Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: czy dziecku w pouche nie gorąco?

Chustonówka

Domyślnie czy dziecku w pouche nie gorąco?

Przymierzam się do zakupu i jak oglądam zdjęcia dzieci w pouche to każde jest nakryte po szyję.
    Zależy mi na noszeniu na biodrze. Czy mogę nosić dziecko z wyciągniętymi rączkami na zewnątrz? Bo tak po szyję to mu chyba gorąco będzie?
    I jeśli można ? Jaki pouche polecacie na lato?
    dziękuję pozdrawiam

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toja Zobacz posta
    Przymierzam się do zakupu i jak oglądam zdjęcia dzieci w pouche to każde jest nakryte po szyję.
    Zależy mi na noszeniu na biodrze. Czy mogę nosić dziecko z wyciągniętymi rączkami na zewnątrz? Bo tak po szyję to mu chyba gorąco będzie?
    a w jakim wieku jest Twoje dziecko? bo z rączkami na wierzchu to nosi się generalnie dzieci, które już same siadają; przy pouchu trzeba bardzo dobrze dobrać odpowiedni rozmiar, a myślałaś o kółkowej zamiast poucha? jest bardziej uniwersalna

a co do ciepłoty- tak samo jak w innych chustach- jest to po prostu dodatkowa warstwa materiału, więc jeśli dziecko jest malutkie, to można je włożyć np. w samej pieluszce lub założyć tylko cieniutką koszulkę, kiedy są upały

Chustonówka

Domyślnie

Mój synek ma pół roczku. Na razie do końca kwietnia raczej nosić nie będę bo leczymy lekką asymetrię, dlatego też nie wolno nam nosić go tyłem do świata. Jak zacznę nosić to już na pewno będzie siedział ( już trenuje ostro).
    O kółkowej nie myślałam, pouche wydawało mi się wygodniejsze ale może nie mam racji, no i nie wiem jak to cenowo wychodzi?
    W wiązanej gdy jeszcze go nosiłam było nam bardzo gorąco jak był malutki dlatego nie chcę go nosić nakrytego.
    Czyli można nosić z wyciągniętymi rączkami?

Miejscowość

Domyślnie

Mój synek ma pół roczku. Na razie do końca kwietnia raczej nosić nie będę bo leczymy lekką asymetrię, dlatego też nie wolno nam nosić go tyłem do świata. Jak zacznę nosić to już na pewno będzie siedział ( już trenuje ostro).
    O kółkowej nie myślałam, pouche wydawało mi się wygodniejsze ale może nie mam racji, no i nie wiem jak to cenowo wychodzi?
    W wiązanej gdy jeszcze go nosiłam było nam bardzo gorąco jak był malutki dlatego nie chcę go nosić nakrytego.
    Czyli można nosić z wyciągniętymi rączkami?
    można, jak już siada samodzielnie, ale kręgosłup i tak musi być podparty dobrze, pouch lub chustę, np. kółkową naciągasz wtedy pod paszki;

pierwsze raz słyszę o tego typu asymetrii, przy której nie można nosić tyłem do świata; czy możesz napisać coś więcej, choćby nazwę, bo z chęcią się dowiem czegoś nowego; na rękach też nie może być noszony tyłem do świata?

a co do ciepłoty- może byliście po prostu za ciepło ubrani

Chustonówka

Domyślnie

Mój synek bardzo się odgina w lewą stronę i jak go noszę tyłem do świata to właśnie patrzy przez tą lewą stronę, pogłębiając tym asymetrię. Dlatego mamy nosić na rękach przodem, skracając stronę przeciwną do tej na którą się przechyla. Więc noszenie w chuście jakiejkolwiek na razie odpada. Faktem jest że nie lubiałam wiązać też tej chusty, i dlatego chciałabym coś wygodniejszego.
    Teraz to już nie wiem co chcę czy kółkową czy pouche? Wydawało mi się że pouche wygodniejsze ale już sama nie wiem. Zależy mi na tym żeby nie tracić czasu na wiązanie.
    Za ciepło raczej nie byliśmy ubrani. Mały miał tylko body i rajtuzy do pasa. Ja bluzkę i żakiet. A byliśmy cali spoceni. Chustę miałam elastyczną antybakteryjną z chusty.pl .

