One size będą za duże na noworodka, na początek warto mieć małe otulacze i trochę tetry lub prefoldow. OS sprawdza się gdzieś tak od 3 miesiąca. Wtedy, przy codziennym praniu, warto by mieć ze 3-4 otulacze i może ok. 10-12 wkładów.
One size będą za duże na noworodka, na początek warto mieć małe otulacze i trochę tetry lub prefoldow. OS sprawdza się gdzieś tak od 3 miesiąca. Wtedy, przy codziennym praniu, warto by mieć ze 3-4 otulacze i może ok. 10-12 wkładów.
['] 07.2008
Dotka 06.2010
Agutka 07.2013
Katka 08.2017
Ania dobrze pisze- zakładanie otulaczy one size na noworodka może cię skutecznie zniechęcić do wielo.
Tetra w standardowej wielkości (np 70x80 czy 80x80) też noworodkowi będzie dużą pupę robić raczej.
Więc na początek zaopatrz się w min 3 otulcze dla noworodka (może być więcej, bo tu kupki lubią brudzić otulacz) i coś do otulacza.
Ja tym razem poszłam w otulacze wełniane, mam do tego wpinki ecodidi, prefoldy małe, chyba 3 małe formowanki i trochę tetry.
Popieram dziewczyny, otulacz one size może się okazać dla maluszka za duży.
Jeżeli na prawdę tak bardzo chcesz zacząć wielopieluchować od początku polecała bym przy ograniczonych funduszach:
- Tetrę (nie wiem ile, ktoś tu mam nadzieję dopisze,bo ja tetry nie używałam nigdy)
- 3 otulacze dla noworodka
I potem dokupić otulacze oraz formowanki one size,a tamte sprzedać.
Lub:
- Tetrę z otulaczami dla noworodka,
- Pieluszki kieszonki.
Kieszonki polecam bo używane można na prawdę tanio dostać u nas na bazarku, można także zamówić z zza granicy chinki (co jakiś czas dziewczyny robią zbiorowe zamówienie, na prawdę tanio wychodzi), bądź kupić na allegro. Do kieszonki możesz jako wkład wsadzić wszystko, wcześniej używaną tetrę, a nawet po prostu pocięty w prostokąty ręcznik (myśmy tak zrobili, wyszło o wiele taniej niż wkłady mikrofibrowe). Można też w Ikei kupić ręczniczki za złotówkę, także super się sprawdzają.
Edit: co do ilości, nie wiem jak to jest przy noworodkach (wielopieluchowaliśmy od 3 miesiąca dopiero), ale myślę,że 20 kieszonek w zupełności starczy,jeżeli chcesz prać codziennie.
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'
Mam pytanie, tylko się nie śmiejcieA zresztą śmiejcie się, tylko odpowiedzcie, proszę:
czy nowe pieluchy tetrowe (nowe, nieużywane nigdy przez nikogo) trzeba wyprać przed pierwszym użyciem? Czy założyć, że one są już pakowane jałowo i właśnie lepiej ich za wcześnie nie wyciągać?
Dzięki, dzięki!![]()
Co mi przypomina, jak to w trakcie pierwszego porodu, już na sam koniec, położna kazała Tomkowi wziąć pieluchę tetrową i włożyć pod swoją koszulkę, żeby potem owinąć młode ciepłą szmatką, pełną flory bakteryjnej tatusia. Jak wyciągnęłam paczkę tetry (nieotwartą!) to położna spojrzała na mnie jak na wariatkę: "No jak to, taką niewypraną?" - musieliśmy na gwałt wyciągać jakieś ręczniki z szafy...Wszystko przed tym porodem wyprałam, nawet prześcieradła prasowałam z dwóch stron, a nie przyszło mi do głowy, żeby tetrówki wyprać z fabrycznego brudu!
['] 07.2008
Dotka 06.2010
Agutka 07.2013
Katka 08.2017
Ja nowe fabrycznie rzeczy prałam,ale użyliśmy ubranka czy ręczniki takie nasze,nie prane jakoś specjalnie![]()
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
Proszę o radę. Już dawno korciło mnie spróbowanie wielo, ale jakoś się bałam kupować, a nuż mi się nie spodoba i kasa w błoto. Ale ostatnio na fb wygrałam otulacz wełniany od ecodidi. I teraz pytanie. Czy dam rade wypróbować go bez kupowania innych rzeczy? Tetry mam sporo, bo używam małemu do wycierania buzi i mogę poświęcić trochę.
a jakieś rady praktyczne? z czym to się je?![]()
Może najpierw zastanów się, jakich pieluszek chcesz używać, czy też chcesz z każdego rodzaju spróbować? Bo formowanki i otulacze zazwyczaj są rozmiarowe, i potem trzeba kupować większe. Kieszonki masz powiększające się razem z dzieckiem. AIO czy SIO to chyba różnie, zależy od firmy.
Ile ma Twoja pociecha?
http://www.chusty.info/forum/showthr...AZOWE-PORADNIK > a tu zaglądałaś?
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
mały ma 9 i pół miesiąca, ale to klocek waży 12 kg
Do tego otulacza uzywaj na razie tetry- to wersja po domu, bo malo chlonne. Ale juz bedziesz miala orientacje czy Cie to kreci. Na dwor proponuje najtansza opcje, zeby jeszcze sprawdzic czy to na pewno to- wklady skladane bambusowe, lub pojedyncze, ale ja wole skladane, mniej roboty. Wtedy zamiast tetry pakujesz bambus, zeby mial sucho od pupy to jeszcze kladziesz cieniutki polarek-to jest tanie.
Wklad
http://www.kokosi.pl/539-wklad-bambu...ekoladowy.html
Lub mikrofibrowy, mam je, fajne miekkie i cholnne
http://www.kokosi.pl/618-wklad-mikro...-34x40-cm.html
A jak juz i to Cie wkręci to zakup sobie kieszonki czy formowanki i inne otulacze np pulowe.
Ostatnio edytowane przez ewaibartek ; 03-01-2014 o 17:56
Bartek 02.05.2007Ksawery 07.08.2010
Sara 28.04.2012
Zależy jaka tetra i jaki sikacz - dla niektórych tetra wystarcza również na wyjścia. Tak czy inaczej, najpierw popróbuj w domu
Jeśli dziecku nie będzie przeszkadzało to, że ma mokro to bym wkładek polarowych nie dawała.
A racja HoliPoli, ja jak słyszę otulacz to mi tylko wełniane gatki w głowie
Lina poczytaj o typach pieluszek, bo np mi ciężko było jak młody miał 9 miesięcy ubrać na niego kieszonkę (zapinasz podobnie jak pampersa), i ubranie tetry i otulacza może sprawić nie lada problem (oczywiście nie jest to zasada, niektóre mamy od początku do końca tak pieluchują i problemów nie mają, piszę z własnego doświadczenia, bo u nas to nie wypaliło). A skąd jesteś? Może jest jakaś wielomama, która by Ci pokazało co i jak tak namacalnie![]()
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
poskładaj sobie tetrę w samolot to nie ubrudzi się otulacz w razie kupy http://www.youtube.com/watch?v=J_7-JeyPDwQ tu jest fajnie pokazaneoczywiście otulacza nie musisz wymieniać za każdym razem a jak się zmoczy to wietrzyć
![]()
Lidka 29/10/2010i dwa aniołki
Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899
Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914