Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 59 z 59

Wątek: Doradcy ClauWi - dlaczego plecak prosty?

Chusteryczka Awatar Ire
    Miejscowość
    Kraków NH, Suwalszczyzna zawsze :)

Domyślnie

Bardzo chcę już dać młodego na plecy, ma prawie 8 m-cy i waży i przeszkadza z przodu...
    Ale z pleców próbuje uciekać i tak trudno to ogarnąć... Chyba jak już to z prostym w końcu się przemogę. Ciężko nie mając pod bokiem nikogo innego chustującego
    od 20.09.2011 pomagam Miłoszowi poznawać świat ))
    od 16.06.2015 szczęścia rodzinnego jeszcze więcej z Lidią :*
    od 08.05.2018 pełnia szczęścia- dołączył do nas Aleksander <3

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez livada Zobacz posta
    Moja Młoda trochę starsza od Twojej, wrzucam tylk z tobołka i nie zamierzam tego zmieniać. Tak jak kiedyś, czyli na leżąco i ze schowanymi łapkami, zawinąć ją ciężko, więc zwykle owijam chustą na siedząco i tylko do paszek, i tak wrzucam
    może na siedząco spróbuje właśnie...
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Basinda Zobacz posta
    Plecak prosty ma jedną wadę. nie nadaje się dla niecierpliwych dzieciaków w wieku rok+ które przechodzą bunt chustowy. Wtedy lepiej jednak zawiązać z krzyżem lub hanti żeby dziecko nie wypadło jak zacznie podskakiwać w chuście
    moja ma prawie 8 m-cy i w chuście podskakuje, na plecach podskakuje (na kolanach też podskakuje) więc dotyczy to chyba też dzieci rok-
    Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    a zatem... Pszepaniom (bo tak się poczułam jak wywoływana do odpowiedzi w szkole ) jak to już dziś pisałam w jednym wątku - plecak prosty nie pozwala (w przeciwieństwie do plecaka z krzyżem) na odhaczenie sobie zajęć na siłowni jak również nie powoduje sińców pod owym krzyżem, a na przedzie

jest prosty.
    tja... zaczęłam się zastanawiać, skąd moje zakwasy, skoro nic nie robiłam, ale potem uświadomiłam sobie, że pisałaś w moim plecakowym wątku o tej siłowni tyle że ja ćwiczyłam prosty
    więc da się odhaczyć

Cytat Zamieszczone przez Mania Zobacz posta
    Mam tak samo, tzn. rewelacyjnie nosi mi się z koszulką, a w prostym bolą mnie plecy...
    i ramiona, a nawet bardziej ramiona. ale wiem, że to kwestia odpowiedniego dociągnięcia i ułożenia chusty, tylko jeszcze nie do końca w praktyce doszłam jak to zrobić, żeby było dobrze, bo teoretycznie to ja wiem
    Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    Musi miesc scowane do czasu, kiedy samodzielnie siedzi. Potem mozna wyjac. Czyli roczne moze miec raczki na zewnatrz jak najbardziej.
    czyli już stabilnie? moja zaczyna siedzieć (chwilkę posiedzi, za chwilę leci do przodu) a łapki wywleka na upartego, nawet z kieszonki, a może zwłaszcza z kieszonki a ja je upycham z powrotem
    Cytat Zamieszczone przez Ire Zobacz posta
    Bardzo chcę już dać młodego na plecy, ma prawie 8 m-cy i waży i przeszkadza z przodu...
    Ale z pleców próbuje uciekać i tak trudno to ogarnąć... Chyba jak już to z prostym w końcu się przemogę. Ciężko nie mając pod bokiem nikogo innego chustującego
    ciężko, właśnie to przerabiam, męcząc dziewczyny innym wątkiem

niby wiem, niby zdaje mi się, że będzie ok, a tu echo, nie wychodzi a na plecach śmiechy chichy i w ogóle
    no i z koszulką jakiś łatwiejszy, ładniej ciężar mi się rozkładał, ale po wypowiedziach, że tylko prosty, uparłam się, że się nauczę. I męczę to moje dziecię, męczę siebie, próbuję z różnymi chustami (wydaje mi się, że te bardziej śliskie mało się nadają), no musi się udać
    http://kachaskowo.blogspot.com
    a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
    bociany dzieci nie noszą, ja tak (zapożyczone z nosime.sk)

