Strona 17 z 31 PierwszyPierwszy ... 791011121314151617181920212223242527 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 340 z 614

Wątek: >>> Przeczytałam kilkadziesiąt wątków i nadal nie ogarniam <<< MIEJSCE DLA NOWYCH I ZAGUBIONYCH

Chustonówka Awatar ata00

Domyślnie

oki bije sie w piers i nie bede juz mlodej pomagala, jak bedzie gotowa to sama usiadzie
    Ale jedno jest pewne jutro poluznie troszke pieluszki w pasie no i sadelko na udkach zostawie w spokoju

Jakie pieluszki maja szersze gumki na pleckach, bo na zdjeciach to nie zawsze widac :/

Chusteryczka Awatar spinek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    a właściwie to wypracuje podparcie dla jeszcze nieutwardzonego kręgosłupa
    oj, tak, oj tam, co tak się mądrosciowo wcinasz, jak ja chciałam, prosto, grzecznie i dla ludu

Chustofanka Awatar borussia
    Miejscowość
    okolice Bydgoszczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ata00 Zobacz posta
    Jakie pieluszki maja szersze gumki na pleckach, bo na zdjeciach to nie zawsze widac :/
    np. Milovia
    a w pachwinach generalnie mniej się odciskają kieszonki które nie mają przeszyć przy nóżkach (np. Babyetta, Nappime)
    Codziennie budzę się piękniejsza, ale dziś to już chyba przesadziłam

Pierwsza 12.2003
    Druga 09.2010

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borussia Zobacz posta
    np. Milovia
    a w pachwinach generalnie mniej się odciskają kieszonki które nie mają przeszyć przy nóżkach (np. Babyetta, Nappime)
    a ja się nie zgadzam, powiedziałabym, ze te bez przeszyć odciskaja się podobnie, różnic nie widzę, za to te bez przeszyć częściej przy nóżkach namakają (ale tu chodzi też o odp. ułożenie, wywinięcie materiału)-> standardowo, każda mama powie co innego, bo inne typy pieluch się jej sprawdzaja

Domyślnie

wszystko fajnie... niby
    chusty super, chyba zaraziłam się wielo - ale
    doczytać, tj. zorientować się o co cho w tym interesie to jest konieczność przeczytania (ze zrozumieniem!) wielu wątków, do tego próby przetłumaczenia skrótów i tutejszego slangu...

tak jak się napaliłam na pieluchy, tak niechybnie się zniechęcę
    siedzę w tych wątkach trzeci tydzień, nadal co kupić nie wiem (i żeby nie było pioruńsko drogie, bo mnie mąż przepędzi), rodzajów, rozmiarów od groma - nie ogarniam
    a dziecinie się pupsko (skoro tak piszecie) zagrzewa w pampersie
    o losie!

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

Pocieszę Cię (albo może raczej ostrzegę), że jak już kupisz jedną pieluszkę to wpadniesz na całego

Z chustami u mnie podobnie

I nie zniechęcaj się do wielo.
    Napisz ile Twoje dziecie waży, w jakim jest wieku, a napewno jakieś dobre duszyczki pomogą.

Ja też jestem na początku przygody z wielo. Zakupiłam głównie kieszonki One Size (OS) - w większości chinki i narazie mam dwa otulacze.

Co się u nas sprawdzi to się dopiero okaże

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

pptwierdzam. napisz ile dziecko wazy w jakim wieku jest, jakiej plci i czy duzo kupek robi
    do tego jaki masz budzet i czy uzywane tez cie interesuja

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

tutaj masz rady o pieluchowaniu noworodka http://chusty.info/forum/showthread....zbi%C3%B3r-rad
    a wszystkie skroty i slangli pieluszek masz tutaj ladne kazdy rodzaj pieluszki opisany
    http://pieluszkomania.pl/Pieluszki-wielorazowe
    Ostatnio edytowane przez husky ; 05-08-2013 o 18:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez husky Zobacz posta
    pptwierdzam. napisz ile dziecko wazy w jakim wieku jest, jakiej plci i czy duzo kupek robi
    do tego jaki masz budzet i czy uzywane tez cie interesuja
    w takim razie ostatkiem chęci się nie zniechęcam (choć głównie to mnie zachęca ten skwar okropny, byłaby tylko pielucha na pupie )
    moje dziecię jest półroczną dziewczynką, waży ok. 6,5kg (dokładnie będę wiedzieć w czw, bo idziemy na przegląd ) kupek od urodzenia robi mało, jedna dziennie to max
    budżet mam ograniczony, to chyba standard, ale do używanych się uśmiecham (w sumie wszystko mamy używane - od ubranek po wózek)
    aha - co do budżetu - jednak muszę zaznaczyć, że jestem świadoma, że z najtańszej wersji odpadam, bo rozważam powrót do pracy i jesteśmy często poza domem (ale zawsze razem, w pracy też )

Domyślnie

podpowiedzcie, co kupić - tzn co powinnam mieć,żeby sobie poradzić (z przewijaniem i praniem), może po prostu zrobię wątek na kupię najchętniej bym kupiła od kogoś całość potrzebną, o!

