Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Wątek: Z czym startować i nie zbankrutować?

Chustonówka

Domyślnie Z czym startować i nie zbankrutować?

Witam!
    Chciałabym używać wielorazowych pieluszek, troszkę o tym nawet czytałam i chyba chciałabym się zdecydować na AIO w uniwersalnym rozmiarze. Tylko tak... Na stronach te pieluchy kosztują jakieś kosmiczne pieniądze, kupić 10 i prawie 1000 poszedł. Na allegro są sporo tańsze, ale wiadomo... Cena czyni cuda. Chciałabym może kupić kilka różnych dla testów, żeby się zdecydować ale się boję, bo nie chodzi o małe pieniądze. Jest tu tak wiele informacji, że się w nich gubię. Czy możecie mi pomóc i polecić coś do testów co nie kosztuje 100 za sztukę? Czy zwyczajnie inne nie mają sensu?

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

kupowanie 10 identycznych pieluszek nie ma sensu, bo nigdy nie wiesz co Ci najbardziej podpasuje.

myślę, że najtańsze pieluszki znajdziesz w dziale pieluszkowym handmade.

Jeśli chodzi o pieluszki firmowe, to trzeba poczytać recenzje i podjąć decyzję, a i tak wpadki nie unikniesz.
    Mnie z firmowych AiO najbardziej podpasowały tots bots i bamboty ale one teraz są drogie. Córeczce kupiłam przed podwyżką vat i jeszcze w jakiejś promocji.
    Pola 2011

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Polecam pieluszki szyte przez dziewczyny z forum, zerknij na handmade ( http://chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=158) i poczytaj. Ja osobiście używam pieluszek Agny i jestem bardzooo zadowolona. Sylviontko szyje też cudeńka a u Magnolii i Bianki kupisz otulacze bo to tez warto mieć. Na wyjścia Aio, albo kieszonki a po domu otulacz i tetra Sa też inne, pewnie tez świetne ale tych nie miałam. Poczytaj w recenzjach.
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustonówka

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Tyle tygodni noszenia się z zamiarem kupna, przychodzi dzień rozwiązania a ja dalej w lesie i jak się okazuje wciąż całkiem zielona Może z Waszą pomocą w końcu coś rozkminię w tym temacie rzeka.

Guest
    Guest

Domyślnie

kup otulacz, choć najlepiej dwa w razie awarii i tetrę czy jakieś tetry bambusowe co dziewczyny oferują ( kilka sztuk)
    i po dwie kieszonki różnych firm
    formowanki
    no i aio jak planujesz

i od tego zaczniesz, zbaczysz co z czym i jak się dziecku sprawdza i będziesz dalej kombinować

i naprawdę polecam zajrzenie do naszych forumowach dziewczyn co szyją bo szyją cudnie i cena jest przystępniejsza niż w sklepach
    jedyny minus to trzeba by było poczekać

a ile ma dziecko?

Chustonówka

Domyślnie

41 tydzień ciąży Więc... Czas by zacząć zakupy, choć czytałam, że na początku wielorazówki się nie sprawdzą bo chaczą o pępek i rozmiar uniwersalny jest za szeroki. Ale chciałabym jak najwcześniej. Słowo otulacz w połączeniu z tetrą mnie przeraża. Wydaje mi się, że nic innego jak tylko przebierać małego będę w swoim życiu. Z drugiej strony trochę po to chcę tych pieluszek, żeby nie kisić go godzinami w pampersach.

Guest
    Guest

Domyślnie

więc tetra plus otulacz idealne
    dziecko nie robi dużo siku w sensie objętościowo ale za to dość często i kupki które z tetry łatwo sprać i ona najszybciej schnie a teraz przy tej podgrodzie ważne

aa i nie wiem jak duże dziecko Ci się szykuje ale moja córka 3100 ginęła w one size musiałam zacząć od s
    przeszukaj nasz bazarek pod kątem rozmiaru s
    powodzenia

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Są pieluszki z wycięciami, są wąskie w kroku, co tylko sobie życzysz.
    Ja na początek polecam 3-4 otulacze rozmiarowe (ewentualnie one-size, ale nie u każdego maleństwa to się sprawdzi) i tetrę, najlepiej delikatną, bambusową. Wydatek szalony to nie jest, a zestaw dla małego sikacza idealny. Jednocześnie możesz kupować systematycznie kieszonki, formowanki, sio etc.
    Otulacze z łatwością sprzedasz (kupisz zresztą też) na bazarku.

