Pokaż wyniki od 1 do 20 z 235

Wątek: Ukochana książka z dzieciństwa

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Nadarienne
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lominia Zobacz posta
    I jeszcze były "Przygody Euzebiusza" -dostałam w zerówce za zasługi
    Euzebiusza mam jeszcze gdzieś. <3
    To była moja pierwsza książka, którą dostałam od rodziców, kiedy nauczyłam się czytać.
    Ach, i jeszcze "Kram z literami" Chotomskiej. Do dzisiaj z rodzicami sobie cytujemy te wierszyki.

Przez całą podstawówkę pochłaniałam każdą książkę i książeczkę, która wpadła mi w łapki, tak, że nie potrafię teraz wskazać tej ulubionej.
    Na pewno w wieku 7-9 lat były na topie wspomniane tu wielokrotnie "Dzieci z Bullerbyn". Później było wszystko Musierowicz (lubię do dzisiaj). Pod koniec podstawówki doszły poważniejsze rzeczy - z ulubionych zdecydowanie Sienkiewicz i Tolkien.

Z rzeczy niedziecięcych zafascynowała mnie "Diuna" Herberta, którą przeczytałam pierwszy raz jakoś w wieku 8-9 lat (zdaje się rodzice sobie wypożyczyli i im podprowadziłam). Szczerze to nie wiem, ile z tego zrozumiałam wtedy, ale baaaardzo mi się podobało.
    Maria 17.01.2010, Aleksandra 4.01.2013

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nadarienne Zobacz posta
    Euzebiusza mam jeszcze gdzieś. <3
    To była moja pierwsza książka, którą dostałam od rodziców, kiedy nauczyłam się czytać.
    Ach, i jeszcze "Kram z literami" Chotomskiej. Do dzisiaj z rodzicami sobie cytujemy te wierszyki.

Przez całą podstawówkę pochłaniałam każdą książkę i książeczkę, która wpadła mi w łapki, tak, że nie potrafię teraz wskazać tej ulubionej.
    Na pewno w wieku 7-9 lat były na topie wspomniane tu wielokrotnie "Dzieci z Bullerbyn". Później było wszystko Musierowicz (lubię do dzisiaj). Pod koniec podstawówki doszły poważniejsze rzeczy - z ulubionych zdecydowanie Sienkiewicz i Tolkien.

Z rzeczy niedziecięcych zafascynowała mnie "Diuna" Herberta, którą przeczytałam pierwszy raz jakoś w wieku 8-9 lat (zdaje się rodzice sobie wypożyczyli i im podprowadziłam). Szczerze to nie wiem, ile z tego zrozumiałam wtedy, ale baaaardzo mi się podobało.
    No no, "Diuna" w wieku 8-9 lat...

Chustomanka Awatar Nadarienne
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

No serio, Paul Atryda to była moja wielka miłość wtedy...
    Maria 17.01.2010, Aleksandra 4.01.2013

Chusteryczka Awatar asienkie
    Miejscowość
    Lbn

Domyślnie

- "Baśnie" Andersena z il Szancera
    - "Cudaczek-Wyśmiewaczek"
    - "Kaktusy z Zielonej ulicy"
    - "Firosetta i czary" N. Gałczyńskiej
    - "O wróżkach i czarodziejach" jw
    - "Przedziwne śląskie powiarki" G. Morcinka

to tak z tych rzadziej wymienianych

Chustomanka Awatar dzieckoziemi
    Miejscowość
    Dublin

Domyślnie

Zdecydowanie "Cudowna podróż" Selmy Lagerlof. Wracałam do niej wielokrotnie, uwielbiałam ją. Potem był w tv animowany serial na podstawie tej powieści i też go pasjami oglądałam.
    "Szczęście to takie NIC, które może być WSZYSTKIM."

Chusteryczka Awatar Marko
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A ja uwielbiałam Rumcajsa. A ostatnio rozczuliłam się w księgarni i kupiłam Nasza Mama Czarodziejka.

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

Ania z Zielonego Wzgórza.
    Mama czytala

A potem nagranie na magnetofonie szpulowym, słuchane codziennie.

Anna Romantowska która uzyczyła głosu Ani do dziś dla mnie i mojej siostry jest po prostu Anią.

Miałam kiedys mozliwosc wspomnienia o tym aktorce, byla tak zszokowana ze ktokolwiek pamieta to nagranie. A dla mnie to byla ogromna cząstka mojego dziecinstwa, no jak moglam nie pamietac jej głosu???
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Uprawnienia umieszczania postów