Chusteryczka Awatar Ire
    Miejscowość
    Kraków NH, Suwalszczyzna zawsze :)

Domyślnie

Z koszulką łatwiejszy?? Jak zobaczyłam filmik instruktażowy to miałam odmienne wrażenie
    od 20.09.2011 pomagam Miłoszowi poznawać świat ))
    od 16.06.2015 szczęścia rodzinnego jeszcze więcej z Lidią :*
    od 08.05.2018 pełnia szczęścia- dołączył do nas Aleksander <3

Chustomanka Awatar Mania
    Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny, Ornontowice

Domyślnie

przeczytałam tutaj, że lepszy prosty, więc dziś prosty zawiązałam i poszliśmy na spacer. A i zastosowałam tobołek, zeby małą wrzucić na plecy - superrr, podoba mi się ten sposób Jednak co do plecaka, to nadal mam wrażenie, że w plecaku z koszulką mi wygodniej. Poćwiczę jeszcze ten prosty, może jakoś źle dociągam..
    Mama Stasia (15.04.2006), Róży (25.03.2009) i Helenki (15.10.2011)

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Ja zaczynałam od plecaka z krzyżem - wydawał mi się właśnie stabilniejszy. Teraz wiem, że diabeł tkwi w szczególe. Prostego nie umiałam dobrze dociągnąć i dziecko było niestabilne, a z plecaka z krzyżem, nawet jak nie dociągniesz dziecko nie wypadnie -tylko czy chodzi nam o to, żeby dziecko nie wypadło, czy o komfort noszenia (dobre dociągnięcie=odciążenie kręgosłupa noszącego i zadbanie o prawidłową pozycję dziecka czyli ochronę kręgosłupa malca i prawidłowy rozwój bioderek). Jak mi pokazano, jak wiązać i dociągać prawidłowo plecak z krzyżem to się tak spociłam, zmachałam, że teraz rozumiem, czemu prosty nazywa się prosty. Nie chodzi mi o wyższość jednego plecaka na drugim (bo wszystko jest dla ludzi, trzeba dostosowywać wiązanie do naszych potrzeb i etapu rozwoju dziecka), ale o odpowiedź na zadane pytanie - zalety plecaka prostego. W nim się nie da oszukać, trzeba nauczyć się go wiązać. A efekt - prawidłowa pozycja dziecka i dobra postawa noszącego, bo plecak prosty wymusza taką postawę.

Cześć Maniu Ale ci dzieci cudnie wyrosły! Jak chcesz to podeślij mi fotkę w plecaku prostym, może cuś podpowiem
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 12-05-2012 o 00:16
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka Awatar nel
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki martaj za wątek... podczytuję z ciekawościa, bo jestem na etapie wrzucania młodej (prawie 11 m-cy) na plecy i idzie mi raz lepiej a raz gorzej... jest małym wierzgusem i lubi podskakiwać w chuście w plecaku (tak samo było w kangurku)... więc chyba wypróbuję inne wiązania, które tu się pojawiają
    córka (czerwiec 2011) i syn (wrzesień 2013)

moje zdjęcia

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Jest jeszcze jeden argument za prostym: krótsze chusty są tańsze hehe
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egac Zobacz posta
    Jest jeszcze jeden argument za prostym: krótsze chusty są tańsze hehe
    bardzo dobry argument!!! hihihihihihi

a wiecie dlaczego plecak prosty? bo to KANGUR z tyłu!!

a z doświadczenia własnego - wrzuca się do niego tak samo łatwo noworodki, jak i starszaki - więc jak się go nauczymy porządnie to jest superowy cały czas
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Chustonówka

Domyślnie

Dla mniejszych dzieci (niesiedzących) imo nadaje się tylko plecak prosty... nawet nie próbuję sobie wyobrazić samodzielnego zamotania miesięczniaka czy nawet czteromiesięczniaka w jakikolwiek plecak kilkuwarstwowy
    A problem wyprostowanych nóg często widzę na zdjęciach u dzieci około rocznych w plecaku z koszulką.
    Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    ja sie pogubiłam nieco, a że jestem miłośnikiem plecaka prostego z wykończeniem tybetańskim, przy czym pewnie z owego wykończenia (w większości wypadków) jestem w stanie zrezygnować dla celów wyższych, tak więc pytam - prosty tak, tybetan nie?
    Pytałam w innym wątku, ale widzę, że tu dyskusja się toczy: jakie to jest wykończenie tybetańskie i co to jest twist?

