Pokaż wyniki od 1 do 20 z 235

Wątek: Ukochana książka z dzieciństwa

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Glajwic

Domyślnie

o matko
    chyba szybciej wyjdzie mi wyliczanie czego NIE przeczytałam
    No i w jakim momencie kończy się etap "dzieciństwo"
    bo tak to cała L.M.Montgomery (Anie, Emilki, Historynki oraz inne Jane z Lantern Hill
    cały pan Samochodzik (chyba najbardziej zaczytane)
    Ożogowska
    Bullerbyn - a jakże, strasznie im zazdrościłam okolicy do zabawy
    opowieści E. Szelburg-Zarębiny
    nieco później Jeżycjada
    i od ok.5/6 klasy namiętnie zaczytywałam się Krzyżakami i Trylogią (stąd chyba moja miłość do historii ), a potem Żeromskim

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartaS Zobacz posta
    Ależ są! Niewiele ale są Marcin kupił ostatnio dziewczynkom "Pinokia" z ilustracjami Roberta Innocenti. Cudo
    A ta druga ilustracja przypomniała mi jeszcze Bajki Puszkina, które mam w domu do dziś i czytam moim dzieciom
    tzn. to prawda, jest np. kilku Brytyjczyków, którzy tworzą cuda, ale kiedyś takich książek było zdecydowanie więcej, były adresowane do szerszej publiczności, a teraz to są rarytasy
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Zgadzam się z Liv. Oczywiście jest sporo fantastycznych ilustratorów, ale w ksiegarniach, zwłaszcza sieciowych, dominują różnokolorowe koszmarki.

Ja ostatnio znalazlam w księgarni "Malpeczki z naszej półeczki" , ukochaną, zapomnianą. Przeczytałam w drodze do domu
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A pamiętacie "Przygody Nieumiałka?" http://www.modelmaniak.pl/index.php?...i-sp&Itemid=41 Konika Garbuska z tymi bajecznymi ilustracjami do dziś pamiętam... Ta druga ilustracja z postu powyżej (dziewczyna w łodzi z gęślami - uwielbiałam tę ilustrację...).
    U mnie w domu rodzinnym był kult książki - rodzice jak byliśmy mali wywieźli nas na wieś warmińską z dala od cywilizacji i "ukulturalniami" - filozofowie z wykształcenia rąbani Platona znałam niemal od kołyski Lubiłam "Małego księcia", baśnie i legendy (coś tam z lipką w tytule i "Bajarka opowiada" + "u złotego źródła" + klasyka jak Grimmowie i Andersen).
    Przekopałam się dziesiątki raz przez takie książki jak: Karolcia, Oto jest Kasia, Pollyanna, Mała księżniczka, Dzieci z Bullerbyn, cała Siesicka, Ożogowska, a Jeżycjadę znam chyba na pamięć

Nie znosiłam Kubusia Puchatka - mam to do dziś

A moje starsze dziecko w kółko tylko Martynka, Julek i Julka i Leśne Głupki. Ostatnio doszły do tego księżniczki i klasyczne baśnie w nieco uproszczonej formie ale z tradycyjnym rysunkiem.
    Doradca Noszenia ClauWi®
    Mama dwóch córek: H. (03.2008) i K. (08.2011)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

o rany... ja uwielbiałam czytać... i przechodziłam tyyyyllleee etapów przeróżnych
    nie mam chyba jednej jedynej, bo co innego kochałam jako pięcio-, a co innego jako czternastolatka

aczkolwiek... kilka razy zabierałam się za "Anię..." i nie byłam w stanie pokonać więcej niż 10 stron. Co zabawne - łyknęłam całą masę innych Lucy podobnie miałam z wszelkimi Indianami i Tomkami

ale jakby się tak zastanowić, co mi przychodzi do głowy to
    - naprawdę bardzo lubiłam "Polyannę". (i bardzo mnie zaskoczyło, że w psychologii funkcjonuje efekt Polyanny - jakoś wśród moich rówieśników nikt nie czytał i nie miałam z kim pogadać o tej ksiażce... dłuuugo sądziłam, że to mocno niszowa książka )
    - wielo, wielo, wielo krotnie czytałam "Historie niezwykłe o gwiazdach i planetach" i autentycznie mnie wciągnął temat
    - "Dzieciom z Bullerbyn" bardzo zazdrościłam wiejskiego życia. Czytałam wielokrotnie. Nie wiem, czy ukochana
    - a z książek, które czytano mnie - Andersen z tymi nieco strasznymi (dla mnie) rycinami Szancera
    - "365 bedtime stories", które mi Tata na dobranoc czytywał tłumacząc "na gorąco". Ogromnie mi tym imponował! I chyba nawet nie wie, że w ten sposób zachęcił mocno do nauki lengłydża.

