Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 53

Wątek: plecak - za mocno dociagnięty czy za słabo?

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Kachasek, a może spróbuj tak: najpierw puść chustę sobie pod pachami i w tej pozycji poupychaj pod pupę i podociągaj (dziecko ma mniejsze pole do manewru), a dopiero potem przełóż poły na ramiona i trochę dociągnij, ewentualnie podciągnij dziecko do góry. Ktoś z dziewczyn w innym wątku radził i u nas super się sprawdziło z wierciochem.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anasta Zobacz posta
    Kachasek, a może spróbuj tak: najpierw puść chustę sobie pod pachami i w tej pozycji poupychaj pod pupę i podociągaj (dziecko ma mniejsze pole do manewru), a dopiero potem przełóż poły na ramiona i trochę dociągnij, ewentualnie podciągnij dziecko do góry. Ktoś z dziewczyn w innym wątku radził i u nas super się sprawdziło z wierciochem.
    czyli prawie jak do plecaka z koszulką? bo ten łatwiejszy mi się wydaje niż prosty (chyba aż tak mi nie ucieka)
    ale jak pomyślę, że ta szyjka i że ja z takim "plecakiem" do ludzi
    http://kachaskowo.blogspot.com
    a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
    bociany dzieci nie noszą, ja tak (zapożyczone z nosime.sk)

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachasek Zobacz posta
    ale jak pomyślę, że ta szyjka i że ja z takim "plecakiem" do ludzi
    nie bój, nie bój, przerabialim osobiście
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chusteryczka Awatar Sania
    Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

E, każdy ma kompromitujące zdjęcia chustowe

Może popróbuj ją w tym tobołku pochuśtać itd. Niech się przyzwyczai

Doradczyni Noszenia ClauWi®

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Przeczytałam sama, co napisałam, i widzę, że jest to naprawdę mało zrozumiałe

Chodziło mi o plecak prosty, tylko żeby najpierw zrobić tak:

i dociągnąć, a potem wiązać dalej normalnie jak plecak prosty (czyli poły po prostu przesunąć na ramiona spod pachy).

Mnie też plecak z koszulką lepiej wychodził na początku, dziecko jest bardziej stabilne.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liv Zobacz posta
    nie bój, nie bój, przerabialim osobiście
    mówisz?
    Cytat Zamieszczone przez Sania Zobacz posta
    E, każdy ma kompromitujące zdjęcia chustowe

Może popróbuj ją w tym tobołku pochuśtać itd. Niech się przyzwyczai
    huśtamy, śmiech jest, a potem wygłupy na plecach
    ale jeszcze dochodzi drugi czynnik - starszy brat, jak motamy ma nakaz opuszczenia pomieszczenia, w którym się znajdujemy (bez wzgl. czy brzuch, czy biodro czy plecy )
    Cytat Zamieszczone przez anasta Zobacz posta
    Przeczytałam sama, co napisałam, i widzę, że jest to naprawdę mało zrozumiałe
    zrozumiałe, mnie się rochodziło o to, że tu też trzeba najpierw pod pachą a że jedną i że się na górę nie pcha tej poły... ale wiem o co ci chodziło
    Chodziło mi o plecak prosty, tylko żeby najpierw zrobić tak:

i dociągnąć, a potem wiązać dalej normalnie jak plecak prosty (czyli poły po prostu przesunąć na ramiona spod pachy).

Mnie też plecak z koszulką lepiej wychodził na początku, dziecko jest bardziej stabilne.
    a nie jest to tak, że prosty najlepszy dla dziecka niesiedzącego?
    Klaudia posiedzi chwilę jak się ją posadzi, ale sama nie siada

Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

Najlepszy I tu nie ma dyskusji

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Najlepszy I tu nie ma dyskusji
    czyli uparcie ćwiczyć prosty, aż się z nim nie polubimy? rozumiem, że wykończenie plecaka może być dowolne? bo jak zawiążę na pasie, to mi ciężko. Ale to pewnie przez ten niedociągnięty materiał.
    Te wszystkie inne plecaki (z krzyżem, hanti i te inne) od kiedy? aż będzie siedzieć czy sama siadać? (już głupieję od czytania )

i ponawiam pytanie, jak łapki w górze utrzymać?

Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

Od Clawi usłyszysz jedno: tylko prosty, na resztę spuśćmy zasłonę milczenia...

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

najlepszy prosty

inne plecaki mogą być używane przy starszych dzieciach i większych, bo u maluchów wymuszają za szeroką pozycję nóżek

a prosty wg mnie jest najwygodniejszy, tylko trzeba dobrze dociągnąć- ja tak noszę moją dwulatkę, jeśli noszę i jest mi wygodnie

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Od Clawi usłyszysz jedno: tylko prosty, na resztę spuśćmy zasłonę milczenia...
    a, czyli że tylko i do końca?
    w tych innych wydaje mi się, patrząc na zdjęcia i filmiki, pozycja jest jak w 2x? mi jest póki co nie wygodnie w 2x i dziecię mi się za bardzo rozjechane wydaje, za to w plecaku z koszulką lepiej się czułam. Może przez to, że ciężar zdjęty był od razu z ramion na klatkę. Za dużo pytań mi się rodzi, a pewnie jutro wstanę i i tak coś sknocę

Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

Tak sobie myślę, że najlepiej by Ci było spotkać się z jakąś doradczynią - popatrzy, doradzi, podpowie.
    Ciężko tak komuś "na pisząco" doradzać

Chustomanka Awatar izka_74
    Miejscowość
    Bydgoszcz/Fordon

Domyślnie

A dlaczego tylko plecak prosty jest ok? Też walczę z nauką prostego i zaczęłam się za jakimś innym rozglądać, bo z tym mi kiepsko idzie, tzn. upocona jestem jak fretka a efekt taki sobie

Mateusz (6.07.1996r.) i Pawełek (21.02.2005r.)

