Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 32 z 32

Wątek: Chusta z bambusem na lato?

Chustomanka Awatar shazza
    Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

Mnie też diament z bambusem bardzo odpowiadał dla noworodka, chyba przede wszystkim ze względu na miękkość. To na niej nauczyłam się wiązać i chcę wierzyć, że, jak to ujęła nasza doradczyni chustowa, "jak się nauczysz dociągać na bambusie, to już na wszystkim dasz radę" (choć szczerze mówiąc jakiejś kolosalnej różnicy nie widzę, bardziej ślisko było, fakt, ale bez przesady, da się zrobić) Co do przewiewności, trudno mi powiedzieć, bo nosiłam zimą, ale przyjaciółka, po której chustę odziedziczyłam śmigała latem i była zadowolona (choć nie miała porównania z innymi chustami, ja mam tylko z bawełniakami).
    JANEK, 25/11/2011
    KRZYŚ, 01/09/2013

Chustonówka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Ja to się aż tak nie znam , ale czy to nie jest tak, że jest różnica między bambusem naturalnym, a wiskozą bambusową? Że bambus jest przewiewny, a wiskoza nie i jest bardziej śliska w dociąganiu? A diament u Nati jest ( teraz przynajmniej) z wiskozy bambusowej. Był jeszcze z bawełny.
    Może ktoś mądrzejszy się ustosunkuje , żebym nie namieszała .

Chustopróchno Awatar marjen

Domyślnie

na pewno jest różnica między bambusem a wiskozą
    Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie ehhh

Czyli jakbym nie zrobiła to i tak żle
    A dwóch nie kupię, bo na tą jedną z ledwością uzbieram.

Chusteryczka Awatar reni
    Miejscowość
    Lodz

Domyślnie

bawełna najbardziej uniwersalna

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sourism Zobacz posta
    Ja to się aż tak nie znam , ale czy to nie jest tak, że jest różnica między bambusem naturalnym, a wiskozą bambusową? Że bambus jest przewiewny, a wiskoza nie i jest bardziej śliska w dociąganiu? A diament u Nati jest ( teraz przynajmniej) z wiskozy bambusowej. Był jeszcze z bawełny.
    Może ktoś mądrzejszy się ustosunkuje , żebym nie namieszała .
    Cytat Zamieszczone przez marjen Zobacz posta
    na pewno jest różnica między bambusem a wiskozą
    Osoba Znająca Się Na Rzeczy zapewniała mnie, że jak nie ma darmowych obiadów, tak nie ma "naturalnego bambusa" do wykorzystania w chuście

Chustopróchno Awatar marjen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    Osoba Znająca Się Na Rzeczy zapewniała mnie, że jak nie ma darmowych obiadów, tak nie ma "naturalnego bambusa" do wykorzystania w chuście
    nie neguję ale ten nienaturalny może być nienaturalny bardziej lub mniej może .... przy czym dla mnie nienaturalny w tym kontekście nie ma wydźwięku negatywnego. Dla mnie na przykłąd żonkile są bardziej "chłodne" niż Lutea a i tu wiskoza i tu wiskoza....
    ale może mam już schizy
    Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20

Domyślnie

Ano A propos zalecania nabycia dwóch chust od razu -

Ja od dwóch tygodni mam jedną jedyną, bawełnianego pasiaka nati i mam wciąż (?) nadzieję, że na tym poprzestanę. Zresztą tak jakoś nie podobam się szczególnie sama sobie w chuście, chodzi mi bardziej o wygodę, niż estetykę.
    Ostatnio edytowane przez Agaleno Wwa ; 14-04-2012 o 15:38
    Moje blogopisanie:
    www.przemijalnik.blogspot.com

Chustomanka Awatar olmis

Domyślnie

Ja bardzo lubię dodatek bambusa, uważam, że na początek, dla lżejszego dziecka i na lato to fajne rozwiązanie, mam kilka chust z bambusem i każda jest inna. Rodzice, których uczę zachwycają się LL, ja najbardziej lubię flamingi, moja córeczka około 10 kg waży i nic nie osiada. Za to lenny zdecydowanie dla lżejszych, tak do 8kg myślę, że komfortowo, później niekoniecznie. Mam jeszcze dmuchawce, to jest najbardziej puchata chusta jaką mam.
    starsza siostra - 08.08.08, młodsza siostra - 06.10.10
    -----------------------
    Instruktorka Masażu Shantala, Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci (lubuskie, Zielona Góra); www.nowoczesnerodzicielstwo.com.pl

