Pokaż wyniki od 1 do 20 z 577

Wątek: WĄTEK DLA NOWICJUSZY: >>> Jaką chustę/nosidło/MT mam wybrać? POMOCY! <<<

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BCVA Zobacz posta
    Przepraszam, że nie przeczytałam całości, a być może odpowiedź na moje pytanie już tutaj padła...
    Mianowicie zastanawiam się nad chustą. Dziecko urodzi się w czerwcu i początkowo chciałabym chustę, która ułatwi mi takie codzienne funkcjonowanie w domu, tzn. coś, co się nada na kursowanie na krótkich trasach - po domu na trasie piętro-parter i w drugą stronę, do ogrodu po włoszczyznę do zupy, ekspresowe zakupy w sklepie po sąsiedzku, etc. Wstępnie najprostsza w obsłudze wydaje mi się chusta typu pouch, ale spotykam się z rozbieżnymi opiniami, czy nadaje się to dla noworodka, a druga kwestia, to zastanawiam się, czy ich niska cena nie świadczy o tym, że to jakiś badziew jest? Warto to rozważać, czy odpuścić?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Kup kółkową. Jest łatwa w obsłudze i świetnie sprawdza się na krótkie wypady.

Chustonówka
    Miejscowość
    KGR

Domyślnie

Dziękuję Owieczko! Kółkowa była wstępnie moim drugim typem

Chustonówka

Domyślnie

Nie korzystalismy dotychczas z chusty, mała ma 4 tygodnie, cierpi na kolki i była w szpitalu na zapalene płuc, także chciałbym aby czuła więcej ciepła, z tego co poczytałem dobrze byłoby wybrac chustę tkaną, bo chciałbym ją na dłużej tj. równiez jak trochę podrośnie oraz w miarę cienko, bo zimą w domu ubrałbym ją cieplej, a latem by się nie pociła. Co możecie mi polecić, bo jestem kompletnie zielony stojąc przed wyborem.

Chustonówka

Domyślnie

Pod koniec czerwca urodzę drugiego chłopaka. Dla pierwszego na początku kupiłam elastyka lenny lamb, ponieważ bałam sie wiązania tkanej. Chusty uzyskaliśmy sporadycznie w domu. Jak młody usiadł, kupiliśmy nosidła Tuli, które wszyscy pokochalismy. Teraz chciałabym nosić małego urodzenia. Rozumiem, ze w dla noworodka najlepsza pozycja to leżąca, w kołyske? Czy takie wiązanie w tkanej jest dla nowicjuszki trudne? Chce używać jej na spacery ze straszakiem, wiec raczej czym dłuższe wyjścia.

Na początku myślałam tez o chuście typu kieszonka, ale zakup jej w ogóle sie nie opłaca bo słyszałam ze tylko na pierwsze 2-3 misce. Potem zastanawiałam sie nad kółkową, ale po przeczytaniu Waszych opini chyba jej nie chce. Tym bardziej ze piszecie ze ona dobra na krótsze wyjścia a ja raczej na dłuższe wyjścia mogę jej potrzebować.

generalnie nastawiam sie raczej na jedna chustę, bo pewnie pózniej będziemy używać Tuli. Jednak nigdy w mów nigdy
    chcialabym zeby chusta była dobra i na lato i na zimę, da sie? Chce kupić używke tak zeby pasowała na mnie: 163 i przed ciąża 52kg, mąż: 176 i 80kg. Wiem ze w nati rozmiar standardowy! ale inne firmy maja więcej rozmiarów. Jaki dla nas/mnie?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Lubuskie

Domyślnie

Witajcie. Chcę napisać krótko o moim "łamaniu" chusty. Jest już dużo lepiej. Wiązaliśmy 2X, kieszonkę i plecak prosty. Jeszcze takie cacy dociąganie to nie jest ale dużo lepsze niż na początku. A dla początkujących (takich jak ja) powiem, że ważne jest co ma się na sobie. Zaczynałam wiązać jak było zimno więc miałam na sobie sweter i to był błąd - o czym dowiedziałam się jak już przerzuciłam się na bluzy lub po prostu bluzki. Materiał łatwiej szedł po gładkim materiale Takie to porzemyślenia początkującej.

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tuci Zobacz posta
    generalnie nastawiam sie raczej na jedna chustę, bo pewnie pózniej będziemy używać Tuli. Jednak nigdy w mów nigdy
    chcialabym zeby chusta była dobra i na lato i na zimę, da sie? Chce kupić używke tak zeby pasowała na mnie: 163 i przed ciąża 52kg, mąż: 176 i 80kg. Wiem ze w nati rozmiar standardowy! ale inne firmy maja więcej rozmiarów. Jaki dla nas/mnie?
    Maluchy nosi się pionowo najlepiej w kangurku, ale jeśli jest nie do opanowania to w kieszonce.
    Tylko prawdziwi znawcy mogą sobie pozwolić na bezpieczne noszenie dziecka w pozycji kołyski.

Chusta pouch- czyli kieszonka musi być bardzo dobrze dobrana, żeby nosić w niej malucha i musiałabyś mieć dwie - jedną dla siebie, jedną dla męża.
    Kółkowa to już lepsze rozwiązanie, jednak jak piszesz to nie na dłuższe wyjścia. Od tak po domu ponosić, do sklepu na chwilę wyjść.

Nati nie ma rozmiarów standardowych, wszystkich chusty są różnej długości.
    I nie liczyłabym tak bardzo, że mąż się od razu wciągnąć w noszenie w chuście, bo to jednak nie nosidło więc raczej nie ma sensu kupować chusty pod dwie osoby. Zresztą z 4,6 i Ty i mąż powinniście sie we wszystko zawiązać.
    Za to 4,6 będzie na pewno za długa na kangurka i dla Ciebie i dla męża, a kangurek jak wiadomo to jedyne słuszne wiązanie dla noworodków i niemowlaków - oprócz plecaka prostego, ale zakładam, że się za wrzucanie na plecy za szybko nie weźmiesz Fakt, można chustę za długo powiązać potem wokół tali, ale nie jest to zbyt wygodne.
    Ja bym osobiście na Twoim miejscu kupiła 4,2m. Ty się zawiążesz we wszystko, a mąż niech się kangurka nauczy
    I jeśli jedna chusta, to raczej jakiś używany Storchen - Inka, Anka, Lilly itp., albo stara Nati.
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Chustomanka Awatar Idrilla
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Czy chusta Natibaby Fale Dunaju dla absolutnie początkującej jaką zaraz będę jest odpowiednia? Długość chusty 4,20 mnie jest 158cm, pomóżcie

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Idrilla Zobacz posta
    Czy chusta Natibaby Fale Dunaju dla absolutnie początkującej jaką zaraz będę jest odpowiednia? Długość chusty 4,20 mnie jest 158cm, pomóżcie
    jeśli jesteś drobna to będzie ok na kieszonkę ale jeśli nieco grubsza(przepraszam za stwierdzenie ) to bezpieczniej będzie 4,6 kupić

Uprawnienia umieszczania postów