Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 54 z 54

Wątek: Czy kółkowa jest niezbędna?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ach, dodam, ze u nas dużo lepiej sprawdzał się pouch niż kółkowa

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makatka Zobacz posta
    Ja się podpisuję pod tym, co Baryłka napisała... mam niemalże identyczne doświadczenia-potrzeby. Szczególnie przydatna była jak młody ważył sporo, a jeszcze nie chodził - na takie krótkie dystanse, gdzie ręce już by nie dały rady samodzielnie, a wspomagane kółkową - rewelacyjnie.
    Na początek mieliśmy Natkową mulu - sprawdzała się aż do 12 kg. Ramię mi nie przeszkadzało, nauczyłam się po kilku próbach wiązać wygodnie. Teraz zamieniliśmy na kółkowe lniane jaskółki i przy ciężarku 13 kg sprawdzają się świetnie. Dziewczyny pisały, że nie materiał ma znaczenie a rodzaj ramienia... trudno mi się odnieść w sumie, bo prostego nigdy nei miałam, ale porównując przy tym samym rodzaju ramienia, len nosi duuuużo lepiej niż czysta bawełna. Na pierwszą kółkową jednak mimo wszystko polecam bawełnę, bo len sztywny i trudniej się dociąga - jednak trochę doświadczenia chyba potrzeba, żeby się nie zniechęcić. Natki bawełniane cieniutkie i fajne na pierwszą kółkową... można ewentualnie poprosić którąś forumkę, żeby uszyła z ramieniem prostym, jeśli są obawy co do ramienia Natkowego. Ja takich nei miałam
    Można przy zakupie Nati poprosić o ramię proste w kółkowej (chyba że dana kółkowa jest już uszyta). Ciągle dochodzą jakieś nowe kółkowe, więc można uszyć inne ramię, inne zakończenie ogona niż standardowe itd. To dla nas żadna różnica w technice szycia. Opinie o ramionach są tak różne, że trudno było wybrać jedno idealne ramię. Wybraliśmy ramię harmonijkowe, ale szyjemy też inne.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

kolkowa jak dla mnie nie
    ale pouch jest dla mnie niezbedny
    odkad kupilam to uzywam prawie tylko poucha
    do noszenia po domu, do usypiania, na spacerach
    dluga chusta od swieta, jak chce dziecko uspic na plecach
    ergonomik na dlugie spacery na plecach, ale zazwyczaj zabieram wozek plus pouch

Chustonoszka Awatar Ania Cz
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Dla mnie kółkowa nie jest niezbędna ale bardzo potrzebna (mam bawełnianą skośnokrzyżową), synek bardzo dużo chodzi sam ale zawsze mam przez ramie kółkową przełożoną, waży moje dziecię ponad 12 kg a dobrze odejmuje kg, nawet tak na 20 min spacerze nie czuć ciężaru. Wczoraj chyba z godzinę po Jarmarku z kumpelą łaziłyśmy a młody w kółkowej raz u mnie raz u kumpeli i było super. Mam też ergo ale dużo miejsca zajmuje np do torebki nie zmieszczę i młody wciąż na plecach ani ja go nie widzę ani on mnie wiec wolimy kółeczka

Chustomanka Awatar Selene
    Miejscowość
    Wrocław i okolice

Domyślnie

...dopóki się nie nauczyłam poprawnie pakować dziecia w kółkową, uważałam ją za gadżet, w sumie zbędny, fanaberię taką (kupiłam, bo piękna była) i czasem tylko używałam, żeby nie leżała nienoszona. Od kiedy umiem ją obsłużyć - jest mi niezbędna na krótkie trasy (typu wypad samochodem na pocztę czy do sklepu). Kilka razy nawet mi się udało Dziecia w niej uśpić i odłożyć na łóżko w wiązannej tak nie umiem - jak uśpię, noszę przez całą drzemkę.
    Uczę zarządzania śmiechem i skutecznej radości facebook.com/InstruktorkaSmiechu / Matka-Polka-chustonoszka Starszak II 2012 i Młoda XII 2014

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Jest dla mnie jedyną chustą bez której nie mogłąbym się obyć. Usypiam, lulam, noszę na krótkich dystansach... Nawet w szpitalu miałam jak Maurycy zaliczył zapalenie krtani. Lekarze chwalili,że jest taki spokojny i szczęśliwy.