Domyślnie

Jeżeli tetra cię przeraża to lepsze będą prefoldy. Ja przy kolejnym dziecku bym wybrała otulacz, prefold a do środka wkładka sucha pielucha. Bądz formowanki, szczególnie na noc bo bardziej chłonne.Bardzo fajne są otulacze wełniane , nie trzeba prać codziennie.Chociaż potrzebuje specjalnego traktowania. Wiem,że nie kupię więcej kieszonek pulowych chinek z allegro bo pul po kilku miesiącach się rozwarstwił, gumki uciskają, a rozmiar one size pasowała na mojego jak miał ok 4 miesiące i ciągle były przecieki. Jedynie z firmy Baby Land okazały się najfajniejsze. A nie są drogie.Mam jeszcze Minke chińską to jest ok ale długo była za duża na synka. Pomyśl tak jak pisze reszta o pieluszkach od dziewczyn co szyją. Miałam ten sam problem jak zaczynałam.

Chustonówka

Domyślnie

Wiem, truje, ale jak to wszystko czytałam na początku o tych pieluszkach próbując zgłębić temat po natrafieniu na poradnik Kingi Cherek wydawało mi się to takie proste. Kupuje coś co wygląda jak pampers, piorę to w pralce, dziecko jest chowane bardziej naturalnie, bez kupy śmieci na tyłku, które chłoną wszystko i na wszystko dziecko znieczulają. Zachowuję w ten sposób w dziecku świadomość, że się załatwia i mam szansę na szybkie pozbycie się pieluch, większą szansę niż mamy dzieci pampersowych, bo aż we mnie coś rośnie jak widzę 3 letnie dziecko 24 na dobę w pampersie.
    Czytam teraz Was (z dużą wdzięcznością za zainteresowanie) i mam wrażenie, że to jednak nie jest takie proste i coraz bardziej nie wiem jak się do tego zabrać. Przerażenie mnie ogarnia
    Poradników jest tutaj tak wiele, ale są tworzone stopniowo, przez dodawanie różnych postów a przez to często tak mało czytelne i dezorinetujące.
    Jak się w tym połapać?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Najlepiej byłoby wszystkiego móc spróbować i dopiero wtedy podjąć decyzję w co się obkupić. Ja pokupowałam pieluszki różnego rodzaju z bazarku i niektóre mi przypadły do gustu niektóre nie. Cieszę się że dałam za nie po 25 zł, a nie po 90 bo niektóre kompletnie mi nie odpowiadają. Dokupiłam tych które mi pasują. Ogólnie spodobało mi się kupowanie na bazarku bo mam stamtąd dużo pieluch w dobrym stanie. Zaczynałam od tetry i otulaczy. Teraz głównie używam kieszonek i formowanek z otulaczami. Na tym skończyłam poszukiwania. Nie mam zamiaru próbować wszystkich pieluch na rynku bo bym zbankrutowała.
    Moja rada na tanie pieluchowanie: bazarek, promocje w sklepach, przemyślane zakupy, liczenie wydanych pieniędzy i dużo zdrowego rozsądku.
    Marysia 20.01.2012

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tasieq Zobacz posta
    (...) wydawało mi się to takie proste. Kupuje coś co wygląda jak pampers, piorę to w pralce, dziecko jest chowane bardziej naturalnie, bez kupy śmieci na tyłku, które chłoną wszystko i na wszystko dziecko znieczulają.
    (...)
    Czytam teraz Was (z dużą wdzięcznością za zainteresowanie) i mam wrażenie, że to jednak nie jest takie proste i coraz bardziej nie wiem jak się do tego zabrać.
    wbrew pozorom używanie pieluszek wielorazowych jest proste
    będzie pupa, będą pieluszki i nie będzie problemu z tym jak jedno do drugiego dopasować

choć rozumiem Cie, bo im więcej się czyta rożnych opinii, tym więcej ma się wątpliwości
    jeśli zdarzą Ci się wycieki, to możesz sobie poczytać, że przy jednorazówkach też się zdarzają

tak jak piszą dziewczyny wyżej, zacznij od zestawu otulacz rozmiarowy + mały prefold

ja nakupowałam tetry, składanie nie sprawiało mi trudności, za to nijak nie potrafiłam jej upchnąć w maleńki otulacz. Kupiłam prefoldy i problem zniknął, bo wszystko idealnie na pupie leżało, mieściło się w otulacz.
    W przypadku noworodka i filigranowego dziecka, trzeba początkowo, moim zdaniem, zainwestować w otulacze i prefoldy rozmiarowe. Jak dziecko nabierze ciałka, spokojnie można przejść ma one size.
    Dla noworodka idealne AiO to tots bots teeny fit. Itti Bitti mimo, ze śliczne często początkowo ciekną bokami.

