Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 67

Wątek: konserwatywna czy liberalna chustomama?

Chusteryczka Awatar truscaffka
    Miejscowość
    Pyrlandia

Domyślnie

to ja nie wiem...bo w sumie wózki mam trzy (po starszaczce)...i nic do nich nie mam, nie planuję ich się pozbywać póki co...a nuż się przydadzą po czym, jak przychodzi co do czego, młoda i tak ląduje w chuście. Zawsze mi się wydaje, ze chusta pod jakims tam względem w danej sytuacji lepiej sprawdzi sie niz wózek....że z wózkiem za dużo roboty jest...że ona tam taka sama biedula...itp. i w ten deseń leci...
    Od urodzenia w gondoli była kilka razy tylko, jak były największe upały ją tam wkładałam.

więc oficjalnie liberalna, a nieoficjalnie chuściana ze mnie konserwa chyba
    Doradca noszenia [/FONT]ClauWi® po kursie zaawansowanym
    Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa GAJA - http://www.gaja-szkolarodzenia.pl/
    Szkoła noszenia TULIPANNA - http://www.tulipanna.pl/
    Stowarzyszenie "Poznań w chuście"

Mama Zosi (04.2007), Zuzi (02.2009) i Justynki (04.2013)

Chustomanka Awatar britta

Domyślnie

liberalna
    uzywam wozka czesto, powiem nawet ze bardzo go lubie, zlego slowa nie dam powiedziec

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Beskid Niski

Domyślnie

wózka nie mamy. też z założenia, że kiedy będzie potrzebny, to się kupi. czekamy tak już 24 m-ce. znaczy się chustobeton

może nawet wózek pojawiłby się prędzej, gdyby nie fakt, że mieszkamy na trzecim piętrze, bez windy i bez wózkowni. myśl o targaniu dwóch stworów i wózka na 3 piętro przyprawia mnie o dreszcze.
    2007, 2009, 2016

Chustofanka

Domyślnie

A ja to niereformowalna konserwa . Ale innym pozwalam wozić moje dziecko w wózku. Więc może i trochę liberalna.

Chustomanka Awatar equidna
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

zdecydowanie liberalna
    i to, i to w uzyciu w zależności od sytuacji
    Martyna, mama Janka (28.09.2009) i Kuby (19.12.2011)

Chustomanka Awatar dagis
    Miejscowość
    se

Domyślnie

w zaleznosci od potrzeb
    tzn dlugo ellka byla tylko chustowa
    jak skonczyla rok stala sie wozkowa
    teraz i to i to

Chusteryczka Awatar Behemot
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Ja wolę N.nosić ale pozostali członkowie rodziny go wożą. No i gdy mnie nie ma usypiają go w wózku.A teraz -jakoś z powodu pogody-mniej się nosimy.Za to w użyciu są już nóżki
    Nikodem-12.01.2009-Skarb mój największy
    Karmiłam piersią 3 lata 3 tygodnie i 2 dni

Chustoholiczka Awatar gouraanga
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

wózek jest. w użyciu był jak mały był całkiem mały, tzn. świeżo wykluty.
    teraz pojazd wywędrował do babci, bo u nas się kurzył.

w użyciu - domowym i spacerowym - są szmaty wszelkiego rodzaju.
    za to u babci wozidło się sprawdza wyśmienicie - syn jest wystawiany w nim na ganek.

znaleźliśmy nasz złoty środek

Chustofanka Awatar ursus_arctos
    Miejscowość
    Vantaa, Finlandia

Domyślnie

konserwa. ja i maz.
    chociaz wozek mamy. troche wozilismy latem, bo bylo goraco. moja mama wozila jak nas odwiedzila. potem probowalam finska moda mloda usypiac na balkonie, ale jakos bezduszne mi sie to wydalo tak dziecko samo na mrozie zostawiac
    w sumie to tak jak truskaffka- zawsze mam sto powodow dla ktorych wozek w danej sytuacji jest bez sensu/ niewygodny/ nieporeczny.

Doula
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustonoszka Awatar Kaśka

Domyślnie

Absolutnie liberalni - i ja, i mąż. I to, i to bywa potrzebne. Mały godzi sie na oba środki transportu. A babcia na plecy go już nie weżmie (choć dzielnie znosila wnuczka w nosidełku z przodu z drugiego piętra, żeby mieć wolną rękę do otwarcia garażu w którym stacjonuje wózek - i podobna operacja po spacerze, ale teraz już mały za ciężki na babci kręgosłup).

Chustomanka
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

liberalna z koniczności. Mam tak małą różnicę wieku między dziećmi, że jedno musi siedzieć w wózku.
    Ewa - mama Martyny (27.05.2008 r.), Jeremiego (26.06.2009 r.) i Konstantego (04.03.2012 r).