Chustomanka Awatar Tehanu
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Jestem zdziwiona, bo mój syn też miał lekką asymetrię i lekarka była naszą tkaną chustą zachwycona. Upominała tylko, żeby motać starannie i dobrze i równo dociągać.
    Napisz więcej o tej asymetrii: czy chodzicie na ćwiczenia, czy po prostu macie wskazówki pielęgnacyjne?

Musisz też pamiętać, że noszenie na biodrze asymetrycznie obciąża Twój kręgosłup... mój młody był ciężki i za każdym razem na biodro wrzucałam go na maksymalnie 15 minut, nie wyrabiałam dłużej.

Chustonówka

Domyślnie

Chodzimy na rehabilitację.
    Ale niepotrzebnie napisałam o tym, bo zamiast dostać odpowiedź cały czas muszę odpisywać na temat asymetrii.
    I tak w wiązanej nie będę nosić.
    pozdrawiam.

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Chodzimy na rehabilitację.
    Ale niepotrzebnie napisałam o tym, bo zamiast dostać odpowiedź cały czas muszę odpisywać na temat asymetrii.
    I tak w wiązanej nie będę nosić.
    pozdrawiam.
    Ale dziwisz się pytaniom?
    Nikt nie chce Ci doradzić czegoś, co się może okazać szkodliwe dla Twojego dziecka.
    Nie doszukuj się w dziewczynach złych intencji

I jeszcze dodam, że w każdej chuście elastycznej jest gorąco niestety.
    Może gdybyś spróbowała tkanej, zmieniłabyś zdanie. Nie masz blisko siebie nikogo z osprzętem do noszenia? Żeby sobie pooglądać, wypróbować bez kupowania?

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

toja- polecam Ci spróbowanie tkanej (ogromna różnica, mnie w elastyku było gorąco zimą!!! tkana jest ok), ale skoro się uprzedziłaś i maluch niedługo będzie siadał to wypróbujcie np chusto Mei Tai czy inne nosidło miękkie! są dość przewiewne, a wygoda noszenia niesamowita. pouch się nadaje na chwilę, jak nóżki się zmęczą u starszaka moim zdaniem, bo to ogromny ciężar na jedno ramie i zdecydowanie Ci to odradzam z troski o Twój kręgosłup. Skąd jesteś? może znajdą się pomocne chustomamy z okolicy?
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

imo dobre i zdrowe zawiązanie dziecka w chuscie wspiera leczenie asymetrii. noszenie przodem do świata nie jest ani dobrym ani zdrowym wiązaniem

pouch jest przeznaczony na krótkie przejścia dla dziecka co najmniej siedzącego.

Chustomanka Awatar madorcia
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    imo
    pouch jest przeznaczony na krótkie przejścia dla dziecka co najmniej siedzącego.
    Dla mnie pouch jest zdecydowanie wygodniejszy niz kółkowa - szybszy, poręczniejszy, i miesci się w torebce fakt na dwugodzinny spacer się nie nada, ale trochę ponosciś można. przestaje być wygodny w okolicach (dla mnie) 11-12 kg - wtedy kółkowa lepiej.
    a na dlugie noszenie - MT zdecydowanie, może być bardziej wycięty (ja takie maksymalnie wyciete zamawialam) i z chłodniejszych materialów - i jest chlodniej
    Milenka (14.8.2003) i Miłoszek (13.2.2008) - dwa wścieklece...

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    noszenie przodem do świata nie jest ani dobrym ani zdrowym wiązaniem
    Ale chyba toja nie nosi go tak w chuście/nosidełku tylko stosując metodę NDTBobath opiera się dziecko plecami o naszą klatę/brzuch, bioderka zawiniete nóżki w kolanach zgiete i robi się taki foteli jakby. To wspomaga leczenie asymertii - miałam tak z Kacprem i tak sie nosiliśmy na rękach.

To taki OT

Co do poucha - nie lubiłam, nie mogłam nigdy dobrac rozmiaru, bo raz miałam cienka koszulkę, innym razem bluzę. Osobiście wolę kółkową i to tez nie na długo ale ile nosicieli tyle zdań.

