Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Niewygodnie z tyłu

Chustofanka Awatar Mamuszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Niewygodnie z tyłu

Obecnie nosze małą (1.5 roku) w manduce. Zazwyczaj z przodu (bo najczęściej chodzę sama, albo jeżdżę komunikacją i wolę widzieć co się dzieje). Ostatnio łaziliśmy po muzeum z mężem więc J. trafiła na plecy dla odmiany i wygody (takie było założenie). Strasznie mi było niewygodnie. Garbiłam się strasznie - bo jak chodziłam prosto to dziecko mi strasznie odstawało). Poza tym była bardzo niziutko - żeby coś widzieć musiała zza łopatki mi kukać.
    Pytanie - czy tak to jest z ergo, czy ja robie coś nie tak? W chustowym plecaku będzie lepiej (wyżej? wygodniej?).

Jak temat w złym miejscu to przepraszam i proszę moderację o przeniesienie

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

mandu trzeba sobie bardzo, bardzo rzetelnie podociągać, "poustawiać", spersonalizować, ale niestety - i tak nie wszystkim podchodzi a większość osób używających mandu kompensuje/koryguje niewłaściwą postawą...

w plecaku prostym powinno być dużo lepiej, bo to najzdrowsze dla Twojego kręgosłupa wiązanie - chociażby dlatego, że dobrze zawiązany "przykleja" dziecko do Ciebie i Twojego kręgosłupa i wymusza właściwą postawę

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Mnie wpadły do głowy 2 rzeczy:
    1. Z opisu wygląda jakby manduka była za nisko - może trzeba zapiąć bardziej "w pasie" a nie na biodrach?
    2. Mój M ma krzywy kręgosłup - garbi się trochę, przez co bardzo trudno było mu dobrać ergo na plecy. Chyba najwygodniej mu było w testowym ergo od Pathi. Może u Ciebie też jest jakaś wada kręgosłupa?
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustofanka Awatar Mamuszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    mandu trzeba sobie bardzo, bardzo rzetelnie podociągać, "poustawiać"
    Starałam się - z przodu zawsze panna ładnie siedzi i stapilnie..

Cytat Zamieszczone przez ostroszyc Zobacz posta
    Mnie wpadły do głowy 2 rzeczy:
    1. Z opisu wygląda jakby manduka była za nisko - może trzeba zapiąć bardziej "w pasie" a nie na biodrach?
    2. Mój M ma krzywy kręgosłup - garbi się trochę, przez co bardzo trudno było mu dobrać ergo na plecy. Chyba najwygodniej mu było w testowym ergo od Pathi. Może u Ciebie też jest jakaś wada kręgosłupa?
    Za nisko...Nie wiem. staram się w pasie ją zapinać (w sensie w talii), wyżej już by mi chyba żebra łamało A co do kręgosłupa to może coś być. Mam mocno pogłębioną lordozę i odchylanie sie w tył przy obciążeniu z przodu jakoś tak naturalniej mi wychodzi (choc wiem że mniej zdrowo)

Trzeba ten plecak ćwiczyć. Tylko ciężko z ruchliwą dziewczynką, której się chyba średnio podoba. No i szmatę mam długaśną strasznie...

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

może... umów się z Pasiatą

Chusteryczka Awatar matysia
    Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

Z tyłu w ergo trzeba inaczej dociągnąć paski i wyżej zapiąć pas biodrowy. Plecy są zdecydowanie bardziej płaskie niż kobitki z przodu i pasy sa za długie. ja nosze w Ergo zawsze z tyłu, i tak mam ustawione pasy i jest nam wygodnie. Ale plecaczek prosty możesz tak zawiązac,zeby ci dziecie wyzierało z nad ramienia i wtedy ma super widoczność.

Maciek 1987,Marta 1989,Mateusz 1993,Michał 1995, Matylda 2005,(*)2006, Benjamin 2008, Franuś 2010,
    Nikt z nas nie jest ideałem.
    Choruje, mało mnie na forum

Uprawnienia umieszczania postów