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Liberalna.

Ja noszę w chuście, ale innym łaskawie pozwalam w wózku wozić

Czasem biore wózek jak np wracam do domu i niania z młodzieńcem spaceruje, to z konieczniosci się przejdę, ale czuję się jakbym lalę woziła.

Niemniej wszystko jest dla ludzi
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vega Zobacz posta
    hi hi - to ja z tych liberalnych, bo wózek mam, ale konserwatywnych bo nie używam

Odkąd Mysza skończyła dwa miesiące, każdy nasz spacer kończył się podobnie - ona na rękach, a ja wózek brzuchem pchająca.

No i generalnie uważam, że tu gdzie mieszkam (już bardziej w centrum się nie da) wózek jest karą boską co najwyżej - najpierw tzw. "wysoki parter", potem podwórko zastawione samochodami mieszkańców i innych obywateli oraz dwoma lub trzema dostawczymi (i bez wózka ciężko mi przejść), potem co chwila jakiś krawężnik, wyboje na chodniku, samochody parkujące gdzie i jak popadnie, i w końcu pseudo-park, gdzie chodzi się w kółko jedną alejką. O nie, nie dla mnie takie atrakcje!

Tak więc na wózek jestem obrażona, bo tylko mi życie utrudniał.
    Może stąd ta niechęć do wózków w ogóle.
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustonoszka Awatar jubu
    Miejscowość
    Warszawa-Praga Pd.

Domyślnie

Liberalna zdecydowanie - wózek jednak częściej, bo jakoś mi wygodniej przy tej pogodzie (łatwiej mi ubrać siebie i małą "do wózka" niż na spacer w chuście - kiedy zakładam kurtkę jak obie już jesteśmy mokre...;/), ale chusta za to często po domu i na wypady
    Zu - czerwiec 2009

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Liberalna.
    Mamy i wózki i chusty. Ale to ja chustuję, mąż zdecydowanie wózkowy.
    Teraz to nie wyobrażam sobie wyjścia z dzieciakami bez chusty. Jedno w wózku, drugie w chuście. Tylko mam dylemat które gdzie
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Chustobeton. Kostek raz jechał na spacer wózkiem, jak był noworodkiem i już chyba nie pojedzie, bo trzy lata ma. Miłka totalnie bezwózkowa. Ale jakoś grata nie wyrzucam...
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustofanka Awatar zirca
    Miejscowość
    Ząbki

Domyślnie

Liberalna. Przez dwa pierwsze miesiące zycia Ala mieliśmy tylko wózek i jakoś się ostał. Używany głównie na zakupach, z racji gabarytów (Graco quattro to czołg, nie wózek ). Obecnie leciutki maclaren pełni u znajowych rolę krzesełka do karmienia i miejsca na południową drzemkę.
    http://stellagonet.blogspot.com/
    ALEXANDER- 08-10-2008

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tymek nie trawi gondoli, więc nosimy się w chuście. Gdy jednak jadę do miasta, to wpinam fotelik w stelaż-średnio raz w miesiącu.
    Liberalna konserwa ze mnie.

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

że zapożyczę nomenklaturę - chustobeton. przez jakiś czas z przekonania, aktualnie ze względu na warunki mieszkaniowe. próby wożenia w gondoli były, wszystkie zaczynały się i kończyły po pół godzinie syreną. teraz może i bym czasem wywiozła młodą na spacer po parku w wózku, ale mieszkam w kawalerce na trzecim piętrze, bez piwnicy, wózkarni i możliwości wystawienia grata choćby na korytarz, z windą, w której mieści się co najwyżej złożona spacerówka (i taki model wykręcony stokke, u sąsiadki przyuważyłam)
    od strony finansowej również chustobeton - na wózek nie wydałam dotąd ani grosza.
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustoholiczka Awatar mamaŁucji

Domyślnie

Wózek mamy, a jakże, prezent od teściów Lucia była wożona do 5 miesiąca a chustowana w domu, ale od końca 5 miesiąca noszę już praktycznie tylko w chuście. Wózka uzywłam w tym czasie może z 4 razy w tym ostatnio: wybrałam się na prezentowe zakupy i pomyślałam, że będe wracać obładowana do tego padał śnieg, myślałam, że będzie łatwiej. Ale pokarało mnie, bo mi sie dzieko podziebiło...ehhhh...kara za niewierność. My wózkowi mówimy pa pa niniejszym zamieniamy się w chustobeton
    "Bądź śmiały, inny, niepraktyczny, broń sedna swojego zamierzenia i twórczej wizji przed asekurantami, czcicielami frazesu i niewolnikami pospolitości". Sir Cecil Beaton
    [*]

Uprawnienia umieszczania postów