Cytat Zamieszczone przez martaj Zobacz posta
    dziekować, choć trochę zatwistowana już jestem i fotą poglądową nie pogardzę... jeśli łaska oczywiście
    Dołączę się do prośby, bo trudno mi sobie wyobrazić opis Basindy.

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukrecjabo Zobacz posta
    Pytałam w innym wątku, ale widzę, że tu dyskusja się toczy: jakie to jest wykończenie tybetańskie i co to jest twist?
    Tu masz wykończenie tybetańskie, tylko nie w plecaku prostym, a Hanti - ale tybetana robi się tak samo:
    http://m.youtube.com/watch?v=Pq3sg2ujoZ0
    Tylko zwłaszcza przy maluchu nie jest to chyba potrzebne

Filmu z twistem jakoś nie mogęznaleźć, ale robisz to tak: po wrzuceniu na plecy i dociągnięciu nie prowadzisz pasów chusty od razu do tyłu pod pachami. Zamiast tego krzyżujesz je przed sobą i wracasz znów na boki, po nóżkach i do tyłu (tak jakby przeplatają się, ale w sumie rawa poła idzie z prawej, lewa z lewej). Mi tak jest niewygodnie okropnie, ale to pewnie indywidualna sprawa

Na początek najlepszy jest najzwyczajniejszy plecak prosty, bez udziwnień.
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

jeśli plecaka nie wykończysz węzłem na brzuchu, a potem czym innym, to się ciężar dziecka inaczej rozkłada i już nie jest tak komfortowo.

Chustonówka

Domyślnie

Livada, dzięki, tybetana już rozumiem, twista prawie Jasne, że zacznę od najprostszego plecaka, jak się w końcu przemogę. Jakoś jak tak patrzę na to moje małe to strach mnie ogarnia, że przy plecaku krzywdę zrobię.

jeśli plecaka nie wykończysz węzłem na brzuchu, a potem czym innym, to się ciężar dziecka inaczej rozkłada i już nie jest tak komfortowo.
    To znaczy wygodniej zawiązać na brzuchu żeby było odciążenie, prawda? Ewentualnie przy takim maluszku jak odciążenie jeszcze nie jest tak bardzo potrzebne to tybetan dla szpanu?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

a tybetan to szpan?

Chustomanka Awatar olcia

Domyślnie

przy Juli nauczyłam się wiązać prosty i innego nie umiem
    ale... właśnie obejrzałam ten filmik z hanti i... lomatkobosko...
    komu się chce?
    teraz jak wiąże prosty to mam problem, że mała za bardzo odstaje u góry... problem z dociaganiem
    choć bardzo się staram to no zawsze tak wychodzi... :/

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

zdjęcia twista
    przepraszam zapomniałam że miałam wrzucić
    ja tak nigdy nie nosiłam bo mam biust ale M tak lubi.

Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustonówka

Domyślnie

a tybetan to szpan?
    Chyba mi żart nie wyszedł

zdjęcia twista
    przepraszam zapomniałam że miałam wrzucić
    ja tak nigdy nie nosiłam bo mam biust ale M tak lubi.
    [/img]
    Dzięki wielkie. Już wiem, że też nie będę lubić z tych samych względów co Ty

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

spoko

prosty - prosty jest debest

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

ja tam b. lubię tybetana, bo
    - mam te same chusty do plecaków i do kieszonki, a ogony mi się nie majtają do ziemi (tak, wiem, kangur jest de best i wtedy też i do przodu potrzebowałabym krótkiej, ale mój mały nie dał mi szansy na uczenie się nowych wiązań, bo straszliwie nie cierpiał motania, uspokajał się dopiero zawiązany, ogarnięcie nowej metody mnie przerosło)
    - poły się na pewno nie ześlizgują z ramion (tak, wiem, pewnie jak się ześlizgują, to znaczy źle zamotane, ale czasem jest po prostu trudno zamotać motające się dziecko),
    - tak mi wygodnie (ale może jednak czase powiążę i na brzuchu, żeb sprawdzić jak mi wygodniej )
    - po czwarte, a może najważniejsze - dla looku (czyli że jednak szpan )
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Uprawnienia umieszczania postów