Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: kieszonka - co z rączkami?

Chustomanka Awatar panna.z.wilka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie kieszonka - co z rączkami?

dziewczyny, jak należy układać dziecku rączki w tym wiązaniu?
    bo ja mojemu układam rączki wzdłuż ciała, dłonie lądują w okolicy kolan - inaczej nie daje się go zamotać bo dłonie automatycznie lokuje w okolicy swojej twarzy i ni jak go dociągnąć nie mogę, odpycha się, protestuje i nici z motania.
    a jak mu ręce spacyfikuję, to siedzi spokojnie, po dociągnięciu praktycznie od razu zasypia.
    tylko czy to tak powinno być?

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

moje dzieci zawsze miały ręce przy klatce piersiowej, tzn na wysokości klatki, czasem przed sobą, czasem obok (hehe, śmiesznie brzmi )
    czasem protestują, wtedy czekam chwilę, staram się uspokoić dziecko i próbuję dalej wiązać

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

mój też miał dłonie na wysokości klatki piersiowej albo podwinięte pod siebie, albo mnie jakby obejmował rączkami.
    2 + 7 (2005-2018)

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

rączki powinny opierać się o Ciebie- tak jakby leżało na brzuszku- czyli z rękami ku górze, bo bokach, ale nie rozjechanymi
    takie opuszczenie rączek wpływa na nie niekorzystnie

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

powinno mieć przed sobą tak jak dziewczyny pisały na wysokości własnej klatki piersiowej skierowane do góry.
    Ale masz rację w niektórych okresach to odpychanie jest wnerwiające jednak na ogół przechodzi.
    A może dziecko już duże i chce więcej widzieć to na plecy spróbuj

edit.zobaczyłam suwaczek maleństwo
    Nie pocieszę bo z odpychaniem będzie gorzej. Ale jeśli przy tym nie prostuje nóg to może w kangurku będzie mu wygodniej.
    Ostatnio edytowane przez Basinda ; 10-03-2012 o 22:23
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustomanka Awatar mikulo
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    rączki powinny opierać się o Ciebie- tak jakby leżało na brzuszku- czyli z rękami ku górze, bo bokach, ale nie rozjechanymi
    takie opuszczenie rączek wpływa na nie niekorzystnie
    Właśnie tak
    Mikulek (01.2010.) Idusia*(9 tc 09.2012.) Szymonek (05.2014.)
    Moje wypociny: http://www.pieluszkiwielo.blogspot.com/
    ...
    Dajcie mi modlące się matki, a uratuję świat. św. Augustyn

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

dziękuję bardzo
    spróbowałam dziś prawidłowo
    i - o dziwo! - zero protestu ze strony syna
    od razu się cichutko przytulił, bez wiercenia i odpychania... a plecki jak ładnie w C ułożone!
    teraz sobie myślę, że te protesty na początku wynikały może z "nieobycia" z chustą. zarówno mojego jak i jego.
    spróbowałam też ponownie kangurka (ponownie, bo to było pierwsze wiązanie z jakim miałam w ogóle do czynienia z okazji chustowania, na warsztatach, jeszcze w ciąży) no i nadal nic z tego
    tzn góra już ok, nie odpychał się - tyle że nogi prostuje i ni jak nie mogę mu tej pupy "wpaść" w chustę

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panna.z.wilka Zobacz posta
    ... a plecki jak ładnie w C ułożone!
    ...a to dlatego, że rączki ułożone w dół prowokują wyprost - ciągną w dół a za nimi cały tułów się prostuje, głowa idzie w tył.
    To jest podstawowa przyczyna dla której należy pilnować, by rączki nie były w dół w każdym wiązaniu.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

A jak układałaś rączki wzdłuż ciała, to dziecię je tak sobie zostawiało, czy podkurczało potem?

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

zostawiało.
    dlatego tak dużo czasu minęło zanim skonstatowałam, że z tymi rączkami coś jest jednak nie tak, mimo braku protestów ze strony noszonego
    mam tylko nadzieję, że mu krzywdy przez te 3 tygodnie nie zrobiłam, nosząc w ten sposób

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

mam tylko nadzieję, że mu krzywdy przez te 3 tygodnie nie zrobiłam, nosząc w ten sposób
    tak łatwo się krzywdy maluchowi nie robi Spróbuj dla równowagi postudiować o prawidłowej pielęgnacji. np pooglądaj tu: http://dzielnicarodzica.pl/33072/23/...ladac_dziecko_ albo tu: http://www.wczesniak.pl/images/pdfy/poradnik-srodek.pdf

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

(...)mam tylko nadzieję, że mu krzywdy przez te 3 tygodnie nie zrobiłam, nosząc w ten sposób
    Nie martw się - jak mawia Zawitkowski (fizjoterapeuta, którego dużo w mediach), dziecko wbrew pozorom jest w stanie znieść o wiele więcej niż nam się wydaje i wybaczyć wiele błędów - grunt, żeby nie powtarzały się notorycznie

Uprawnienia umieszczania postów