Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: Czy wielorazówki bezpieczne dla kręgosłupa maluszka?

Mieszany widok

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Czy wielorazówki bezpieczne dla kręgosłupa maluszka?

Zaczęłam używać wielorazówek, ale zastanawiam się, czy ta duża warstwa materiału na pleckach maluszka nie deformuje jego kręgosłupika. Moja córcia ma praiwe 3 miesiące, urodzła się malutka, rośnie szybko( ma około 4,5kg), ale jest dość drobna i jakoś mam wrażenie, że te wielorazówki, które kupiłam, wypychają dość mocno brzuszek do przodu (przetestowałam IB - M, otulacz z prefoldem bambino mio,tots bots, kieszonki babyetta z wkładem- te ostatnie chyba robiły najmniejszą różnicę). Martwię się czy nie zrobię jej tym krzywdy. Doradźcie, bo wiem, że wiele z Was ma spore doświadczenia z wielorazówkami i pewnie przetestowało sporo. Jaki otulacz jest dobry dla małej dupki, ten który kupiłam jest wykończony gumeczkami i chyba zostawię go jak mała podrośnie a kupię coś w stylu kieszonek babyetty, ale może są lepsze opcje.

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Pieluchę trzeba dopasować do wieku dziecka - generalnie im mniejsze dziecko tym cieńsza wkładka

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

obejrzyj otulacze BambinoMIo, one są cieniutkie.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Tak, tak, wiem, że trzeba dopasować rozmiary ale generalnie wielo robią większą pupę i zastanawiam się czy nie zacząć zabawy z wielo trochę później, bo kręgosłupik tak wypchnięty do przodu. Może mam tylko takie wrażenie po jednorazówkach, ale chciałam się doradzić bardziej doświadczonych mam. IB - M wypróbowałam trochę przez pomyłkę i po to, żeby zobaczyć czy AIO mi odpowiadają czy może bardziej kieszonki. Ale tą pieluszkę zamierzam zostwić jak mała podrośnie. Nie próbowałam formowanek a niektóre mamy radzą używać je dla noworodków, ale czy one też są takie grube?

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Poczytaj - chyba w watku o pieluchowaniu noworodka było wiecej na ten temat.
    Formowanki dla noworodka z zasady (nie tylko z powodu rozmiaru) powinny byc mniejsze - w sensie ciensze, wlasnie pod pupą, dobrym rozwiazaniem jest skaldanie tetry w taki sposob zeby pod plecami bylo cieniej - ja skladalam zwykly prostokat, ale zaginalam wiecej na przod - chlopcy podobno leja mocniej
    Uzywalam tez czasem kieszonek z mniejszym wkladem lub takze z przodu zagietym jak sie dalo.
    No i to już nie malenstwo
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

No, takie maleństwo nie jest ale długa i chuda. Urodziła się 2200 więc można powiedzieć nawet że już gigant. Dzięki za radę. Jak do tej pory mnie właśnie kieszonki najbardziej się spodobały. Muszę jeszcze poszukać bardziej przyjaznego otulaczyka na małą pupcię i jeszcze raz wypróbować prefoldy i tetrę.

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie

łopieluchowałam starszą na wielo ale zaczynałam od 7kg
    młodszą teraz mam na jednorazówkach z wielu względów ale mnie denerwowałao że wielo ograniczały jej ruchy przy pierwszych próbach raczkowania, siadania.. choć jako noworodek była przez pierwsze 4-5 miesięcy pieluchowana wielorazowo- uzywałam głównie tetry składanej w prostokąt ale dośc szeroko- składałam na pół i znów na pół ale było własnie cieniej pod pleckami- no i otulacz pul raczej cieniutki
    do tego u nas sprawdziły się kieszonki z dośc cienkim wkładem, często zmieniane
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Uprawnienia umieszczania postów