Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: proszę o Wasze rady...

Chustopróchno Awatar marjen

Domyślnie proszę o Wasze rady...

mam jedną chustę kółkową, z Girasola leśnej niezapominajki uszytą. Chusta jest pożyczona (dziękuję A. ) i wkrótce przyjdzie czas ją oddać.
    Ostatnio często używam kółkowej w domu do usypiania Kasi przy cycku - Kasia potrafi pić godzinami wieczorem a mnie już ręce odpadają no i czasem muszę lub chcę coś poczytać... Generalnie wychodzi coś w stylu kołyski takiej że Kasia cyca dosięga (nogi jej oczywiście wystają...)

I po tym przydługowym wstępie pytanie. Jaką kółkową wypatrywać? z czego dać ją uszyć?
    Żeby spełniała powyższe oczekiwania - chusta do usypiania i na ew. szybkie wyjścia - bez ozdobnych ogonów itp.
    Mam krótkie nino tiefblau przeznaczone do uszycia kółkowej ale... nie wiem czy nie będzie za cienkie... mam szukać jakiegoś lnu? konopii? czy jest sens te domieszki w kółka dawać?
    rozglądałam się za kółkowymi natkami ale sama nie wiem... podpowiedzcie coś proszę...
    Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20

Chustomanka Awatar anasta
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A nie chcesz spróbować krótkiej chusty zawiązać w kołyskę? Jeżeli masz już kółka, to możesz spróbować wstawić kółka bez wszywania i zobaczyć, czy odpowiada ci, jak chusta w kółkach pracuje (tutaj jest dobrze pokazane, jak to zrobić: http://www.youtube.com/watch?v=7lhk8lcO8as).

Domyślnie

wiązać w kołyskę... spróbuję ale jak odkładam śpiącą córkę to przy kółkach po prostu luzuję i nie muszę się szarpać z rozwiązywaniem... ale w sumie... nie próbowałam z krótką w kołysce... jutro zobaczę - chociaż ta moja króka niestety cienka jest jak się sprawują cienkie w kółkach?

Chusteryczka Awatar olazola
    Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

albo kupic na bazarku, naprawde za kilkadziesiąt zł mozna cos dostac, ale ja nie powinnam się wypowiadać w tej kwestii, mam w domu dwie kółkowe i totalnie nie umiem się z nimi dogadać, podziwiam, z tym cyckiem też tak mamy, może i ja spróbuję
    Alicja 12.10.08 : Martyna 01.03.11 : Oleg 28.06.14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olazola Zobacz posta
    albo kupic na bazarku, naprawde za kilkadziesiąt zł mozna cos dostac, ale ja nie powinnam się wypowiadać w tej kwestii, mam w domu dwie kółkowe i totalnie nie umiem się z nimi dogadać, podziwiam, z tym cyckiem też tak mamy, może i ja spróbuję
    kupić na bazarku - spoko tylko jaką?
    a karmienie w kółkowej można spokojnie ogarnąć = spróbuj, ja jak spróbowałam to już teraz rzadko usypiam na rękach... więc usypiam w kółkach, chyba że się kładę z Kasią spać. Też sie z początku nie umiałam z kółkową w ogóle dogadac...

Chusteryczka Awatar olazola
    Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

właśnie dlatego kupiłam kółkową babylonie, miałam zamiar niemowlaczka karmić w chuście, bo starszak i te sprawy, raz włożyłam, wyjęłam i skończyło się, ale wtedy maleńka była, a teraz hmmm okrakiem siada i pije, na popołudniową drzemkę zawiązuję w plecak i zasypia to już mamy dogadane, jak śpiąca to szarpie chustę, żeby ją wrzucić, a wieczorami to niemiłosierne przewalanie się ok godziny zanim zaśnie, tylko, że mała śpi w śpiworku i dooopa z wieczornym noszeniem, a tak by było o wiele prościej
    Alicja 12.10.08 : Martyna 01.03.11 : Oleg 28.06.14

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Zawiąż króciznę na biodrze z węzłem przesuwnym, wtedy łatwo poluzujesz i odłożysz śpiące dziecko
    Pewnie przydałoby Ci się teraz krótkie indio...ale, jakby to ująć... pracuje u nas na pełnym etacie i na razie zwolnień nie przewiduję

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Marjen ja bym się skupiła na wielkości kółek i rodzaju ramienia a mniej na materiale.
    Chociaż jak mowa o półtoraroczniaczce to nino może być cienkie i ciut wrzynające się, chociaż kwestia odpowiedniego dociagnięcia i ułożenia brzegów. Zresztą jak piszesz o krótkim noszeniu to nie powinno być źle - nosiłam w cienkiej samoróbce ponadroczniaka i nie narzekałam...

IMO wystarczy Ci bawełna ale z tych grubszych - ja mam kółkową z Hopka którą kocham strasznie i drugą kółkową z Polituch - grubą i wymagająca pracy - mogę Ci podesłać ja do podłamania chcesz? Bo ja jakoś nie mam okazji nosić... Róziowa jest

A jak chcesz kupić to natki czy ll powinny być wystarczające IMO.
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Marjen ja bym się skupiła na wielkości kółek i rodzaju ramienia a mniej na materiale.
    Chociaż jak mowa o półtoraroczniaczce to nino może być cienkie i ciut wrzynające się, chociaż kwestia odpowiedniego dociagnięcia i ułożenia brzegów. Zresztą jak piszesz o krótkim noszeniu to nie powinno być źle - nosiłam w cienkiej samoróbce ponadroczniaka i nie narzekałam...

IMO wystarczy Ci bawełna ale z tych grubszych - ja mam kółkową z Hopka którą kocham strasznie i drugą kółkową z Polituch - grubą i wymagająca pracy - mogę Ci podesłać ja do podłamania chcesz? Bo ja jakoś nie mam okazji nosić... Róziowa jest

A jak chcesz kupić to natki czy ll powinny być wystarczające IMO.
    PODŁAMAŁABYM RÓŻOWĄ
    co byś chciała w zamian pożyczyć? teraz też właśnie siedzę w kółkach bo się mała rozbudziła... więc zasypia przy cycu a ja nadrabiam zaległości... no i planowałam kołyskę wiązać ale kółka szyvciej się zakłada gdy mała kwili... piszę prw

Uprawnienia umieszczania postów