Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: w ogóle nam nie idzie z otulaczami, co zamiast?

Chusteryczka Awatar paulina
    Miejscowość
    90419

Domyślnie w ogóle nam nie idzie z otulaczami, co zamiast?

od kilku dni próbuję z otulaczami - mamy 2 bambinexy pulowe, 2 flipy i bambusowe wkładki, już różnie je zapinałam i zawsze kończy się to przesikaniam wszystkiego(przeciekają przy nóżkach), młoda waży 11kg, a otulacze niby one size, co teraz? próbować z innymi wkładami, a może jakieś całkiem inne pieluchy ?
    Kokoszka, 12.2010
    Kokos, 11.2013
    Fi, 3.2016

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

A co dajesz do środka? Może za mało chłonne?

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

zamiast- gatki wełniane i formowanki lub kieszonki
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

mamru
    Guest

Domyślnie

a do środka tylko ten bambusowy wkład? Moim zdaniem to za mało. Przydałaby się dobra formowanka, albo muśliny porządne.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamru Zobacz posta
    a do środka tylko ten bambusowy wkład? Moim zdaniem to za mało. Przydałaby się dobra formowanka, albo muśliny porządne.
    Albo flanele, albo małe ręczniki poskładane. Chłonne musi być

Chustoholiczka Awatar sweetrose
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

i tylko wkład i otulacz?? widzę, że mamy dzieci w podobnym wieku... mój to mega sikacz i żaden wkład+otulacz nie dałby rady...
    co innego chłonna formowanka+otulacz pulowy/wełniak... po domku nawet polarkowy...
    a może kieszonki pulowe z wkładami... lub jakieś AIO bądź SIO??
    Junior 2011
    Oleksander 2016
    Zośka 2021

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

zależy jakie bambusowe wkładki... Często używam wkładów i otulaczy, przesik ostatnio trafił nam się raz - młody miał jakiś problem i sik był raz na dłuuugie kilka godzin. Ale wkłady mam 8 warstw bambusowej frotki, itti bitti też dają radę (chyba też 8 warstw, albo 7, dżerseju bambusowego).

Problemem mogą być też otulacze - nówki? Mi często pule z bazarku na początku puszczały, zaczynały dobrze działać po solidnym odtłuszczeniu, kilku praniach na 60 stopni z mało proszku i z dodatkiem, z dodatkowym płukaniem (teoretycznie powinny być też ok po odtłuszczaniu w płynie do naczyń).
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

Ja używam flipa i daję zawsze 1 wkładkę z mikrofibry albo bambusa, tetrę i polarek, żeby sucho miała, czasami po nocy to siki mogę wyżynać, ale nic nie przepuściło jeszcze. Żaden otulacz mnie nie zawiódł, kieszonki owszem

Chusteryczka Awatar Truscaveczka
    Miejscowość
    Podkarpacie

Domyślnie

Ja daję do kieszonki albo otulacza tetrówkę mocno poskładaną i styka na jakieś 2h. Formowanki dłużej ssą
    Sarcasm helps keep you from telling people what you really think of them.
    Dziergam Pichcę Ględzę Tłumaczę

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Na roczne dziecko sama wkładka do otulacza to za mało
    Podejrzewam, że najzwyczajniej w świecie siuśki nie zdązą wsiąknąć w tę wkładkę tylko wylewają sie gdzieś bokiem
    I dlatego zawsze mokro
    tetra z wkładką, formowanka - to utrzyma siuśki
    P. 2007, D. 2010

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

a moze wkłady sa ok tylko otulacz za luzno zapinany,zmniejszany?
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chusteryczka Awatar paulina
    Miejscowość
    90419

Domyślnie

odtluscilam otulacze, wsadzilam tetre a wciaz zdarzaja sie wycieki, mloda sie nie bawi w popuszczanie, jak jej w pore nie wysadze to mamy potop, jak otulacze zapne mocniej to ma uda opiete jak parowka, bedziemy probowac dalej
    Kokoszka, 12.2010
    Kokos, 11.2013
    Fi, 3.2016

Chustofanka Awatar Anushka
    Miejscowość
    śląskie

Domyślnie

Jeśli flipy za bardzo cisną nóżki, to może popróbuj otulaczy zakończonych elastyczną lamówką - można je dokładnie zacisnąć wokół udek, a tak nie odciskają jak guma i pul. Takie otulacze szyja dziewczyny na handmade w dobrych cenach, pupeko, nappime itp.

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Bambusowe wkladlki często nie wypełniają całego otulacza, szczególnie flipa, który jest dosyć szeroki a wtedy o wyniek łatwo ja bym kupiła tetre bo mozna ją idelanie dopasowac do kazdego otulacza, a na tetre w zależności od sytulacji dodawała wkładkę bambusową bądz nie
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

nie widząc jakie masz wkłady/jaką i jak składaną tetrę trudno się wypowiedzieć w czym jest problem, ale jedna tetra, taka najzwyklejsza, to u mojego była za mało już dawno temu. Może jak połączysz ją z bambusem będzie poprawa. Zasadniczo niezmniejszony flip przy tych gabarytach dziecka powinien już być ok, u nas chyba był, ale możesz jeszcze spróbować go zmniejszyć o jeden stopień - może wtedy lepiej się dopasuje, a nie będzie uciskać nóżek, jeśli tu jest pies pogrzebany.

Mi samo odtłuszczanie w płynie nie zawsze pomagało, czasem jakoś zaskakiwało dopiero po kolejnych praniach.

Mam nadzieję, że jakoś się dogadacie z wielo, u nas flipy z czymś w środku to jedna z mniej zawodnych opcji.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Uprawnienia umieszczania postów