No i bardzo lubiłam czytać serie różne - Mary Poppins, Samochodzika... wszelakie Chmielewskie też.

W kwestii ilustracji - też wyszykuję przeróżniastych

Ostatnio zdecydowałam się na "Bajki wszechczasów" wydawnictwa Arkady - w zasadzie tylko i wyłącznie ze względu na Brueglowskie ilustracje

Chusteryczka Awatar Tinta
    Miejscowość
    dolnośląskie

Domyślnie

Uwielbiałam całą serię o Mary Poppins i Opowieści z Narnii, obie przeczytałam wielokrotnie. Baśnie Andersena. Jeszcze Gelsomino w krainie kłamczuchów. To takie pierwsze skojarzenia.

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marza Zobacz posta

pamiętacie?
    http://www.book.hipopotamstudio.pl/?p=1095
    i ją udało mi się wyszperać

taaak! super to było!

nie znosiłam Muminków. i Kubusia Puchatka

a pamiętacie Kleksa Szarloty Pawel? kochałam te komiksy:
    http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/kleks/3
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liv Zobacz posta
    i je wyszperałam 3 części
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Kurcze nie pamiętam.... chyba Kubuś Puchatek i Doktor Dolittle.
    Potem jeszcze komiksy,właśnie ten kleks, Kajko i Kokosz, Podróż smokiem Diplodokiem.....
    A i jeszcze Mikołajek

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liv Zobacz posta
    Kleksa pamiętamy
    Z komiksów uwielbiałam Hugo i Cubitusa. Potem gdzieś się rozpłynęły, ale mam je z powrotem, na targach staroci wyszperane. Czytamy z Ysiem
    I o Popielu, co go myszy zjadły to byl hardcore...
    Bo Tytus, R&A i Kajko i Kokosz to się wie

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gavagai Zobacz posta
    Z komiksów uwielbiałam Hugo i Cubitusa. Potem gdzieś się rozpłynęły, ale mam je z powrotem, na targach staroci wyszperane. Czytamy z Ysiem
    I o Popielu, co go myszy zjadły to byl hardcore..
    Noo Hugo na mnie ogromne wrażanie zrobił W ogóle to jak już sobie poczytacie to chcę pożyczyć Popiela też pamiętam... W ogóle komiksów jakoś tak dużo było...

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Wiecie, co jest piękne? Że pamiętamy te same ksiązki, jakie to musiały być nakłady!

A może ktoś pamięta taką czeską ksiązeczkę o dziwnych stworach żyjących pod ziemią (?), były człekokształtne, łyse, miały długie nosy i zaczynały przejmować zwyczaje ludzi, np. dziewczyny szminkowały sobie usta.

I jeszcze o pluszowych kotach (to chyba polska była), które miały swoje minipanstwo i walczyły o władzę.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."

Chusteryczka Awatar rosass
    Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

1."Ronja corka zbojnika"
    2. " dzieci z Bulerbyn"
    3. "Mala Księzniczka"
    4. "wielka wieksza i Najwieksza"
    5. " Rogas z doliny roztoki"
    6. " Basń o łabedziach" Andersen
    7. "robin hood"
    8 "Mity greckie"
    GAJENKA-23.12.08
    Certyfikowany Doradca noszenia ClauWi®

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ostatnio dokonalam odkrycia w rodzinnym domu, znalazłam wiele cudownych książek z dzieciństwa
    Znalazłam Kubusia Puchatka i Chatkę Kubusia, Przygody Filonka Bezogonka, Baśnie Andersa, Musierowicz i wiele innych pozycji

pamiętacie?
    http://www.book.hipopotamstudio.pl/?p=1095
    i ją udało mi się wyszperać

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marza Zobacz posta
    pamiętacie?
    Nie. Ale CHCĘ TO!!!!!!!!!

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kammik Zobacz posta
    Nie. Ale CHCĘ TO!!!!!!!!!
    MAM TO
    Kupiłam na PKP w Warszawie, pod przejściem. Z naszą Cynthią tam byłam. Całą złotówkę chyba dałam

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Gava wynocha z internetu, ale juuuuuż!
    Na al jest po 50, aukcja kończy się dziś.

Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kammik Zobacz posta
    Gava wynocha z internetu, ale juuuuuż!
    Na al jest po 50, aukcja kończy się dziś.
    50zł?
    może poszperaj po antykwariatach?

Chusty tkane Little Frog

Uprawnienia umieszczania postów