Chustonówka

Domyślnie

ja miałam flamingi i uważam, ze chusta z bambusem jest super na lato

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    Niestety ta osoba nie ma racji. Są dwa rodzaje przędzy pozyskiwanej z rośliny zwanej bambusem. Pierwszy to wiskoza z bambusa, która nie jest klasyfikowana o włókien naturalnych. Przez jakiś czas nieuczciwy marketing tego włókna pochodzący z krajów azjatyckich doprowadził do nieporozumień i walki ze strony producentów bazujących głównie na bawełnie, dla których to włókno jest konkurencją. Doszło do zwalczania tego włókna i walki z pojęciem "naturalny", które faktycznie nie powinno być wobec niego stosowane. Właściwości wiskozy dla skóry człowieka są bardzo zbliżone do włókien naturalnych i dlatego jest ono powszechne w produktach, które mają kontakt ze skórą. Wiskoza z bambusa jest uważana za bardziej ekologiczną wersję wiskozy.
    Powstało jednak w międzyczasie drugie włókno z bambusa pozyskane drogą mechaniczną i jest ono w pełni włóknem naturalnym, bardzo ekologicznym. Jest ono słabo rozpowszechnione z uwago na swoją wysoką cenę. Natibaby produkuje chusty z obu włókien. Bambus naturalny występuje tylko u nas, zdaje się. Wiskoza z bambusa występuje też u innych producentów chust.
    W powszechnym forumowym rozumieniu "chusty z bambusem" oznaczają chusty z wiskozą bambusową, to taki skrót myślowy.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chustomanka Awatar olmis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Natalia Zobacz posta
    Niestety ta osoba nie ma racji. Są dwa rodzaje przędzy pozyskiwanej z rośliny zwanej bambusem. Pierwszy to wiskoza z bambusa, która nie jest klasyfikowana o włókien naturalnych. Przez jakiś czas nieuczciwy marketing tego włókna pochodzący z krajów azjatyckich doprowadził do nieporozumień i walki ze strony producentów bazujących głównie na bawełnie, dla których to włókno jest konkurencją. Doszło do zwalczania tego włókna i walki z pojęciem "naturalny", które faktycznie nie powinno być wobec niego stosowane. Właściwości wiskozy dla skóry człowieka są bardzo zbliżone do włókien naturalnych i dlatego jest ono powszechne w produktach, które mają kontakt ze skórą. Wiskoza z bambusa jest uważana za bardziej ekologiczną wersję wiskozy.
    Powstało jednak w międzyczasie drugie włókno z bambusa pozyskane drogą mechaniczną i jest ono w pełni włóknem naturalnym, bardzo ekologicznym. Jest ono słabo rozpowszechnione z uwago na swoją wysoką cenę. Natibaby produkuje chusty z obu włókien. Bambus naturalny występuje tylko u nas, zdaje się. Wiskoza z bambusa występuje też u innych producentów chust.
    W powszechnym forumowym rozumieniu "chusty z bambusem" oznaczają chusty z wiskozą bambusową, to taki skrót myślowy.
    a możesz jeszcze wyjaśnić różnicę w noszeniu/użytkowaniu chusty z tymi domieszkami?
    mam teraz Waszą chustę z "bambusem naturalnym" i jest zupełnie inna, przede wszystkim dużo sztywniejsza. Dlatego, że zawartość to tylko 12% czy dlatego, że to inaczej pozyskiwane włókno? I mam wrażenie, że chusta jest nośniejsza niż nc, low cottony i bambus LL.
    starsza siostra - 08.08.08, młodsza siostra - 06.10.10
    -----------------------
    Instruktorka Masażu Shantala, Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci (lubuskie, Zielona Góra); www.nowoczesnerodzicielstwo.com.pl

Uprawnienia umieszczania postów