Pokaż wyniki od 1 do 20 z 577

Wątek: WĄTEK DLA NOWICJUSZY: >>> Jaką chustę/nosidło/MT mam wybrać? POMOCY! <<<

Mieszany widok

Chustofanka Awatar moniqa
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Cześć! Bardzo proszę o pomoc w dobraniu chusty. Na początku maja urodzi nam się synek chcielibysmy z mężem go nosić. Oboje troszkę nosiliśmy starszą córę,ale zaczęliśmy późno, miala prawie rok i juz nie chciala współpracować.... wtedy mieliśmy indio lila royal z lnem, było cuuudne...ale musieliśmy sprzedać w chwili utraty płynności finansowej
    a teraz rozglądam się za czymś dla maluteńkiego chuścioszka, jak myślicie-czy bawełniane indio będzie dobrym rozwiązaniem? Czy jest sens kupić nowe? Czy lepiej już złamane? A co myślicie o lisca minos? Dobry pomysł? Zależy mi żeby chusta była łatwa w obsłudze i w miarę możliwości wybaczała błędy początkującego
    Bardzo prosze o pomoc i dobrą radę będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!

Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

A, jeszcze takie pytanie mam - jeśli bawełniane indio, to jakie konkretnie byście poleciły mi, żeby sprawdziło się dla niemowlaczka w okresie wiosenno - letnim?
    pozdrawiam

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

złamana, wykochana lisca jest idealna dla maluszka indio zresztą też
    nie polecam nowej, no ale jak sobie bardzo upodobałaś minos to chyba ciężko będzie u nas używaną znaleźć, ja wiem tylko o jednej czwórce.

Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

dziękuję bardzo! to w takim razie będę polować na jakąś fajną używkę indio jeszcze mam trzy miesiące do rozpakowania, także kuuupa czasu a minos podoba mi się bardzo bardzo tylko my z małżem będziemy jedną wspólną chustę mieć i szóstka nam potrzebna na kieszonkę...

Chustonówka

Domyślnie

Cześć,
    Trochę nie do końca to będzie na temat, ale nie wiem gdzie zadać to pytanie (może gdzieś jest odpowiedni wątek?). Jestem świeżo upieczoną mamą i od mniej więcej tygodnia staram się nosić mojego synka w chuście. Póki co jest to chusta elastyczna, którą pożyczyłam od znajomych. Jedyne wiązanie jakie próbowałam (i młody toleruje) to takie typowo noworodkowe "nauczone z instrukcji" ze strony mamazone. Próbowałam jeszcze kołyski na tej chuście, ale mały się wściekał w typowo leżącej pozycji, w sumie nie dał się zawiązać nawet.
    Mam pytanie odnośnie czasu noszenia takich maluchów (dziś skończył 3 tygodnie). Chodzi mi o to, że pediatra przestrzegała przed zbyt długim noszeniem, zwłaszcza w pozycji pionowej (ta jest jakby na skos). Do niedawna starałam się ograniczać, ale ostatnio mały ma ciężkie dni i w zasadzie tylko chusta nas ratuje. Dziś jedynie w chuście potrafi trochę sobie pospać... Czy nie zaszkodzę mu długim noszeniem? Zaczęliśmy tydzień temu raptem...
    Druga sprawa - zazwyczaj maluch odwraca sobie głowę na któryś bok, tak, że jak na mój gust strasznie jest wykrzywiony. Jak tego uniknąć? W tej chwili leży bardzo ładnie, tak jakby spał na brzuszku na mojej klacie, ale nie zawsze tak jest. Mam wrażenie, że może to zależy od naciągnięcia chusty... Jak jest za ciasno to mu gorzej jakby...
    Będę wdzięczna za wskazówki. Jestem wstępnie umówiona z doradcą, ale dopiero w przyszłym tygodniu, a chyba nie wytrzymamy bez chusty do tego czasu .

