Pokaż wyniki od 1 do 20 z 577

Wątek: WĄTEK DLA NOWICJUSZY: >>> Jaką chustę/nosidło/MT mam wybrać? POMOCY! <<<

Mieszany widok

Chustofanka Awatar Megi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vika Zobacz posta
    za msc będę rodzić synka i zastanawiam się czy jednak nie przydało by mi się coś ...córa ma 16 msc więc wymaga opieki a jak mały też będzie tego wymagał nie wiem co zrobię
    Vika, u mnie dzieciaki z podobną różnicą wieku i powiem Ci, że bez chusty byłoby ciężko. W domu jeszcze ogarniam, ale spacerów bez najmłodszego w chuście sobie nie wyobrażam. Poszukaj czegoś taniego na bazarku, może jakaś nati Ci podejdzie i spróbuj na początek jakieś łatwe wiązanie np. kieszonkę. Filmików instruktażowych na youtube jest od groma, a tu na forum dziewczyny po kursach dodatkowo skorygują i doradzą. I potwierdzę za dziewczynami przede mną, że szkoda upychać dziecko w taki banan.
    Zosia (08.2011), Tadzio (04.2013) i Stefcia (07.2014)

Chustonoszka Awatar srebrna
    Miejscowość
    Świdnik

Domyślnie

Popieram przedmówczynie, torby na dziecko są bezsensu, zresztą jak sie nawet przyjrzysz zdjęciom to zobacz że panie pozujące są w nienaturalnej pozycji i cały czas dzieci podtrzymują. Masz juz kilka nietrafionych zakupów za sobą więc lepiej posłuchać rad Ja osobiście na twoim miejscu kupiłabym elastyka na początek (jakąś tanizne za 50zł) bo to łatwo nauczyć się wiązać mimo że metry tkaniny. Tym bardziej że zima idzie a w elastyku pierwszy problem to że w lecie bywa gorąco. Jak już sie oswoisz z metrami to potem zwykłą długą skośnokrzyżową (jakiegoś pasiaczka Nati np. za 100zł), a jak z metrami będzie Ci źle to kółkową (też jednak skośnokrzyżową)

Chustofanka

Domyślnie

Proszę o pomoc.
    Zaczynam się rozglądać za jakąś chustą tkaną, taką uniwersalną- całoroczną i długą (teraz do kieszonki, a jak się nauczę to chcę używać też do plecaka i kangura). Wcześniej nosiłam w elastycznej LL, teraz mam pożyczoną tkaną Little Frog Akwamaryn 100% bawełny długość 4,6. Dobrze mi się z niej wiąże kieszonkę, wygodnie nosi dziecko (5,5 miesięcy, 7,5 kg). Tylko, niestety, muszą ją za jakiś miesiąc-dwa oddać, bo kuzynka się spodziewa kolejnego potomka... I się zastanawiam co wybrać. Mogłabym kupić identyczną, ale wolałabym jakiś inny kolorek. Bardzo mi się podoba wizualnie chusta Little Frog Opal z lnem. Liczę też na to, że len będzie bardziej przewiewny i nośny. Chciałabym kupić nową 4,6. Tylko czy dam radę ją złamać i zawiązać? Czuje się jeszcze raczej początkująca.

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolka Zobacz posta
    Proszę o pomoc.
    Zaczynam się rozglądać za jakąś chustą tkaną, taką uniwersalną- całoroczną i długą (teraz do kieszonki, a jak się nauczę to chcę używać też do plecaka i kangura). Wcześniej nosiłam w elastycznej LL, teraz mam pożyczoną tkaną Little Frog Akwamaryn 100% bawełny długość 4,6. Dobrze mi się z niej wiąże kieszonkę, wygodnie nosi dziecko (5,5 miesięcy, 7,5 kg). Tylko, niestety, muszą ją za jakiś miesiąc-dwa oddać, bo kuzynka się spodziewa kolejnego potomka... I się zastanawiam co wybrać. Mogłabym kupić identyczną, ale wolałabym jakiś inny kolorek. Bardzo mi się podoba wizualnie chusta Little Frog Opal z lnem. Liczę też na to, że len będzie bardziej przewiewny i nośny. Chciałabym kupić nową 4,6. Tylko czy dam radę ją złamać i zawiązać? Czuje się jeszcze raczej początkująca.
    dwie rzeczy- jesli zalezy Ci by chusta byla od razu zlamana, to lepiej zainwestowac w uzywana; nie wiem jaki jest Opal LF z lnem, bo np Agat LF z lnem, byl dosyc miekki od poczatku
    - jezeli planujesz tez tej chusty uzywac do kangurka i plecaka prostego, to 4,6m bedzie zdecydowanie za dluga wiec polecam krotsza chuste;

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    - jezeli planujesz tez tej chusty uzywac do kangurka i plecaka prostego, to 4,6m bedzie zdecydowanie za dluga wiec polecam krotsza chuste;
    A czy krótsza nie będzie za krótka do kieszonki? Ta 4,6 którą teraz mam jest dla mnie do kieszonki dobra z lekkim zapasem, a i mąż zawiązuje na styk. Więc tak kombinuję, że z 4,6 zrobię i kieszonkę i PP i kangura. No chyba, że coś przekombinowałam i się tak nie da? Wolałabym uniknąć zakupu od razu dwóch chust...
    A może się nie da kangura czy PP z takiej długiej chusty? Fakt, że jak miałam pożyczoną LL z bambusem 5,2 to nie umiałam tego zamotać i dociągnąć w kieszonkę, ale nie wiem, czy to kwestia długości czy bambusa.

Chusteryczka Awatar Gina
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Na kieszonkę potrzeba ciut wiecej. Chuste trzeba dopasowac tez do wlasnych rozmiarow. Ja rozm 38 z 4,2 zamotam kieszonke ale w sumie tak na styk.
    Sadze ze w tym przypadku to kwestia bambusa. Jak dla mnie bambus sie "ciągnie" i jest "śliski" i tu upatruje problemow z motaniem.

Przy plecaku prostym zostana dluzsze ogony ale mozesz je zawiazac dodatkowym węzlem lub dookola pasa zeby je "zużyć" i sie nie potykać. Jak kupisz chuste za krotką to kieszonki nie zamotasz...

Edit: co do lnu to nie pomogę ale polecam bawełnę. Imo to najbardziej uniwersalny skład.
    Mam LF od nowosci i nie trzeba jej łamać. Bratowa kupila Nati i tez jest ok. O innych sie nie wypowiem bo nowek nie mialam.

Uprawnienia umieszczania postów