Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: Smarowac pupsko przy wielo czy nie?

Chustomanka Awatar Ania_MK
    Miejscowość
    Wroclaw / Milton Keynes

Domyślnie Smarowac pupsko przy wielo czy nie?

Dziewczyny, Natka dostala odparzen no i mam problem bo podobno w wielo nie mozna niczyc pupki smarowac. Na razie jest w pampkach w nocy i wtedy smaruje Weleda do pupy, ale w dzien na wielo tylko lecimy. No i po ostatniej nocce przegapilam kupsko i spala w nim pare godzin. Teraz bidulka ma czerwona pupcie ze ojej

Myslalam zeby jak tetre bede zakladac na dzien ze bede mimo tego smarowac, ale przy innych wielo to juz nie mozna nie?
    Cora Starsza IX.2008, Cora Mlodsza I.2012 i Cora Najmlodsza - III.2016

Chustonoszka

Domyślnie

Nie jestem znawczynią tematu, ale może użyj papierków. My tak robimy, choć ostatnio synek tak się wierci, że te papierki jakoś mu się zwijają. Częściej stosujemy wkładki sucha pielucha i ich nie jest nam szkoda, jak posmarujemy kremem. A w razie czego można przed praniem odtłuścić ludwikiem.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

nie smarowałam, bo nie było takiej potrzeby, więc trochę z teorii, że nie pownno się przy polarkach, bo tłuszcz je zatyka, tetra czy inne naturalne przy pupie powinny to znieść; zatłuszczone pieluchy (polarki i pule) należy prać w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, płukać i znowu (byle nie w pralce, żeby piana nie wyszła )

chyba możesz traktować bezpiecznie pupę mąką kartoflaną

jak masz to spróbuj trzymać pupę w wełnianych/polarowych otulaczach, a nie w pulu, bo to jednak znacznie przewiewniej, a oczywiście najlepiej wietrzyć jak najwięcej, ale nie zawsze się da.

mam nadzieję, że przyjdzie ktoś z lepszym doświadczeniem w tej kwestii i poprawi jeśli coś pomieszałam, albo poszukaj na forum, na pewno coś było (może na "krochmal", "odparzenia" szukaj coś znajdzie)
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka Awatar buka
    Miejscowość
    Kato

Domyślnie

Ja zwykle nie smaruje, kiedy nie ma potrzeby, profilaktycznie. Natomiast kiedy taka zaistnieje - to jak najbardziej. Nie używam papierków, bo zauważyłam, że lubią pogłębiać odparzenie, a dodatkowych polarowych wkładek nie mam. Potem odtłuszczam pieluchy i tyle. Zwykle pomagała Mustela, ostatnio jednak odparzenie, było jakby przesuszeniem, w aptece nabyłam Atoperal, niby do buzi, ale na tyłku idealnie się sprawdził, a miał mocno wazelinową konsystencję. Z pieluchami nie mam żadnych problemów, po wygojeniu maść w ostawkę.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

a wiesz od czego odparzenie (bo rozumiem, że przed kupskiem było)? Czasem uczula polar, może rezygnacja (o ile masz pieluchy z polarem ofc) na czas jakiś pomoże?
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka Awatar buka
    Miejscowość
    Kato

Domyślnie

ja słyszałam też teorie, że polar z jednych pieluch odparzał, a z innych nie. mozna popróbować.

Guest
    Guest

Domyślnie

Ania jak trzeba to smarować tylko potem w płynie do naczyń namoczyć i już albo wrzucić do 90 stopni

dziewczyny w wątkach pieluchowych często pisały że papierki pogłębiają odparzenia

ja staram się unikać puli i polarów jak nam się przydarzy

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Jak trzeba smakować to daje tetra lub eko jedno z rossmana. Mam też kawałki welurku, flanelki, tetry takie jak papierki i je kładę. Nie miałam nigdy zatluszczone. Ale też nie mam ani jednej pieluchy z polarem
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustofanka Awatar kitten27
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

Ja przy smarowaniu pupy używałam papierków albo tylko tetry. U nas polar pogłębia problem więc go unikam.
    Moja Helenka co raz ma odparzenia pomimo, że bardzo pilnuję żeby miała sucho- zazwyczaj po spacerze coś wyłazi.
    Moje spospoby:
    1. na spacer wkładka z jedwabiu
    2. odparzoną pupę często wietrzyć, gdzieś czytałam, że nadmuch suszarką też pomaga
    3. smaruję linomagiem albo tormentalum
    4. zasypka z mąki ziemniaczanej
    5. NHN - to jak na razie daje najlepsze efekty

