

Domyślnie

Wszytsko robilam z dzieckiem na przodzie-gotowalam rowniez i smazylam i odlewalam wode z makaronow itp itd. Wiekszosc dnia spedzalam w kuchni bo uwielbiam gotowac wiec naturalnie dziecko mi towarzyszylo. Jedno siedzialo na blacie,drugie w chuscie. Nigdy nic sie nie stalo. Nie prasowalam bo ja nie prasuje...(uwazam to za zbedne, ciuchy sie same prostuja a ja nie lubie prasowac). Mysle,ze z dzieckiem w chuscie nie jechalabym na rowerze.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misia83_83 Zobacz posta
    Mysle,ze z dzieckiem w chuscie nie jechalabym na rowerze.
    ani na rolkach (więc albo babcię zachustuję, albo młoda w wózku wyląduje, żebym pojeździć mogła )
    http://kachaskowo.blogspot.com
    a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
    bociany dzieci nie noszą, ja tak (zapożyczone z nosime.sk)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pulpecja Zobacz posta
    Nie wiem czy był tu taki temat, jeśli tak, to prosze o przekierowanie.

Zastanawiam się jakie czynności w domu można robić z dzieckiem w chuście. Raz jak mi córcia zasnęła robiłam sałatkę, ale cały czas mam obawy, że coś jej mogę przez przypadek zrobić.. Ale z drugiej strony, ma już 2,5 miesiąca, a ja ani razu nic nie gotowałam, nie sprzątałam (zawsze albo mąż ogarnie, albo jak teściowa pilnuje to zmyje na mokro czy coś), pracuję wieczorem jak już córeczka śpi. Jestem za wychowaniem w duchu AP, więc córeczkę mam zawsze blisko siebie. Śpi w dzień dużo, ale zawsze w chuście/obok mnie/na mnie/przy cycu. Nie mam mowy o odłożeniu do łóżeczka czy wózka - zaraz się budzi. Ja bym z nią mogła być cały dzień, ale jednak coś w domu trzeba zrobić.. No i nie wiem jak to rozwiązać.
    Może macie jakieś swoje sposoby?
    Mam nadzieję, że Tobie się uda, bo mi się absolutnie nie udało ogarniać domu z małym w chuście/nosidle - przede wszystkim dlatego, że on się budzi przy najmniejszym hałasie, a w stanie czuwania w chuście za bardzo siedzieć nie chciał (chyba że na dworze). W grę wchodziła jedynie praca na komputerze, jeśli miałam Miłosza na plecach. Wiele dziewczyn jednak z powodzeniem sobie radzi

Chustomanka
    Miejscowość
    już nie Poznań

Domyślnie

Ja też w chuście sprzątam, odkurzam, gotuję (nie smażę i nie odcedzam ziemniaków), prasuję, jem itd. Bez niej nic bym z tych rzeczy nie zrobiła bo mój mały "Przylepiec" by mi na to nie pozwolił. Już sobie nie wyobrażam, że miałabym nie mieć chusty a mam ją dopiero 2 tygodnie Do tej pory nosiliśmy się tylko z przodu ale chyba czas zacząć z tyłu. Tylko ciągle mam obawy czy to nie za wcześnie (Mateo ma 3 miesiące, ale gdyby urodził się w terminie miałby dopiero 1,5 m-ca).

Uprawnienia umieszczania postów