Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: Nie wiem kiedy nosic i chyba dziecko odzwyczilo mi sie od chusty.

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie Nie wiem kiedy nosic i chyba dziecko odzwyczilo mi sie od chusty.

Mam 2 miesieczna córeczke Marysię i w pierwszym miesiacu nosilam ja, ale nie regularnie (dopiero uczylam sie wiazac i nie mialam tez sily podczas pologu). Córci podobalo sie w chuście. Później okazalo sie ze ma skaze bialkowa. Ciagle bolał ja brzuszek. pomagało masowanie noszenie i układanie w różnych pozycjach, a najlepsze bylo lezenie na plaskim i machanie nozkami. Ja zaczelam spedzac duzo czasu w kuchni wymyslajac rozne bezpieczne potrawy wiec o chuscie zapomnialam.
    Teraz próbuję nowu nosić Marysię, ale szybko zaczyna się denerwować. Bardzo lubi machać nóżkami i chyba brak tej możliwości w chuście ją denerwuje. Właściwie to nie za bardzo wiem kiedy w ciągu dnia miałabym ją nosić bo albo ją karmię, albo ona bawi się na macie edukacyjnej ( ma wtedy ogromną radochę i dużo sie przy tym rusza), albo śpi. Nosimy ją też zwyczajnie na rękach po domu i przytulamy, ale wtedy ma wieksza swobode ruchów niz w chuscie. Na spacer wychodze na 2 godziny i wole wózek bo moge ja w tym wozku przewinac jak jest ciepło a jak jest zimno to boje sie ze w chuscie ja zawieje.
    Nie wiem czy zupełnie zrezygnować z chusty czy próbować dalej. Tylko kiedy ją nosić?

Chustomanka Awatar kundzia
    Miejscowość
    Bydgoszcz/Fordon/docelowo Maksymilianowo :)

Domyślnie

wtedy gdy będzie potrzeba, np. podczas prac domowych, szybkiego wyjścia po chleb itp.
    u nas chustowanie zaczęło się od takich czysto praktycznych aspektów. Dwie wolne ręce i zadowolone dziecko...bezcenne

próbuj motać gdy mała jest spokojna, przewinięta, nakarmiona. możesz ją kołysać, robić akuku do lustra. zobaczysz jaką będzie miała frajdę.
    Ania, mama Gabrysia (11.08.2010)

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

na spacery też chusta niezastąpiona
    Bianka 04-09-2010

Chustomanka Awatar kundzia
    Miejscowość
    Bydgoszcz/Fordon/docelowo Maksymilianowo :)

Domyślnie

szczególnie takie gdzie wózek nie daje rady
    Ania, mama Gabrysia (11.08.2010)

Chustomanka Awatar shazza
    Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

My spacerujemy systemem mieszanym, poranny spacer w chuście, popołudniowy w wózku, ale chusta robi za kocyk i bardzo się przydaje, na przykład w ciągu ostatniego tygodnia nie było dnia, żebym nie wracała z pustym wózkiem i zamotanym dziecięciem (choć z wózka póki co także nie rezygnuję, Janko lubi sobie nogami pomachać i pogapić się na gałęzie w parku (w tym celu mam opracowaną specjalną trasę, żeby jak najwięcej pod drzewami chodzić ). Poza tym tak, jak piszą dziewczyny, wykorzystujemy chustę bardzo praktycznie - wieszanie prania, gotowanie, kojenie skołatanych skokiem rozwojowym nerwów. Usypianie w chuście zdarza się raczej przypadkowo niż celowo, bo moje dziecko jest nieodkładalskie, więc jeśli jest możliwość spania na wznak, to z niej korzystamy. Są dni, że w ogóle nie noszę, są i takie, kiedy Janek jest do mnie przyklejony prawie cały czas. Moim zdaniem zatem: gabba, nie spinaj się i nie traktuj chustowania jako obowiązku, który kiedyś tam MUSISZ wykonać i to z określoną regularnością. Po prostu pamiętaj, że masz chustę i wykorzystuj ją wtedy, kiedy uznasz za przydatne, z pewnością takich momentów będzie jeszcze mnóstwo. A jak mała chce fikać na macie na razie, niechaj fika, co jej będziesz żałować
    JANEK, 25/11/2011
    KRZYŚ, 01/09/2013

Chusteryczka Awatar Kilerek_81
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Spacer, usypianie, czy jakiś domowe czynności, w każdej sytacji warto spróbować.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

jak fajnie - żadne z mojej dwójki w wieku 2 miesięcy nie leżało sobie spokojnie na macie dając mi wolne - pozazdrościć, ciesz się i korzystaj! Jakby zrobić statystykę na forum przypuszczam, że spora część dziewczyn tutaj chustowała intensywnie w dużej mierze dlatego, że miały dzieci nieodkładalne, choć oczywiście bliskość jest wielkim plusem i dużą przyjemnością.

Zazwyczaj dzieci w chuście się denerwują, kiedy nic się nie dzieje - czyli jeśli matka się nie rusza, może o to chodzi? Jeśli chodzi o spacery, to ja z młodszym bałam się, że zmarźnie czy inne takie w wózku i z tego powodu dość późno miał pierwszy spacer wózkowy (oczywiście zmarzł w tym wózku i płakał, a następny spacer był dopiero po dłuższej przerwie ).
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów