Pokaż wyniki od 1 do 20 z 577

Wątek: WĄTEK DLA NOWICJUSZY: >>> Jaką chustę/nosidło/MT mam wybrać? POMOCY! <<<

Mieszany widok

Domyślnie

Ok, to duzo wyjasnia! Dzieki HoliPoli!

Chustomanka Awatar vinga89

Domyślnie

a ja mam pytanie trochę z innej beczki, nie wiem czy w dobrym temacie piszę
    nosiłam synka w chuście, synek bardzo słusznej wagi niestety. ja mam spore skrzywienie kręgosłupa, przy noszeniu szybko zaczynał mnie boleć dolny odcinek i biodra... chusta poszła w kąt miała któraś z was takie problemy? da radę nosić tak, żeby nie bolało? czy niestety chusta nie jest dla osób takich jak ja?

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

vinga, w takiej sytuacji to raczej tylko indywidualna konsultacja może Ci pomóc... Przede wszystkim z Twoim lekarzem czy w ogóle powinnaś nosić a jeśli tak to może też z doradcą chustowym, który podpowie jakie wiązania byłyby w takim przypadku najlepsze.
    Ale co do bólów kręgosłupa ogólnie - różne wiązania różnie rozkładają ciężar - mnie po jakimś czasie w kieszonce zaczyna boleć dolny odcinek kręgosłupa i ramiona a w kangurku nie. Jednym jest wygodnie w plecaku prostym, innym tylko w plecaku z koszulką itd

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Może być też coś innego. czasami nieświadomie przy noszeniu wyginamy kręgosłup. ostatnio się z moją ziomalką chuściarą zgadałyśmy na ten temat. np gdy nosi się asymetrycznie-to nieświadomie odchylamy biodro przeciwstawnie-bo to taki instynkt. i po jakimś czasie kręgosłup może zacząć się buntować. ale w symetrycznych wiązaniach również łatwo o coś takiego. np koleżankę zaczął boleć kręgosłup w odcinku lędźwiowym-i co się okazało. zauważyła ze ostatnio wiąże małego za wysoko-i nieświadomie zaczęła odchylać głowę do tyłu-w ten sposób wpłynęło to źle na kręgosłup. odchylanie też może nastąpić samoistnie bez wyraźnej przyczyny-poprostu nieświadomie szukamy przeciwwagi.a od siebie dodam-że warto wzmocnić mięśnie pleców-poprzez mięśnie brzucha. spróbuj przy noszeniu wciągnąć brzuch-jeśli poczujesz ulgę-tzn,że trzeba popracować nad mięśniami okalającymi wokół-czyli brzuszki tip ja np też mam taki plan-tylko powstrzymuje mnie na razie to,że miałam cc a potem kolejną operację na brzuch po 4mc od cc-i wciąż muszę odkładać ćwiczenia

Chustomanka Awatar vinga89

Domyślnie

Asik to bardzo ciekawe co piszesz czyli może jest dla nas nadzieja

Chustomanka Awatar Emma

Domyślnie

Mam pytania do doświadczonych chustomam
    Po pierwsze - czy jak zawiążecie chustę, to musicie ją po czasie dociągać? Ja mam bawełnianego LennyLamb i choćbym nie wiem jak dobrze go dociągnęła, to i tak dość szybko muszę dociągać go jeszcze...
    Po drugie - jakich właściwości nadają chuście poszczególne domieszki np. jedwab, wełna itd?? Która z chust z domieszkami byłaby ewentualnie dobra dla niedoświadczonej chustonówki? A może jednak bawełna najlepsza?
    Żona, mama, doula

Synek maj 2012r. Córcia wrzesień 2014r

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Emma, jak chusta dobrze dociągnięta to nie powinna osiadać i nie powinnaś musieć jej dociągać (chyba Tobie kiedyś pisałam o dociąganiu po skosie i równolegle do boku chusty? jak dociągasz po skosie to dociągasz pozornie i wtedy taki efekt może być jak opisujesz). Jedyne kiedy mi się zdarza, że chusta osiada to po praniu, jak jej dobrze nie wymiętoszę przed wiązaniem. No i czytałam opinie, że bambus bywa, że sprężynuje.

A co do domieszek to chyba co noszący to inne teorie
    ponoć na nośność wpływają dodatnio: konopie, len
    bambus i len ponoć dobre na lato
    wełna ponoć dobra na zimę (ale wełna to temat rzeka, bo różne firmy różnych rodzajów wełny używają i np jednych gryzie a drugich nie)
    wg mnie bawełna dobra na wszystko

czasem jeszcze dla chustonówek polecają dziewczyny bambus, bo miękki od nowości ale osobiście nigdy w bambus nie motałam. Wełna moja (merynos od nati) też mięciusieńki.
    Konopie i lny to trzeba raczej łamać.

Uprawnienia umieszczania postów