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Rozpisałam się i mi się skasowało
    Więc krótko: moje dziecko skłonność do odparzeń miało ogromną. I to co (niestety późno) odkryłam to otulacze wełniane i przemywanie oliwką przy przewijaniu zamiast wodą czy chusteczkami.
    Jak trzeba było to smarowałam kremami, nie było większych problemów z dopraniem.
    PUL przy skłonności do odparzeń (przynajmniej tak dużej, jak u mojej córci) raczej odpada- jednak jest za mało przewiewny.
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Jak trzeba to smaruję i daję papierek...
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustoholiczka Awatar sweetrose
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

Aniu_MK my używamy wielo za dnia a w nocy czasem jednorazówki bo mały dużo sika i łatwiej mi go przewijać. Czasem zdarzają nam się odparzenia właśnie z powodu przegapienia kupki, wtedy mały dłuższą chwilę w niej siedzi i odparzenie, zaczerwienienie i krosty gotowe ;/ wtedy tym bardziej odstawiam jednorazówki i przechodzę na wielo, często małego przewijam wietrząc mu pupkę i stosuję zasypkę, akurat teraz mamy nivea, kiedyś alantan, a maść stosuję w ostateczności i gdy muszę użyć jednorazówki... u nas najczęściej pomaga zasypka i częste przewijanie i wietrzenie
    Junior 2011
    Oleksander 2016
    Zośka 2021

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Przy delikatnych odparzeniach - mąka ziemniaczana, przy wiekszych krem - ale nie wysuszajacy typu sudocrem tylko tlusty - benanthen (masc), zadnych papierkow, unikac polaru i pulu, najlepiej tetra i welna
    jak sie zatluszcza kieszonki z polarkiem to jak dziewczyny pisaly w plyn do mycia naczyc i porzadnie wyprac.
    pieluszki zatluscic sie moga nie tylko od kremu
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja nie smaruje, jak mały miał problemy przy antybiotyku to tylko neomecyna oczna hna podraznione miejsca i papierek do pieluch. Ogólnie to mam wrażenie, że i bepanthen i sudocer bardziej młodemu szkodzą niż pomagaja.

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

ja smaruje jak cos sie dzieje - tormentalum; a jak delikatnie czerwone pupsko to mączka idzie w ruch
    no i wietrzenie pupy to przy Marii była podstawa!
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Chustonoszka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

w anglii mowia ze weleda nie szkodzi polarkom i pieluszkom przy praniu na 60oc nic sie nie zatlusci.

Czas wolny to przywilej ktorego nie posiadam

Chustofanka Awatar Anushka
    Miejscowość
    śląskie

Domyślnie

Ja też polecam sposób z dodatkową wkładka (czy to 'sucha pupa' czy z jakiegoś materiału dającego odczuć mokro-bawełna,flanelka). Ostatnio też musiałam smarować okresowo Sudokremem i po zdjęciu brudnej pieluchy od razu zapierałam wkładkę pod bieżącą wodą z odrobiną płynu do naczyń. Po zatłuszczeniach ani śladu .

Chustonoszka Awatar OLSIA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fruiterer Zobacz posta
    Nie jestem znawczynią tematu, ale może użyj papierków. My tak robimy, choć ostatnio synek tak się wierci, że te papierki jakoś mu się zwijają. Częściej stosujemy wkładki sucha pielucha i ich nie jest nam szkoda, jak posmarujemy kremem. A w razie czego można przed praniem odtłuścić ludwikiem.
    Ja robie tak samo - a pod bawełniane to smaruje bez problemu 0 jeśli jest taka potrzeba - mała ma baaardzo wrażliwe dupsko ...

Chustomanka Awatar Ania_MK
    Miejscowość
    Wroclaw / Milton Keynes

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasiii Zobacz posta
    w anglii mowia ze weleda nie szkodzi polarkom i pieluszkom przy praniu na 60oc nic sie nie zatlusci.
    A to ciekawe - ale bede smarowac Weleda w takim razie, i tak piore na min. 60st. Pupa juz niezle wyglada ale jedna ranka czerwona nie chce sie goic choc sie nie paprze na razie. Lekarz zalecil Sudocrem ale ten za duzo nie pomaga. W PL pewnie dostalabym masc p/grzybiczna i by sie raz dwa wygoilo. W domu mam tylko slaby steryd z antybiotykiem na gorsze ranki egzemowe Julki.
    Cora Starsza IX.2008, Cora Mlodsza I.2012 i Cora Najmlodsza - III.2016

Chustonówka Awatar MamaU

Domyślnie

Moja córcia też miała ten problem niedługo po narodzinach. I wtedy naprawdę nic nie pomagało (a próbowałam chyba wszystkiego) tylko wietrzenie pupy i mam tu na myśli wiele godzin bez pieluchy. Goiło się błyskawicznie. Po pewnym czasie jakoś to przeszło i teraz nie mamy wcale odparzeń.

Uprawnienia umieszczania postów