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość

Domyślnie

przewagą kółkowej nad pouchem jest jak dla mnie przede wszystkim jej uniwersalność, bo można w niej nosić bezpiecznie i noworodka;
    by w pouchu nosić na biodrze trzeba mieć bardzo dobrze dobrany rozmiar, no i tak jak mi. pisała- najlepiej jak dziecko już siedzi

a co do ciepłoty- w elastyku jest cieplej niż w tkanej, w końcu zawsze dziecko ma na sobie trzy warstwy materiału, a w tkanej wystarczy jedna

Chustonówka

Domyślnie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
    Ja nie chcę nosić malucha na długie spacery. Raczej chodzi mi o zmęczone nóżki lub wyjście do sklepu po zakupy.
    Zastanawiam sie jeszcze nad tą kółkową.
    Czy ją trzeba jakoś wiązać?

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    Ale chyba toja nie nosi go tak w chuście/nosidełku tylko stosując metodę NDTBobath opiera się dziecko plecami o naszą klatę/brzuch, bioderka zawiniete nóżki w kolanach zgiete i robi się taki foteli jakby. To wspomaga leczenie asymertii - miałam tak z Kacprem i tak sie nosiliśmy na rękach.
    Dokładnie. Jak młodego "zamotałam" w chustę to on mi się ciągle do tyłu odwracał, bo to już nie noworodek ani 2-3 miesięczniak, który zawinięty po szyję patrzy mi w klatę lub ciągle śpi czując ciepłotę mamy. Niestety to odwracanie pogłębiało tylko asymetrię.
    Na razie i tak nie chcę w niczym nosić. A wiązanie w ogóle mnie denerwowało, ale jak już będę mogła za jakieś półtora miesiąca, to chciałabym mieć coś co na szybko włożę np w sklepie i będę mogła swobodnie zapłacić za zakupy i spakować je.

Miejscowość

Domyślnie

kółkowej nie wiążesz, tylko dociągasz

na forum jest dużo informacji na ich temat

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta

To taki OT

Co do poucha - nie lubiłam, nie mogłam nigdy dobrac rozmiaru, bo raz miałam cienka koszulkę, innym razem bluzę. Osobiście wolę kółkową i to tez nie na długo ale ile nosicieli tyle zdań.
    ja nie mam pojęcia jak toja nosi
    tak jak piszesz - nosiłam malutkiego Kajetana przez długi czas. choć nic nie wiem o asymetrii u niego :/

och, no Kochana - bo to nie ma sensu mieć jednego poucha

toja - tak kółkową trzeba "wiązać".

Chusteryczka Awatar Truscaveczka
    Miejscowość
    Podkarpacie

Domyślnie

Toja, ja kółkową w torebce noszę, mam lnianą oppamamę, i uważam, że jest bardzo wygodna, przewiewna i łatwo się zakłada, a i starczy na dłużej, z poucha zaraz Ci Młodzież wyrośnie, a kółkowa to na hohoho wystarczy. No i w kółkowej można nosić na własnym brzuchu też, nie tylko na biodrze

A w tkanej w kangurku wcale nie jest przesadnie gorąco, w kieszonce gorzej, bo tam przewiewu nie ma.
    Sarcasm helps keep you from telling people what you really think of them.
    Dziergam Pichcę Ględzę Tłumaczę

Chustonówka

Domyślnie

Jeszcze raz dziękuję za porady. Zdecydowałam się jednak na pouche. Może w późniejszym czasie dokupię kółkową, jeśli poczuję że będę go nosić. Na razie potrzebny będzie mi na zakupy i w razie bólu nóżek.
    Mam jeszcze pytanie czy ważne jest z jakiego materiału jest uszyty? Bo znalazłam ze skośno tkanej flaneli i z Pentelki z takiego cienkiego struksiku. Możecie mi podpowiedzieć który będzie lepszy?

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

toja - zobacz sobie na moim blogu wkładanie dziecka do kółkowej i do poucha, może to Cię zainspiruje: http://noszebokocham.pl/chusta-na-do...owa-czy-pouch/
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Uprawnienia umieszczania postów