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwula Zobacz posta
    Cześć,
    Trochę nie do końca to będzie na temat, ale nie wiem gdzie zadać to pytanie (może gdzieś jest odpowiedni wątek?). Jestem świeżo upieczoną mamą i od mniej więcej tygodnia staram się nosić mojego synka w chuście. Póki co jest to chusta elastyczna, którą pożyczyłam od znajomych. Jedyne wiązanie jakie próbowałam (i młody toleruje) to takie typowo noworodkowe "nauczone z instrukcji" ze strony mamazone. Próbowałam jeszcze kołyski na tej chuście, ale mały się wściekał w typowo leżącej pozycji, w sumie nie dał się zawiązać nawet.
    Mam pytanie odnośnie czasu noszenia takich maluchów (dziś skończył 3 tygodnie). Chodzi mi o to, że pediatra przestrzegała przed zbyt długim noszeniem, zwłaszcza w pozycji pionowej (ta jest jakby na skos). Do niedawna starałam się ograniczać, ale ostatnio mały ma ciężkie dni i w zasadzie tylko chusta nas ratuje. Dziś jedynie w chuście potrafi trochę sobie pospać... Czy nie zaszkodzę mu długim noszeniem? Zaczęliśmy tydzień temu raptem...
    Druga sprawa - zazwyczaj maluch odwraca sobie głowę na któryś bok, tak, że jak na mój gust strasznie jest wykrzywiony. Jak tego uniknąć? W tej chwili leży bardzo ładnie, tak jakby spał na brzuszku na mojej klacie, ale nie zawsze tak jest. Mam wrażenie, że może to zależy od naciągnięcia chusty... Jak jest za ciasno to mu gorzej jakby...
    Będę wdzięczna za wskazówki. Jestem wstępnie umówiona z doradcą, ale dopiero w przyszłym tygodniu, a chyba nie wytrzymamy bez chusty do tego czasu .
    Nie ma czasu noszenia, noś tyle ile potrzebujecie Ale polecam CI bardzo chustę tkaną skośno-krzyżową.

Co do odwracania głowy,najlepiej wrzuć jakieś zdjęcie, bo ciężko mi tak odpowiedzieć. U nas synek też często głowę wykręca, ale jest ułożony w porządku.

A skąd jesteś?
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwula Zobacz posta
    Cześć,
    Czy instrukcja była typowo do chusty elastycznej? O taka: http://www.chustomania.pl/online/chu...ste_elastyczna ? To jedyne wiązanie z przodu dozwolone przy chuście elastycznej.

Jeśli chodzi o czas spędzania dziecka w chuście to w dobrze zawiązanej chuście, gdzie miednica jest podwinięta i plecki zaokrąglone, nie ma pionizacji kręgosłupa - to nie jest szkodliwa dla zdrowego dziecka pozycja. Można nosić malucha w chuście po kilka godzin dziennie Jeśli nie macie innych kłopotów rozwojowych (stawy biodrowe, wcześniactwo itp.) to po prostu zadbaj o to, żeby chusta była prawidłowo zawiązana, w razie wątpliwości popytaj w dziale wiązanie, lub zorientuj się czy masz w pobliżu doradcę lub doświadczoną chustomamę Warto też wspomnieć, że korzystniejsza jest jednak chusta tkana od elastycznej.

Jak najbardziej dziecko powinno mieć główkę odwróconą w bok, gdy jest w chuście z przodu, ale... reszta ciała powinna być symetryczna. Dziecko powinno mieć któryś policzek na Twojej klatce piersiowej, dobrze, jeśli zmieniałoby główkę z jednej strony na drugą przy kolejnych noszeniach. Reszta ciała - rączki, plecki, a szczególnie nóżki powinny być ułożone prosto i symetrycznie. Myślę, że bez zdjęcia ciężko powiedzieć coś więcej

Witaj na forum i miłego chustowania
    Szkoła Noszenia ClauWi®
    Doradca Noszenia ClauWi® (kurs podstawowy)
    Warszawa/Bełchatów

Uprawnienia umieszczania postów