Pokaż wyniki od 1 do 20 z 577

Wątek: WĄTEK DLA NOWICJUSZY: >>> Jaką chustę/nosidło/MT mam wybrać? POMOCY! <<<

Mieszany widok

Chustofanka Awatar yaheira
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    Witaj, na tym etapie zdecydowanie odradzam chuste elastyczna, lepiej zainwestuj w tkana, szczegolnie ze starczy na dluzej; poszukaj sobie jakiejs bawelny miekkiej na poczatek; co do nauki- mozna sie nauczyc samemu, z instrukcji, ale jednak bardzo pomaga pomoc drugiej osoby; wiec jesli masz taka mozliwosc, to polecam spotkanie z doradca
    dlaczego odradzasz elastyczną? nie można nosić takich małych dzieci w elastyku?

Cytat Zamieszczone przez abigeal Zobacz posta
    Mam jeszcze taki dylemat –tzn. zastanawiam się jak to wyjdzie w praniu, ale ja wszędzie muszę jeździć autem (mieszkam na wsi) –z tej racji potrzebuję nauczyć się takich wiązań, które mogłabym sobie uwiązać i później tylko Żuczka z fotelika wyjąć i włożyć do chusty. Tu moje pytanie do doświadczonych Mam: jakie wiązania polecacie na początek –tego typu –bezpieczne dla noworodka?
    Tych filmików jest masa –a zależy mi na sprawdzonych i prostych.
    Elastyczą można zawiązać wcześniej, tkaną wiążesz razem z dzieckiem.

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaheira Zobacz posta
    dlaczego odradzasz elastyczną? nie można nosić takich małych dzieci w elastyku?
    Ja też bym odradzała elastyczną, bo 3 tygodniowe dziecko o wadze 4,2 kg za długo w elastyku nie pochodzi... poza tym z tym co ja wiem to zdrowiej (i wygodniej!) w tkanej no i na dłużej wystarczy.

Cytat Zamieszczone przez yaheira Zobacz posta
    Elastyczą można zawiązać wcześniej, tkaną wiążesz razem z dzieckiem.
    Tkaną też możesz zawiązać wcześniej w 2X ale to nie jest polecane wziązanie dla noworodka.

Chustofanka

Domyślnie

Też zdecydowanie odradzam elastyczną, bo:
    - dziecko szybko wyrasta i przy ok. 6 kg już znacznie lepiej się nosi w tkanej;
    - chusta elastyczna szybko się zużywa - po praniu i noszeniu może się rozciągnąć i wtedy gorzej podtrzymuje dziecko
    - jeśli dziecko ulewa to będzie trzeba często prać chustę i elastyczna się bardzo zużyje,a tkana od prania tylko się zrobi bardziej miękka;
    - w chuście elastycznej łatwiej się zgrzać;
    - nosząc w chuście elastycznej i tak będzie trzeba się później nauczyć od nowa wiązania (a zwłaszcza dociągania) chusty tkanej;
    - to już kwestia gustu, ale IMO chusty tkane są ładniejsze: jest większy wybór kolorów, a elastyczne to w zasadzie są jednokolorowe;

Moim zdaniem lepiej od razu kupić tkaną. Można znaleźć tanio jakąś złamaną używaną, na początek koniecznie w paski i dobrze jak krawędzie są w różnych kolorach, bo to ułatwia wiązanie. Tanie i miękkie od nowości są też chusty Little Frog.

Dodatkowo na krótkie wyjścia (do pół godziny max) polecam kółkową - szybko się ją dociąga i zakłada bez zamiatania ulicy. Noworodka i małe niemowlę można nosić na leżąco, a jak dziecko zacznie trzymać główkę to na biodrze. Chustę kółkową można kupić chyba nawet taniej niż elastyczną.

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolka Zobacz posta
    Dodatkowo na krótkie wyjścia (do pół godziny max) polecam kółkową - szybko się ją dociąga i zakłada bez zamiatania ulicy. Noworodka i małe niemowlę można nosić na leżąco, a jak dziecko zacznie trzymać główkę to na biodrze. Chustę kółkową można kupić chyba nawet taniej niż elastyczną.
    Noworodka w kółkowej też można pionowo - analogicznie do kangura na biodrze. Ja nie mam zaufania do noszenia na leżąco.

Chustofanka Awatar yaheira
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

ok, dzięki dziewczyny za wytłumaczenie

Pytałam bo ja na razie mam elestyka i się przestraszyłam, że może nie powinnam nosić w nim młodego.
    (a do tkanej powoli dojrzewam)

aaa i mam dodatkowy argument za tkaną:
    - tkane są ładniejsze

Uprawnienia umieszczania postów