Cytat Zamieszczone przez Jagienka
Szczerze mówiąc, to ja nie miałabym odwagi nie założyć na jednorazówkę dodatkowej pieluszki z flanelki lub tetry. Moja Antosia przez cały czas ma dodatkową pieluchę nawet przy wielorazówkach. Wlaśnie ze względu na bioderka. Gdy stosowałyśmy jednorazówki, to te dodatakowe pieluchy miała dwie.
Jeśli bioderka są w porządku to nie powinno się szeroko pieluchować. Tak przynajmniej mówił mi ortopeda na wizycie kontrolnej. Z tego co wiem to takie tez jest zdanie innych specjalistów od ruchu.
Jeśli chodzi o wielorazówki to ja zawsze starałam i staram sie o to, żeby między nóżkami było jak najmniej materiału. Zamiast rozkraczać bioderka to zbierałam ten materiał i robiłam taką jakby fałdę.

Edit:
Coś takiego znalazłam:
"dziewczyny, czytałam wasze posty dotyczące zaleceń ortopedycznych (szerokiego pieluchowania) i nie wierzę własnym uszom, że tacy lekarze jeszcze istnieją!
Liczne badania naukowe dowodzą, że profilaktyczne szerokie pieluchowanie nie przynosi efektu, a nawet może spowodować dysfunkcje narządu ruchu. Jeśli w badaniu ortopedycznym okaże się, że stawy biodrowe są w porządku to dajemy maluchowi pełną swobodę aby mógł udoskonalać swoją motorykę spontaniczną (przez nieskrępowane kopnięcia) Jeśli panewka jest nieprawidłowo ukształtowana- podejmujemy leczenie (rozwórki, szyny itp.) Szeroka pielucha nie tylko ogranicza ruchy, ale takż ustawia miednicę w przodopochyleniu, drażni wrazliwa okolicę lędźwi co powoduje,że malec odgina sie do tyłu i tym samym osłabia mięśnie brzucha. Dzieci, które były pieluchowane często zaczynają chodzić na palcach (właśnie przez patologiczne ustawienie miednicy ) co sprzyja wadliwemu ustawieniu stóp-to tylko niektóre konsekwencje! Jestem rehabilitantką NDT Bobath - pracuję z niemowlakami, jestem też doktorantką więc znam problem od strony"naukowej, badawczej". Myślę, że każdy z tych ortopedów spoczął niestety na laurach i nie odnawia swojej wiedzy medycznej-niestety konsekwencje ponoszą nasze dzieciaczki. Pozdrawiam."