Pokaż wyniki od 1 do 20 z 235

Wątek: Ukochana książka z dzieciństwa

Mieszany widok

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Z "naukowych" pamiętam "Zerko żeglarz" - o matematyce, bardzo fajnie napisana, z niej dowiedziałam się np. co to nieskończoność, sama zrobiłam wstęgę Mobiusa

Chustopróchno Awatar marjen

Domyślnie

ale mnie nakręciłyście - chyba wybiorę się na strych sprawdzić czy przypadkiem nic nie zostało...
    Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

kurczę, ja miałam wiele z tych książek, i geometrię i Zerko Żeglarza i Gałązkę z drzewa słońca. i właśnie tego ognistego ptaka. co się z nimi stało
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustomanka Awatar Ulula
    Miejscowość
    Poznań (Komorniki)

Domyślnie

Brzechwę miałam takiego:

i takiego:

A jeszcze mi się przypomniało:

Chusteryczka Awatar Tinta
    Miejscowość
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
    Z "naukowych" pamiętam "Zerko żeglarz" - o matematyce, bardzo fajnie napisana, z niej dowiedziałam się np. co to nieskończoność, sama zrobiłam wstęgę Mobiusa
    O tak, faktycznie, pamiętam. Świetna była, też czytałam wiele razy. Świetne były te wstawki komiksowe.

Chusteryczka Awatar mamaLiKa
    Miejscowość
    sercem na Ursynowie ;)

Domyślnie

aż sobie wygooglałam okładkę, bo jakoś znajomo brzmiało, i rzeczywiście też miałam i lubiłam

W ogóle mnóstwo tu tytułów i autorów się przewija, które i ja czytałam Montgomery, Ożogowska, Szklarski, Nienacki, Musierowicz. O części książek w ogóle już zapomniałam i dopiero ten wątek mi przypomina, że w czymś się zaczytywałam.

Najfajniejsze jest to, że z moją czterolatką zaczęłam chodzić do tej samej biblioteki, do której i ja chodziłam ponad 20 lat temu (jak to brzmi ). Choć wydania książek już zupełnie inne - bardziej kolorowe, zachęcające. W moich czasach większość była w szary papier obłożona, raczej książek nie wybierało się po okładkach, trzeba było się wczytać w zawartość

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Hehe, ja się uczyłam na "Ala ma kota"

Z dzieciństwa kojarzę jeszcze kilka ukochanych książek z serii o przyrodzie, ale chyba już nigdy nie przypomnę sobie, co to były za książki... Wiem, że było ich kilka (może o różnych porach roku?...) i opowiadały o roślinach (chyba) i zwierzętach. Format książek chyba podręcznikowy, oprawa twarda... Pamiętam szczególnie rozdział o ptakach i karmnikach dla nich Nie wiem, co w nich było, że je do tej pory pamiętam...
    Czytam na wyrywki, więc dopiero teraz doczytałam - chodzi pewnie o "Razem ze słonkiem", chyba miało 6 części. Uwielbiałam tą serię - mnóstwo się dzięki niej nauczyłam

Ostatnio edytowane przez mamaLiKa ; 29-03-2012 o 19:45

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

mamaLika,

NIE WIERZYŁAM, że jeszcze kiedyś uda mi się ustalić ten tytuł!!! Dziękuję!!!

Chustomanka Awatar polah
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

he he, własnie pisałam o Razem ze Słonkiem Julka teraz się zaczytuje

super wątek, tyle tytułów, które gdzieś mi umknęły Baśnie z wyspy Lanka, Zerko Żeglarz, atlas - wow, muszę znowu to mieć!
    Do wszystkich Ań, Dzieci, Ożogowskich, Siesickich dokładam Apolejkę i jej osiołka
    Do komiksów dorzucę też Przygody Profesorka Nerwosolka
    o jeszcze to bardzo lubiłam:http://jarmila09.wordpress.com/2011/...ozowy-balonik/
    Ostatnio edytowane przez polah ; 29-03-2012 o 20:08
    Jula 18.12.2004, Wojtek 17.01.2008
    Herbata z Malinami

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

A ktoś miał to?:

A propos unikatów i cen za nie - pamiętam, jak kilka lat temu "Bajarka opowiada" chodziła na all po 300-400. Potem pojawił się dodruk i kupiłam za 8
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Jeszcze oczywiscie mnóstwo książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" - pamiętam doskonale jak czytałam w zerówce (w sali, pamiętam jak siedziałam przy stoliku i czytałam, pamiętam całą półkę z tymi książeczkami). I rózne małe książeczki w stylu "Pchła szachrajka", "wspólne wydanie "Rzepki", "Ptasiego radia" i "Lokomotywy" - w naszej bibliotece jest to stare, podłużne wydanie z ilustracjami Szancera

Chustomanka Awatar Ulula
    Miejscowość
    Poznań (Komorniki)

Domyślnie

wspólne wydanie "Rzepki", "Ptasiego radia" i "Lokomotywy" - w naszej bibliotece jest to stare, podłużne wydanie z ilustracjami Szancera

Miałam! "Rzepka" bosko zilustrowana. Dziadek i babcia stoją mi przed oczami jak żywi. I siłacze i kiełbasy z "Lokomotywy"...

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Jeszcze oczywiscie mnóstwo książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" - pamiętam doskonale jak czytałam w zerówce (w sali, pamiętam jak siedziałam przy stoliku i czytałam, pamiętam całą półkę z tymi książeczkami). I rózne małe książeczki w stylu "Pchła szachrajka", "wspólne wydanie "Rzepki", "Ptasiego radia" i "Lokomotywy" - w naszej bibliotece jest to stare, podłużne wydanie z ilustracjami Szancera

to wydanie jest u moich teściów, a ja w zeszłym roku kupiłam harmonijkową książkę z lokomotywą, dokładnie te same ilustracje, tylko format bardzo kieszonkowy, kosztowała chyba 7 zł

Chusteryczka Awatar Frezis
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

wczoraj kupiłam za 8,90 małą wersję
    Dzieci to... kupa. Kupa radości i kupa kupy I jeszcze kupa zmartwień...

Franek (Kako) 02.02.2008
    Krysia (Izia) 26.10.2009
    Janek 30.07.2014

www.wysokipoziomcukru.pl
    www.dalekiswiat.pl
    zdjeciarka.blogspot.com

Według psychologów dzieci wyrastają z lęku separacyjnego po drugim roku, nie piszą kiedy wyrastają z niego matki...

Uprawnienia umieszczania postów