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Moja diagnoza brzmi - za wysoko górna krawędź. Dlatego nie da się dociągnąć dobrze tego, co w pobliżu krawędzi, i masz efekt podwieszenia dziecka za głowę na napiętej krawędzi. Jeśli krawędź sięga tylko do karczku dziecka, dociągnięcie jej automatycznie napnie materiał znajdujący się bezpośrednio pod nią.
    Co do rączki - jeśli jedna rączka jest w dół, a druga w górę, dziecko ułoży się mocno asymetrycznie gdy zaśnie. Warto zawalczyć, aby obydwie rączki były do góry.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Tak sobie myślę, że najlepiej by Ci było spotkać się z jakąś doradczynią - popatrzy, doradzi, podpowie.
    Ciężko tak komuś "na pisząco" doradzać
    a tyle to ja wiem, ale najbliżej Wrocław, a jechać nie dam rady (na warsztatach miałam być, ale się pokićkało i się nie udało)
    Cytat Zamieszczone przez izka_74 Zobacz posta
    A dlaczego tylko plecak prosty jest ok? Też walczę z nauką prostego i zaczęłam się za jakimś innym rozglądać, bo z tym mi kiepsko idzie, tzn. upocona jestem jak fretka a efekt taki sobie
    upocona to pikuś, kręgosłup mnie zaczyna boleć od tego zginania (czyli moja pozycja na pewno nie jest ok)
    Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    Moja diagnoza brzmi - za wysoko górna krawędź. Dlatego nie da się dociągnąć dobrze tego, co w pobliżu krawędzi, i masz efekt podwieszenia dziecka za głowę
    na napiętej krawędzi. Jeśli krawędź sięga tylko do karczku dziecka, dociągnięcie jej automatycznie napnie materiał znajdujący się bezpośrednio pod nią.
    Co do rączki - jeśli jedna rączka jest w dół, a druga w górę, dziecko ułoży się mocno asymetrycznie gdy zaśnie. Warto zawalczyć, aby obydwie rączki były do góry.
    tak tak, o asymetrii wiem, tylko jak przekonać dziecię?
    moje ręce mają ograniczone pole manewru z tyłu

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    najlepszy prosty

inne plecaki mogą być używane przy starszych dzieciach i większych, bo u maluchów wymuszają za szeroką pozycję nóżek

a prosty wg mnie jest najwygodniejszy, tylko trzeba dobrze dociągnąć- ja tak noszę moją dwulatkę, jeśli noszę i jest mi wygodnie
    Cytat Zamieszczone przez izka_74 Zobacz posta
    odpowiedź w powyższym poście

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachasek Zobacz posta
    a tyle to ja wiem, ale najbliżej Wrocław, a jechać nie dam rady (na warsztatach miałam być, ale się pokićkało i się nie udało)

upocona to pikuś, kręgosłup mnie zaczyna boleć od tego zginania (czyli moja pozycja na pewno nie jest ok)

tak tak, o asymetrii wiem, tylko jak przekonać dziecię?
    moje ręce mają ograniczone pole manewru z tyłu
    a będziesz za jakiś miesiąc w Wałbrzychu - w okolicach 6 lub 7 czerwca? bo będę w okolicy i mogłabym podjechać jak byś potrzebowała jeszcze

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

a podpowiedzcie jeszcze, proszę, czy mi się zdaje, czy są chusty, które lepiej się na plecach wiąże i takie, które tego zadania nie spełnią, przynajmniej na początku?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

a ja chciałam powiedzieć, że przez całe chustowe życie mojego dziecka starszego słyszałam jaki super-extra jest plecak z krzyżem i jak się go rach-ciach wiąże. no, to na kursie zaawansowanym sobie powiązałam. po tym dniu odznaczyłam sobie w karneciku odbyte zajęcia na siłowni

a na końcu, w nagrodę miałam krzyż na kostkach pomiędzy szyją a klatą, więc (z lalą!) wytrzymałam w tym wiązaniu parę minut

za to o prosty muszę powiedzieć, że to wiązanie, które uratowało moje chustowanie - gdyby nie on, w życiu bym nie nosiła tak długo. no i ono jest najzdrowsze dla "dużego kręgosłupa".

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    a ja chciałam powiedzieć, że przez całe chustowe życie mojego dziecka starszego słyszałam jaki super-extra jest plecak z krzyżem i jak się go rach-ciach wiąże. no, to na kursie zaawansowanym sobie powiązałam. po tym dniu odznaczyłam sobie w karneciku odbyte zajęcia na siłowni

a na końcu, w nagrodę miałam krzyż na kostkach pomiędzy szyją a klatą, więc (z lalą!) wytrzymałam w tym wiązaniu parę minut
    O, jakbyś o mnie pisała - próbowałam plecaka z krzyżem kilka razy, zawsze się umęczyłam, kręgosłup bolał od zginania (wolę wiązać prosty na stojąco, stanowczo), dzieć zwisał nisko, wszystko i tak było niedociągnięte, a na dodatek krzyż wiercił dziurę w klacie :-]
    Zupełnie serio, podziwiam dziewczyny które kochają to wiązanie, dla mnie jest trudne i niewygodne, dwa w jednym
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Uprawnienia umieszczania postów