Pokaż wyniki od 1 do 20 z 235

Wątek: Ukochana książka z dzieciństwa

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Hehe, ja się uczyłam na "Ala ma kota"

Z dzieciństwa kojarzę jeszcze kilka ukochanych książek z serii o przyrodzie, ale chyba już nigdy nie przypomnę sobie, co to były za książki... Wiem, że było ich kilka (może o różnych porach roku?...) i opowiadały o roślinach (chyba) i zwierzętach. Format książek chyba podręcznikowy, oprawa twarda... Pamiętam szczególnie rozdział o ptakach i karmnikach dla nich Nie wiem, co w nich było, że je do tej pory pamiętam...

Chustomanka Awatar Ulula
    Miejscowość
    Poznań (Komorniki)

Domyślnie

A ja z naukowych pamiętam ilustracje Butenki:

Chustoholiczka Awatar aliona
    Miejscowość
    mieszkam w Łodzi, gdzie nawet bieganie psom szkodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ulula Zobacz posta
    A ja z naukowych pamiętam ilustracje Butenki:

kultowe!

a czy ktoś kojarzy Dzikuskę Ireny Zarzyckiej?
    dla dorastających panienek
    kupiła mi ją babcia. czytalam kilka razy. albo kilkanaście. już po okresie curwoodów i londonów
    złotowłosa i trzy misie
    <3 <3 <3

Chustoholiczka

Domyślnie

"Gałązka z drzewa słońca" jest genialna! Czytałam to jak historie ze świata równoległego Bardzo fajne na pierwsze zetknięcia z tą kulturą

Cytat Zamieszczone przez aliona Zobacz posta
    a czy ktoś kojarzy Dzikuskę Ireny Zarzyckiej?
    dla dorastających panienek
    kupiła mi ją babcia. czytalam kilka razy. albo kilkanaście. już po okresie curwoodów i londonów
    Dzikuskę mam do dzisiaj na półce Czytałam jednym tchem na wakacjach nad jeziorem...

Chustomanka Awatar Celebrianna
    Miejscowość
    Oleśnica

Domyślnie

Mam "Dzikuskę"
    po prostu Agata

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

pierwsza ukochana książeczka jeszcze z grubymi kartami miała tytuł "dobranoc Magdalenko", potem "100 bajek" Brzechwy równocześnie z "Kopciuszkiem" i "Czerwonym Kapturkiem" wydanymi w postaci książeczek a ruchomymi elementami, potem był "Mały książę"- pierwszy raz przeczytałam gdy miałam 9 czy 10 lat, a potem jeszcze wiele razy.
    Pola 2011

Chusteryczka Awatar Tinta
    Miejscowość
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ulula Zobacz posta
    "Godzina pąsowej róży"?
    O właśnie!!! Dzięki wielkie idę szukać

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Z "naukowych" pamiętam "Zerko żeglarz" - o matematyce, bardzo fajnie napisana, z niej dowiedziałam się np. co to nieskończoność, sama zrobiłam wstęgę Mobiusa

Chustopróchno Awatar marjen

Domyślnie

ale mnie nakręciłyście - chyba wybiorę się na strych sprawdzić czy przypadkiem nic nie zostało...
    Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20

Chusteryczka Awatar mamaLiKa
    Miejscowość
    sercem na Ursynowie ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
    Z "naukowych" pamiętam "Zerko żeglarz" - o matematyce, bardzo fajnie napisana, z niej dowiedziałam się np. co to nieskończoność, sama zrobiłam wstęgę Mobiusa
    aż sobie wygooglałam okładkę, bo jakoś znajomo brzmiało, i rzeczywiście też miałam i lubiłam

W ogóle mnóstwo tu tytułów i autorów się przewija, które i ja czytałam Montgomery, Ożogowska, Szklarski, Nienacki, Musierowicz. O części książek w ogóle już zapomniałam i dopiero ten wątek mi przypomina, że w czymś się zaczytywałam.

Najfajniejsze jest to, że z moją czterolatką zaczęłam chodzić do tej samej biblioteki, do której i ja chodziłam ponad 20 lat temu (jak to brzmi ). Choć wydania książek już zupełnie inne - bardziej kolorowe, zachęcające. W moich czasach większość była w szary papier obłożona, raczej książek nie wybierało się po okładkach, trzeba było się wczytać w zawartość

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Hehe, ja się uczyłam na "Ala ma kota"

Z dzieciństwa kojarzę jeszcze kilka ukochanych książek z serii o przyrodzie, ale chyba już nigdy nie przypomnę sobie, co to były za książki... Wiem, że było ich kilka (może o różnych porach roku?...) i opowiadały o roślinach (chyba) i zwierzętach. Format książek chyba podręcznikowy, oprawa twarda... Pamiętam szczególnie rozdział o ptakach i karmnikach dla nich Nie wiem, co w nich było, że je do tej pory pamiętam...
    Czytam na wyrywki, więc dopiero teraz doczytałam - chodzi pewnie o "Razem ze słonkiem", chyba miało 6 części. Uwielbiałam tą serię - mnóstwo się dzięki niej nauczyłam

Ostatnio edytowane przez mamaLiKa ; 29-03-2012 o 19:45

Uprawnienia umieszczania postów