Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8101112131415161718192021222324252628 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 360 z 614

Wątek: >>> Przeczytałam kilkadziesiąt wątków i nadal nie ogarniam <<< MIEJSCE DLA NOWYCH I ZAGUBIONYCH

Chustoguru Awatar annia
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

One size będą za duże na noworodka, na początek warto mieć małe otulacze i trochę tetry lub prefoldow. OS sprawdza się gdzieś tak od 3 miesiąca. Wtedy, przy codziennym praniu, warto by mieć ze 3-4 otulacze i może ok. 10-12 wkładów.
    ['] 07.2008
    Dotka 06.2010
    Agutka 07.2013
    Katka 08.2017

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ania dobrze pisze- zakładanie otulaczy one size na noworodka może cię skutecznie zniechęcić do wielo.
    Tetra w standardowej wielkości (np 70x80 czy 80x80) też noworodkowi będzie dużą pupę robić raczej.
    Więc na początek zaopatrz się w min 3 otulcze dla noworodka (może być więcej, bo tu kupki lubią brudzić otulacz) i coś do otulacza.
    Ja tym razem poszłam w otulacze wełniane, mam do tego wpinki ecodidi, prefoldy małe, chyba 3 małe formowanki i trochę tetry.
    Alex 2008, Adaś 2010, Emma i Tymon 5/01/2014

Doula/ Certyfikowany Doradca Laktacyjny/Doradca noszenia po kursie ClauWi

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzienta Zobacz posta
    Witam, czytam czytam i mimo, ze bardzo chcę przegotować się na przyjście maluszka i mieć już kupione pieluszki to dalej nie ogarniam. Chciałabym od początku stosować pieluch wielorazowe, fundusze mam średnie, nie za dużo nie za mało. Prać będę pewnie na początku codziennie. Raczej chciałabym kupić pieluchy i otulacze one size. To co mam kupić w takim pakieciku, ile i jakich wkładów, ile i jakich otulaczy??
    Popieram dziewczyny, otulacz one size może się okazać dla maluszka za duży.
    Jeżeli na prawdę tak bardzo chcesz zacząć wielopieluchować od początku polecała bym przy ograniczonych funduszach:
    - Tetrę (nie wiem ile, ktoś tu mam nadzieję dopisze,bo ja tetry nie używałam nigdy)
    - 3 otulacze dla noworodka
    I potem dokupić otulacze oraz formowanki one size,a tamte sprzedać.

Lub:
    - Tetrę z otulaczami dla noworodka,
    - Pieluszki kieszonki.

Kieszonki polecam bo używane można na prawdę tanio dostać u nas na bazarku, można także zamówić z zza granicy chinki (co jakiś czas dziewczyny robią zbiorowe zamówienie, na prawdę tanio wychodzi), bądź kupić na allegro. Do kieszonki możesz jako wkład wsadzić wszystko, wcześniej używaną tetrę, a nawet po prostu pocięty w prostokąty ręcznik (myśmy tak zrobili, wyszło o wiele taniej niż wkłady mikrofibrowe). Można też w Ikei kupić ręczniczki za złotówkę, także super się sprawdzają.

Edit: co do ilości, nie wiem jak to jest przy noworodkach (wielopieluchowaliśmy od 3 miesiąca dopiero), ale myślę,że 20 kieszonek w zupełności starczy,jeżeli chcesz prać codziennie.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melodi Zobacz posta
    Jeżeli na prawdę tak bardzo chcesz zacząć wielopieluchować od początku polecała bym przy ograniczonych funduszach:
    - Tetrę (nie wiem ile, ktoś tu mam nadzieję dopisze,bo ja tetry nie używałam nigdy)
    - 3 otulacze dla noworodka
    jeśli przy noworodku chcecie/polecacie używać tetry, to tylko zwykłej, cienkiej
    tetra lux albo tetra bambusowa są za grube/za duże dla noworodka, a moim zdaniem szkoda ciąć, lepiej na pierwsze miesiące mieć cieńszą

Chustonówka

Domyślnie

Mam pytanie, tylko się nie śmiejcie A zresztą śmiejcie się, tylko odpowiedzcie, proszę:
    czy nowe pieluchy tetrowe (nowe, nieużywane nigdy przez nikogo) trzeba wyprać przed pierwszym użyciem? Czy założyć, że one są już pakowane jałowo i właśnie lepiej ich za wcześnie nie wyciągać?

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emkawu Zobacz posta
    Mam pytanie, tylko się nie śmiejcie A zresztą śmiejcie się, tylko odpowiedzcie, proszę:
    czy nowe pieluchy tetrowe (nowe, nieużywane nigdy przez nikogo) trzeba wyprać przed pierwszym użyciem? Czy założyć, że one są już pakowane jałowo i właśnie lepiej ich za wcześnie nie wyciągać?
    Oj chyba nie są pakowane jałowo, lepiej upierz

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Z pewnościà nie są jałowe
    wypierz koniecznie, zwłaszcza że pełną chłonność nabierają dopiero po kilku praniach
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustonówka

Domyślnie

Dzięki, dzięki!