jeśli jesteś typem stroczki, nie ograniczysz sobie budżetu pieluszkowego, będziesz kupowała oczami i nie unikniesz wpadek. Kupisz coś co Ci się spodoba, a czy u Was się będzie sprawdzalo, życie pokaże
    Pola 2011

Chustonówka

Domyślnie

Już nawet wiem co to prefold. Dzięki mamuśki, może w końcu wystartujemy
    Jak dobrze trafić na tak życzliwe, żyjące forum
    i jeszcze udało mi sie tu nabyć śliczną chustę Ech, dzięki Wam, mam szansę, że nie skończy się na zapale i gadaniu tylko coś z tego będzie

Chustomanka Awatar Judyta

Domyślnie

mi w wyborze pomogło obejrzenie pieluszek na żywo na początku też się nie łapałam co to ktoro i jak się tego używa z aio mam bumgeniusa i bambino mio, akurat są w promocji w krainie pieluszek. Ale minus aio jest taki, że długo schną.. Więc tak jak dziewczyny piszą ja też polecam otulacze chociażby żeby mieć na zapas. Mi przy codziennym praniu nie wystarczy 10 pieluszek... Takiego mam sikacza 10 to mi gdzie na dobę a gdzie czas prania i ruszenia..? A jak nie chcesz prasowac tetry to polecam małe ręczniczki- ja tak robię, bo nie cierpię prasowac

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fabianowa Zobacz posta
    Mi przy codziennym praniu nie wystarczy 10 pieluszek... Takiego mam sikacza
    moja córeczka, zawsze domagala się zmiany pieluszki, nawet po najmniejszym siknięciu, nawet jak to było kilka kropel. Pamiętam, że bywały dni, gdy schodziło mi prawie 20 pieluszek.
    Podobnie jak przedmówczyni, uważam ze nawet jak nastawisz się na AiO czy kieszonki, to dobrze mieć na wszelki wypadek, otulacz i kilka prefoldów. Jeśli nie masz suszarki bębnowej, to trzeba wziąć też pod uwagę, ze bywają okresy, gdy pieluszki schną dłużej i mieć jakąś tanią żelazną rezerwę na takie okresy, by nie wpadać w przerażenie

dla pocieszenia napiszę, że moje dziecko, myślę że dzięki wielorazowkom , szybko zaprzyjaźniło się z nocnikiem, a od kilku tygodni już pięknie komunikuje, kiedy potrzebuje do toalety. Biega w trenerkach i zalicza najwyżej 1-3 wpadek na dobę
    Pola 2011

Chustonówka

Domyślnie

Przepraszam, że po takim czasie, ale po porodzie wszystko się skomplikowało a jak to z kasą bywa, zakupy odciągnęły się w czasie Dziś dostałam w prezencie 5 otulaczy mio i to mobilizuje mnie do zakupu prefoldów Raz jeszcze wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi i wskazówki!

Chustofanka Awatar clatite
    Miejscowość
    Warszawa Mokotów

Domyślnie

Gratulacje! Dodam jeszcze swoje trzy grosze, choć przyznam, że noworodka nie pieluchowałam, bo tetra mnie zniechęciła a kasy nie było na nic lepszego i nie mogłam sie zdecydować. Gdybym znalazła bazarek wtedy, na pewno zaczęlibyśmy dużo wcześniej przygodę z wielorazówkami. Gdy zaczynałam, kupowałam różne pieluszki, a gdy mi nie pasowały puszczałam dalej w świat. Bardzo stopniowo gromadziłam stosik i dopiero gdy się rozeznałam zainwestowałam w nowe. Z moich rad (subiektywnych, oczywiscie): Nie daj się skusić na Itti Bitti choć ładne, bardzo mało chłonne i regularne przesiki. Za to Close Parents nigdy mnie nie zawiodło, w dzień ani w nocy (z dodatkową wkładką). Zamiast AIO raczej SIO bo odpinane wkłady szybciej schną i można je w wyższej temperaturze potraktować czasem lub w kwasku wymoczyć (a wersji z PULem nie), no i można dokupić wkłady dodatkowe, co wychodzi taniej niż cała nowa pielucha. Uwielbiam tez kieszonki, które można też używać jako otulacz, także po małym siknięciu. Powodzenia!
    Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015

Moja radosna twórczość:
    http://worzpomyslami.blogspot.com/
    http://www.morgankitchen.blogspot.com/

Uprawnienia umieszczania postów