Pokaż wyniki od 1 do 20 z 235

Wątek: Ukochana książka z dzieciństwa

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bydzia Zobacz posta
    Dzieci z Bullerbyn to była chyba pierwsza książka którą sama przeczytałam, jeszcze pamiętam jak jąą wypożyczałam w bibliotece (6lat??) i do dziś pamiętam jak leżałam na fotelu i się rechotałam a mama się uśmiechała

O to, to!

To też była moja pierwsza samodzielnie wypożyczona z biblioteki szkolnej i przeczytana książka, w wieku lat sześciu

A czy ktoś wie, co to mogła być za seria książek - o kapitanie? (chyba wojskowym, ale już w stanie spoczynku), który miał oswojonego tygrysa? Czy coś w tym stylu - nie pamiętam dokładnie, ale uwielbiałam to. I nie mogę sobie przypomnieć, co to była za książka...

Chustoholiczka

Domyślnie

Niezwykłe, choć prawdziwe, przygody kapitana Korkorana

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ulula Zobacz posta
    Brzechwę miałam takiego:

i takiego:

A jeszcze mi się przypomniało:

wszystkie je miałam, boszszsz... jeżeli gdzieś zginęły to
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

A moja mama była bibliotekarką i pół dzieciństwa spędziłam w bibliotece. Czytałam b. dużo ale książek własnych miałam mało. I teraz ciężko znaleźć (kupić) swoje ukochane lektury, a jak się pojawiają, to w jakichś beznadziejnych wydaniach

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
    A moja mama była bibliotekarką i pół dzieciństwa spędziłam w bibliotece. Czytałam b. dużo ale książek własnych miałam mało. I teraz ciężko znaleźć (kupić) swoje ukochane lektury, a jak się pojawiają, to w jakichś beznadziejnych wydaniach
    Oj, tak... Ja z czasów dzieciństwa też mam książek niewiele. W domu jakoś generalnie nie było ich dużo. Na szczęście ostało się kilka perełek, np. Brzechwa dzieciom (jak ta wyżej), Baśnie Andersena, O krasnoludkach i sierotce Marysi, chyba Chatka Puchatka, Bajki Krasickiego i... nie wiem, czy coś jeszcze. Mam słabość do starych wydań... Dlatego te Dzieci z Bullerbyn w wydaniu bibliofilskim mną zawładnęło - jest to jakaś namiastka utraconego dzieciństwa, bo wydanie wygląda tak samo jak to sprzed lat. Miałam tych książek z biblioteki co najmniej kilka, parę w naprawdę opłakanym stanie i jakoś tak szczególnie zapadła mi w pamięć... Jest to książka, do której często przez te wszystkie lata wracałam myślami, wspominając sobie różne wątki. Innych książek z dzieciństwa nie pamiętam tak dobrze.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gavagai Zobacz posta
    Niezwykłe, choć prawdziwe, przygody kapitana Korkorana
    bardzo dziękuję naprawdę pomocne forum

Uprawnienia umieszczania postów