Chustoguru Awatar annia
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

Co mi przypomina, jak to w trakcie pierwszego porodu, już na sam koniec, położna kazała Tomkowi wziąć pieluchę tetrową i włożyć pod swoją koszulkę, żeby potem owinąć młode ciepłą szmatką, pełną flory bakteryjnej tatusia. Jak wyciągnęłam paczkę tetry (nieotwartą!) to położna spojrzała na mnie jak na wariatkę: "No jak to, taką niewypraną?" - musieliśmy na gwałt wyciągać jakieś ręczniki z szafy... Wszystko przed tym porodem wyprałam, nawet prześcieradła prasowałam z dwóch stron, a nie przyszło mi do głowy, żeby tetrówki wyprać z fabrycznego brudu!
    ['] 07.2008
    Dotka 06.2010
    Agutka 07.2013
    Katka 08.2017

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja nowe fabrycznie rzeczy prałam,ale użyliśmy ubranka czy ręczniki takie nasze,nie prane jakoś specjalnie
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

Chustomanka Awatar lina
    Miejscowość
    koniec świata ;)

Domyślnie

Proszę o radę. Już dawno korciło mnie spróbowanie wielo, ale jakoś się bałam kupować, a nuż mi się nie spodoba i kasa w błoto. Ale ostatnio na fb wygrałam otulacz wełniany od ecodidi. I teraz pytanie. Czy dam rade wypróbować go bez kupowania innych rzeczy? Tetry mam sporo, bo używam małemu do wycierania buzi i mogę poświęcić trochę.

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lina Zobacz posta
    Proszę o radę. Już dawno korciło mnie spróbowanie wielo, ale jakoś się bałam kupować, a nuż mi się nie spodoba i kasa w błoto. Ale ostatnio na fb wygrałam otulacz wełniany od ecodidi. I teraz pytanie. Czy dam rade wypróbować go bez kupowania innych rzeczy? Tetry mam sporo, bo używam małemu do wycierania buzi i mogę poświęcić trochę.
    dasz radę na początek ok, później może będzie konieczność lanolinowania otulacza

Chustomanka Awatar lina
    Miejscowość
    koniec świata ;)

Domyślnie

a jakieś rady praktyczne? z czym to się je?

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Może najpierw zastanów się, jakich pieluszek chcesz używać, czy też chcesz z każdego rodzaju spróbować? Bo formowanki i otulacze zazwyczaj są rozmiarowe, i potem trzeba kupować większe. Kieszonki masz powiększające się razem z dzieckiem. AIO czy SIO to chyba różnie, zależy od firmy.
    Ile ma Twoja pociecha?
    http://www.chusty.info/forum/showthr...AZOWE-PORADNIK > a tu zaglądałaś?
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melodi Zobacz posta
    Może najpierw zastanów się, jakich pieluszek chcesz używać, czy też chcesz z każdego rodzaju spróbować? Bo formowanki i otulacze zazwyczaj są rozmiarowe, i potem trzeba kupować większe. Kieszonki masz powiększające się razem z dzieckiem. AIO czy SIO to chyba różnie, zależy od firmy.
    Ile ma Twoja pociecha?
    http://www.chusty.info/forum/showthr...AZOWE-PORADNIK > a tu zaglądałaś?
    A się nie zgodzę - otulacze też rosną z dzieckiem - zależy oczywiście jakie się wybierze ale takich OS, szczególnie PUL-owych jest ogrom.

Chustomanka Awatar lina
    Miejscowość
    koniec świata ;)

Domyślnie

mały ma 9 i pół miesiąca, ale to klocek waży 12 kg

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

Do tego otulacza uzywaj na razie tetry- to wersja po domu, bo malo chlonne. Ale juz bedziesz miala orientacje czy Cie to kreci . Na dwor proponuje najtansza opcje, zeby jeszcze sprawdzic czy to na pewno to- wklady skladane bambusowe, lub pojedyncze, ale ja wole skladane, mniej roboty. Wtedy zamiast tetry pakujesz bambus, zeby mial sucho od pupy to jeszcze kladziesz cieniutki polarek-to jest tanie.
    Wklad
    http://www.kokosi.pl/539-wklad-bambu...ekoladowy.html
    Lub mikrofibrowy, mam je, fajne miekkie i cholnne
    http://www.kokosi.pl/618-wklad-mikro...-34x40-cm.html
    A jak juz i to Cie wkręci to zakup sobie kieszonki czy formowanki i inne otulacze np pulowe.
    Ostatnio edytowane przez ewaibartek ; 03-01-2014 o 17:56
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie >>> Przeczytałam kilkadziesiąt wątków i nadal nie ogarniam <<< MIEJSCE DLA NO...

Zależy jaka tetra i jaki sikacz - dla niektórych tetra wystarcza również na wyjścia. Tak czy inaczej, najpierw popróbuj w domu

Jeśli dziecku nie będzie przeszkadzało to, że ma mokro to bym wkładek polarowych nie dawała.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A racja HoliPoli, ja jak słyszę otulacz to mi tylko wełniane gatki w głowie
    Lina poczytaj o typach pieluszek, bo np mi ciężko było jak młody miał 9 miesięcy ubrać na niego kieszonkę (zapinasz podobnie jak pampersa), i ubranie tetry i otulacza może sprawić nie lada problem (oczywiście nie jest to zasada, niektóre mamy od początku do końca tak pieluchują i problemów nie mają, piszę z własnego doświadczenia, bo u nas to nie wypaliło). A skąd jesteś? Może jest jakaś wielomama, która by Ci pokazało co i jak tak namacalnie
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

poskładaj sobie tetrę w samolot to nie ubrudzi się otulacz w razie kupy http://www.youtube.com/watch?v=J_7-JeyPDwQ tu jest fajnie pokazane oczywiście otulacza nie musisz wymieniać za każdym razem a jak się zmoczy to wietrzyć

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Uprawnienia umieszczania postów