Kółkowe uwielbiam, a zaczęłam nosić jak Maurycy miał cztery miesiące
    Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

no dla mnie taaak... niezbędna.
    póki nie mam siedzącego dziecka - zdecydowanie.
    później pouch. choć kółkowej pewnie nie porzucę tak zupełnie

Chusteryczka Awatar Kocia_mama
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów. No prawie.

Domyślnie

bronilam sie przed nia prawie piec miesiecy. Zaluje bardzo, bo to wspanialy wynalazek! Jest u nas w ciaglym uzyciu, nawet nie pamietam, kiedy ostatnio uzylam dlugiej... no dobra, pamietam. Bylo to na dzien przed odebraniem kolkowej z poczty

<Miejsce na mądry cytat>

Chustonoszka Awatar doka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

tak was czytam i myślę że chyba przestane się zastanawiaćczy warto i kupie w końcu jakąś chustę kółkową. Przydałaby się w domu pewnie dość często i na wypad po bułki też

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

dla mnie była niezbędna gdy Maciek jeszcze nie chodził, ja wybierałam sie na zakupy z wózkiem, a wózek w wózkowni 4 pietra niżej. ciężko byłoby znieść go na rękach, z Damianem za rękę i jakąś torbą na zakupy plus jakieś dziecięce akcesoria. kółkowa była idealna.
    i na wielkie upały była lepsza, bo tylko jedna warstwa materiału. no i jak Maciek już chodził,ale szybko się męczył- na krótkie spacerki. kółkowa w małą torebkę, Maciej na nogach, a powrót już zwykle w kółkowej.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków / Nisko

Domyślnie

Ewka noszona w kółkowej od drugiego tygodnia życia, zawsze jakąś mam przygotowaną do założenia.
    Przy niemowlaku niezbędna:
    - wsadzam błyskawicznie, gdy ryczy, dociągam i mam spokój po 20 sekundach
    - super, gdy wybieramy się gdzieś, gdzie trzeba najpierw dojechać samochodem - zakładam wtedy chustę wcześniej, potem tylko małą wyjmuję z fotelika i przerzucam, omija nas akcja z majtaniem chustą po parkingu czy ulicy
    - niezastąpiona chociażby w wypadach do lekarza - poluzowuję, wyciągam małą, a potem znów ją wsadzam bez ściągania chusty
    - poza tym podoba mi się jej pozycja w kółkowej, nie martwię się dociąganiem czy poluzowywaniem krawędzi, nóżki zawsze ładnie odwiedzione, a główka podtrzymana.

Dla mnie kółkowa (i plecak prosty) to wielkie odkrycie i miłość wielka, ale oczywiście pod warunkiem, że się opanuje jej zakładanie.
    A, Janka nosiłam w niej będąc w ciąży, okazała się dla nas najwygodniejsza przy ciążowym brzuchu.

Chustofanka Awatar Apulina
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

odkąd Krzyś zaczął być bardziej ruchliwy i niecierpliwy przy wiązaniu kółkowa okazała się najlepszym rozwiązaniem

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

kółkowa okazała sie zbedna, ergonomik nie nadaje się jednak na szybkie akcje,wygrał pouch. Ale tak rzadko zakładam, bo nie mam po co, wygrywaja w ostatecznym rozrachunku wiązanki
    odkąd założyłam ten wątek ani razu nie przyszła mi do głowy myśl:"przydałaby mi sie teraz kółkowa". Kilkakrotnie korzystałam z poucha. Myślałam o kółkowej ale w ym kontekście, bo ktoś mi chyba ukradł kółkową spod wózka i do tej pory myślę, gdzie ona jest
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość
    podlasie :)

Domyślnie

mi się coraz częściej wydaje że powinnam miec kółkową w szufladzie...czasem by się przydała na chwilowe motania i dla niechustowego męża, by rąk nie nadwyrężał przy noszeniu 10 kg szczęścia Przy kółkowej może by sie do chust przekonał...
    Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)

Uprawnienia umieszczania postów