Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Chustowe ABC proszę o pomoc

Chustonówka Awatar Beruszka
    Miejscowość
    Ruda Śląska

Domyślnie Chustowe ABC proszę o pomoc

To prośba do bardziej zamotanych mam niż ja. Chodzi mianowicie o to że zdarza mi się prowadzić raz na jakiś czas wyklad o chustonoszeniu. Wykład to może za dużo powiedziane, po prostu zaprzyjaźniona położna która organizuje spotkania dla swoich podopiecznych raz na jakiś czas, ze względu na fakt iż jestem chyba jedyną nosicielką jaka zna, zaprasza mnie żebym opowiedziała co nieco o chustach gdyż jest ich wielką fanką. Stąd moje pytanie: czy jest coś co mogłabym dodać lub coś ważnego o czym zapominam a warto byłoby o tym wspomnieć Moje opowiadanie zwykle wygląda następująco:
    1. najpierw o zaletach noszenia i tu ,prawidłowa postawa(nóżki, kręgosłup), wspomaganie rozwoju układu nerwowego i rozwoju psychospołecznego, bliskość emocjonalna i fizyczna, mniej płaczu
    2. plusy dla mamy wolne ręce , równo rozłożony ciężar, możliwość załatwienia spraw urzędowych itp.,
    3. o wyższości chusty nad wisiadłem
    4. rodzaje chust i nosideł
    5. na koniec kilka wiązań
    czasami staram się przemycić coś o pieluszkach

czekam na konstruktywną krytykę

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

zaopatrzyc się warto w książki, instrukcje do motania

możesz sama stworzyc własne ulotki
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Miejscowość
    Ruda Śląska

Domyślnie

instrukcję noszę ze sobą z natki, za jakiś czas będę miała didkową, a do czego warto sięgnąć jeśli chodzi o literaturę?

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

np Noś swoje dziecko

serie Rodzicielstwo bliskości Claude Didierjean-Jouveau

i wogóle z forumowej biblio możesz wybrac ciekawe pozycje

http://chusty.info/forum/showthread.php?t=15766
    Ostatnio edytowane przez dankin-82 ; 06-03-2012 o 17:23
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chusteryczka Awatar Behemot
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

- mniej płaczu z powodu kolek bo nosząc masuje się brzuszek
    - może napomknąć o niedorozwoju bioderek,że noszenie wspomaga "rehabilitację"
    - jak mówisz o pozycjach wspominasz o absolutnym nie noszeniu przodem do świata?
    Ostatnio edytowane przez Behemot ; 06-03-2012 o 21:20
    Nikodem-12.01.2009-Skarb mój największy
    Karmiłam piersią 3 lata 3 tygodnie i 2 dni

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Witaj - trochę jakbym czytała o sobie

Plan pogadanko-prezentacji dla mnie ok - tylko jeszcze napisz ile to jest tych "kilka wiązań" i jakie

Ja jeszcze oprócz instrukcji różnych (warto dodać, że są lepsze i gorsze tudzież w internecie - są bardzo różne jakościowo...) zabierałam ulotki wydrukowane ze stron Klubu Kangura , kalendarz ze zdjęciami chustowymi no i chusty puszczam w obieg w czasie mówienia żaby sobie pomacać można było.

Warto powiedzieć gdzie można znaleźć dodatkowe info, gdzie i jaką chustę kupić (tak z grubsza oczywiście cechy "dobrej chusty") i koniecznie że w razie problemów zdrowotnych najpierw zielone światło od lekarza/fizjoterapeuty, może info o tym że cały świat nosi, że w Polsce była tradycja noszenia i jak się popyta babcie to może i co opowiedzą...

Edit -aaa! o innych zastosowaniach chusty - do osłonięcia się od gapiów w czasie karmienia, kocyk, zasłonka samochodowa, hamak etc etc...

A myślałaś nad zrobieniem kursu na doradcę?
    Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 06-03-2012 o 20:23
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków / Nisko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta

Warto powiedzieć gdzie można znaleźć dodatkowe info, gdzie i jaką chustę kupić (tak z grubsza oczywiście cechy "dobrej chusty")
    O tym koniecznie, zbyt dużo pościelówek na rynku, rodzic kupuje, a potem mówi, że mu niewygodnie i że do bani ta cała chusta.

A ogólnie, jeśli chodzi o informacje, to fajnie mi się czytało instrukcję do Babylonii, jak chcesz, to Ci wyślę na maila, bo mam w pdf.

Miejscowość
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    ile to jest tych "kilka wiązań" i jakie

Warto powiedzieć gdzie można znaleźć dodatkowe info, gdzie i jaką chustę kupić

No więc zwykle pokazuję kieszonkę i 2x, ostatnio też prosty plecak bo mamom się zdaje że do zamotania dziecka na plecy potrzebna jest siedmioosobowa grupa wsparcia
    a co do chust to biorę ze sobą kilka i wymieniam bardziej znanych producentów

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Beruszka Zobacz posta
    No więc zwykle pokazuję kieszonkę i 2x, ostatnio też prosty plecak bo mamom się zdaje że do zamotania dziecka na plecy potrzebna jest siedmioosobowa grupa wsparcia
    a co do chust to biorę ze sobą kilka i wymieniam bardziej znanych producentów
    na szkole rodzenia wolałabym pokazać kangurka i kieszonkę zamiast 2x;
    a ile masz czasu na taką prezentację? bo ja mam mieć za jakiś miesiąc prezentację w Sz.R. i nie wiem ile mi się zmieści w określonym czasie

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Zaczynamy od zdjęć z rzutnika z wątku o chustach świata, potem o zaletach noszenia (płacz, kolki, wspieranie rozwoju społecznego i fizycznego-stymulacja błędnika) zdjecia róznych wiazań, w czy można a w czym absolutie nie powinno sie nosici pozycja prawidłowa a potem częśc praktyczna - nauka kieszonki

Miejscowość
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    a ile masz czasu na taką prezentację?
    zajmuje mi to zwykle ok 40 min.

Uprawnienia umieszczania postów