Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: i ja proszę o opinię na temat mojego wiązania

Chustonówka

Domyślnie i ja proszę o opinię na temat mojego wiązania

Jestem bardzo początkującą chustomamą. Troszkę długo zwlekałam z jej zakupem ale jak już kupiłam (LL rozm. L - używana) pokochałam Moja córka też chętnie się wiąże.
    Proszę o krytykę mojego wiązania.

I może kilka indywidualnych porad (nie przez wszystko zdążyłam doczytać na forum):
    córka ma 6 miesięcy, stabilnie trzyma głowę, nie siedzi, jest bardzo ruchliwa i ciekawska, lubi się rozglądać -
    jakie inne wiązanie będzie dla nas dobre (preferuję na początek wiązanie z przodu - jakoś boję się jeszcze spróbować plecaka)

nie wiedziałam czy mogę wyciągnąć jej rączkę (dlatego jedna jest schowana a druga nie)

czy podczas dociągania środek może przesunąć się delikatnie w jedną lub drugą stronę?

czy jeśli chusta jest źle dociągnięta to dziecko się "chuśta" w chuście?

Pozdrawiam - Izolda

Edit:
    wiązanie na zdjęciu jest pierwszym, które wykonałam na dziecku (wczoraj) wcześniej próbowałam na lalce

EDIT 2 - wykasowałam zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez Izolda ; 22-04-2012 o 21:18

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

ladnie wiazanie i to w dodatku pierwsze -brawo , ladnie rozlozone poly na placach, starannie dociagniete wiazanie

jezeli moge cos doradzic to:
    - przypilnuj nozki dziecka, zeby byly symetrycznie ulozone i na tym samym poziomie
    - poly pionowe chusty daj glebiej pod kolanka maluszka, wtedy pupa pojdzie nizej, kolanka wyzej, a caly kregoslup bedzie podtrzymywany przez chuste
    - odsun chuste od swojej szyi, odciazy to kark

wiazania
    - 2x -latwo wsadzac i wyjmowac dziecko, wyjac raczki i zaslonic cale do spania,
    - kangurek
    - mozna tez wiazania na boku przesunac bardziej na brzuch

"czy podczas dociągania środek może przesunąć się delikatnie w jedną lub drugą stronę?"
    tak srodek moze sie przesuwac na boki - trzeba pilnowac i poprawiac - wszystko mozna poprawic i dociagnac ponownie bez burzenia calego wiazania

"czy jeśli chusta jest źle dociągnięta to dziecko się "chuśta" w chuście?"
    tak
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chustomanka Awatar kiwka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

tak na szybko to wydaje mi się ze poly bardziej pod kolanka, tak zeby pupka wpadła (spróbuj chwycic pod kolankami i przyciagnac nozki bardziej w strone srodka a nie na zewnatrz, jesli wiesz co mam na mysli).
    ale ogolnie bardzo fajnie wam wyszlo, no też zwróciłam uwage na pięknie rozlozone poly na plecach gratki!
    Moje M&M'sy: Maciek (10.08.2007) i Michaś (16.03.2010)

W Poznaniu też nosimy: Poznań "W chuście"

Chusteryczka Awatar Stella
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Ja dodam tylko żebyś dziecia trochę niżej zawiązała, co by Tobie nie zasłaniał drogi
    Madzia 10.07.2004, Marcel 1.09.2008, Marek 29.12.2009 i Martynka 1.02.2012 - 1460 gram - 29 tydzień.

http://monikamnich.blogspot.com/

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Dla ciekawskiego 6 miesieczniaka kieszonka powinna być ok, nie wiem jak kangurek bo nigdy nie próbowałam. Zasada ogólna - jak nie siedzi łapki trzymamy w środku.

Chustomanka Awatar olmis

Domyślnie

kolanka wyżej, poły pionowe rozsuń do dołów podkolanowych, środek chusty nie jest dostatecznie napięty - musisz dociągnąć pasmo po paśmie całą szerokość poły.

Z powodzeniem możecie 2x próbować i biodra.

PS. też bardzo lubiłam tę chustę, łajnie współpracowała. Powodzenia i przyjemności!!
    starsza siostra - 08.08.08, młodsza siostra - 06.10.10
    -----------------------
    Instruktorka Masażu Shantala, Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci (lubuskie, Zielona Góra); www.nowoczesnerodzicielstwo.com.pl

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

pięknie wyglądacie zachustowane widać, że córcia zadowolona

zdecydowanie póki dzieko samo nie siedzi nie wyjmujemy obu raczek- to powoduje osunięcie się chusty na środek pleców , więc kręgosłup nie jest podtrzymany tak jak wymaga tego, póki dziecko samodzielnie nie utrzymuje się w pozycji siedzącej. Jedna łapka-ok, jeśli mała jest bardzo ciekawska.

ja bym więcej chusty wsunęła pod pupę-tak aby na plecach materiał leżał gładko i nie nawarstwiał się.

no i kolanka muszą być wyżej niż pupa, trzeba dziecko tak jak by umieścić pupą w tej kieszeni w chusty.

Chustonówka

Domyślnie

Dziękuję bardzo za każdą radę - są one dla mnie bardzo cenne.
    Kilka zdążyłam wypróbować i faktycznie sama czuję że wygodniej jest mi córkę nosić.
    Mała lubi chustę - nie wiem która z nas bardziej

Mam jeszcze pytanie techniczne - planujemy kilka wyjść w teren.
    Jak wiążecie chustę będą na wolnej przestrzeni - las, łąka no nie wiem polna droga- tak aby jej nie pobrudzić? Gdy wiążę w domu to materiał lata po całej podłodze, a w terenie?

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

w terenie chusta się po prostu trochę obkurzy na ogonach, taki lajf jak byłam na jakiś mokrych terenach to starałam się o jakąś podkładkę pod ogony albo pomocnika do podtrzymania

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

konce chusty mozna na polozyc np. na lawce, plocie, albo trzymac miedzy kolanami, albo wlozyc w kiesznie spodni, albo sie nie przejmowac i prac chuste czesciej
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Uprawnienia umieszczania postów