Cytat Zamieszczone przez olivka
2) Ile mniej więcej czeka się na uszycie mei tai? (nie wiem, kiedy powinnam zaplanować sprawienie go sobie )
im wcześniej się zapiszesz tym lepiej
kiedy do mnie pisze mama że mt będzie jej potrzebny na za 4 miesiące to proszę aby się za 2 miesiące przypomniała do wpisania do kolejki; oprócz szycia mam na głowie niestety pracę zawodową jeszcze :/
natomiast prawdziwe rekordy w prędkości szycia biją melkaj, marta-la, gosia_foks (nubik), myrra... naprawdę co zaglądam na blog to kilka egzemplarzy więcej /a zaglądam codziennie/

3) Jak to jest z tymi wymiarami MT - jak szybko dziecko z MT wyrasta? Czy mogę mu zamówić MT wcześniej, kiedy jeszcze nie będzie siedział, czy ryzykuję tym, że potem nie będzie na niego pasował?
po przetestowaniu i uszyciu mt w kilku różnych rozmiarach, doszłam do wniosku że bardzo ważny jest wymiar podkolankowy jak już pisała marta-la; nie może być szerszy niż maksymalna szerokość od jednego podkolanka do drugiego; panel na wysokość da się skrócić zawijając go na pas biodrowy, a potem jak dziecko podrośnie można wiązać bez zawijania; gdybym szukała mt dla siebie, pytałabym przede wszystkim o ten pierwszy wymiar;

5) czym się różnią MT z usztywnianym zagłówkiem od takich z... nie wiem jak to nazwać... miękkim zagłówkiem z tasiemkami? Które są wygodniejsze dla dziecka i dla noszącego?
IMO najlepszy jest zagłówek, jak pisała myrra, sztywny z opcją dopinanego miękkiego; wtedy się ma 2 w 1, a jak do tego na pasie jest kieszonka na miękki mt do któej można go schować, to już wogóle bajka, bo nie trzeba się przejmować gdzie to to wsadzić żeby nie zapomnieć i zawsze mieć pod ręką; swego czasu uszyłam kilka takich mt:

najnowszy też ma dopinany kapturek ale czasu na wstawienie na stronę brak

6) Jak to jest z tym, że niektóre mei taie opisywane są jako letnie i zimowe? Znaczy rozumiem, jak MT na futerku, to go raczej latem dziecku nie założę ale czy są jakieś materiały uniwersalne, takie żeby się sprawdzały i latem, i zimą, czy trzeba mieć MT letni i zimowy? Jak to jest w przypadku sztruksu na przykład?
i znów IMO sztruks jest najlepszy w nośności; są dwie wersje sztruksu: gruby lub cienki masz wybór na lato i zimę ale moim zdaniem sztruks gruby też się w lecie sprawdzi, u mnie się sprawdził

8) może głupie pytanie, ale jak się pierze mei tai? Podobają mi się takie jasne, w beżach, tylko zastanawiam się, czy nie zwariuję potem z czyszczeniem tego?
moje MT mają takie metki:

http://tullimy.blox.pl/2008/02/Jak-czys ... -info.html

pozostaje mi życzyć Ci powodzenia w wyborze bo ile szyjących, tyle wersji a do tego co jeden mt to piękniejszy