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

tosina mama
    mój synek waży podobnie i my już od dłuższego czasu używamy kieszonek i ogólnie one size upoluj sobie na bazarku trochę pieluszek - ja osobiście baaardzo polecam naszych szyjących mam, do tego wkłady też mogę polecić bambusowe kokosi składane, kilka formowanek, jakiś otulacz - wypróbuj kilka opcji . Do tego potrzebujesz proszek antybakteryjny, jakiś kubeł z pokrywką, ewentualnie papierki do łapania kupek. I pozostaje Ci tylko próbowanie
    Ostatnio edytowane przez kali ; 06-08-2013 o 19:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tosina mama Zobacz posta
    wszystko fajnie... niby
    chusty super, chyba zaraziłam się wielo - ale
    doczytać, tj. zorientować się o co cho w tym interesie to jest konieczność przeczytania (ze zrozumieniem!) wielu wątków, do tego próby przetłumaczenia skrótów i tutejszego slangu...

tak jak się napaliłam na pieluchy, tak niechybnie się zniechęcę
    siedzę w tych wątkach trzeci tydzień, nadal co kupić nie wiem (i żeby nie było pioruńsko drogie, bo mnie mąż przepędzi), rodzajów, rozmiarów od groma - nie ogarniam
    a dziecinie się pupsko (skoro tak piszecie) zagrzewa w pampersie
    o losie!

hahaha w pełni rozumiem, ja w chustowych slangu nie czaję:

kilka wyjaśnień: os-> one size, na cały okres pieluszkowania, nappy (nf)-> nappi fresh, dodatek antybakteryjny do prania pieluch, inny to bambino mio // dodajesz go po łyżce do każdego prania, za to dajesz o połowę mniejszą dawkę standardowego proszku//

skróty pieluch:
    tb-> tots bots angielska firma, ma pieluchy typu aio (all in one, wszystko w jednym), otulacze i formowanki,
    (otulaczy nie polecam, reszta ok, jeżeli miałabys kupować to formowanki w r. 2 (są bodajże od 6 czy 8 kg, ale pamietam, że my od 6 używaliśmy) lub aio, ale już easy fit, a nie teeny fit, bo teeny są dla noworodków

ib-> itti bitti lub issy bear (dwie różne firmy, itti bitti ma sio, aio i formowanki, issy bear tylko kieszonki, są duże)

cp-> close parent (sio, nowej lub starej generacji, stara szybciej się niszczy, ale jest bardziej miekka i przyjazna niż nowa generacja (imo, a w ogóle imo tzn. moim zdaniem)

iv-> imse imse, otulacze lub aio

Twój bob ma taka wagę, że możesz juz os spokojnie kupować (nie kupować dla noworodków, możesz też rozmiarowe: m, l, pieluchy kupować, ale wtedy potrezbujesz ich więcej kupić, zaleta-> teoretycznie lepsze dopasowanie)
    na wyjściach najwygodniej będzie Wam z aio, sio lub kieszonkami
    //aio- wszystko w jednym, wrzucasz pieluchę w całości do prania, tak wieszasz do wyschnięcia i tak zakładasz na pupę, w sio (snap in one) spinasz snapkami czyli napami wkłady, do prania lub schnięcia możesz je odpiąć//

podaj jaki masz budżet i ile pieluch na poczatek chcesz kupić, zmajstrujemy jakąś wyprawkę

proponuję po trochu z każdej firmy, bo każdy typ pieluchy do czego innego się nadaje (noc, dzień, wyjście) + zobaczysz, które najbardziej Ci pasują //dzieci mają różną budowę ciała, o tak jak z ubrankami, coś pasuje na danym etapie bardziej, na innym mniej)

kup sobie itti bitti sio, 1 babyettę (kieszonka) lub nappime (kieszonka), charlie banana (kieszonka), tots bots easy fit (aio + od razu dodatkową ich grubszą (tę największą) wkładkę bambusową-> to na wyrost, chwilowo nie powinno być Ci potrzebne), jakieś close parent (sio)
    do tego dokup formowankę bambusową lub 3 od razu(tak lepiej)-> np.
    1 bambusowy puch pupeko,(os)
    1x tots bots strechie-> r.2
    lub flexi tot-> r. 2
    i np. jakąś mamy szyjącej-> kokosi, ecodidi, agny

goraco polecam bambusowy puch i babykicks konopną formowankę, formowanki tots bots również powinny u Ciebie zdać rezultat, ale na noc z dodatkowym wkładem bambusowym, tots bots formowanki bardzo szybko schną (w porównaniu z innymi)

zaraz wróce, nie mogę pisać, dokończe
    Ostatnio edytowane przez spinek ; 06-08-2013 o 21:01

Domyślnie

o Jezuniu, nie sądziłam, że ktoś się tak przejmie moją desperacją...

bardzo dziękuję, wczytam się w pierwszej wolnej chwili

Domyślnie

spinek! chylę czoła i bardzo, bardzo dziękuję za tak wyczerpujące wyjaśnienia
    póki co, wejdę na bazarek z Twoją listą i spróbuję coś znaleźć na szybko (choć połapać się w gąszczu nazw nadal dość trudno )

moja córka jest drobnej budowy, ale faktycznie to już nie noworodek, więc będzie pewnie łatwiej

Chustomanka

Domyślnie

ja Ci polecam Charli Banana, są bardzo zgrabne, nigdy nas nie zawiodły, z naszych szyjących mam nappime (jest trochę większa, mój 8kg bączek w pasie na pełnym zapięciu ma jeszcze luz, ale nowe wzory bajka!!!), kokosi są super zgrabne (nie ciekną, dopasujesz je teraz lepiej niż nappime) i moja ulubiona Millovia (imo najlepszy pul z polskich pieluch). Jażeli chcesz mogę sprzedać Ci jedną CP sio nowej generacji z bambusem (mam dużo, jedną mogę odpuścić i tak nie wszystkie leżały jeszcze na doopce, napisz pw)

Chustonówka

Domyślnie

Witajcie,
    Jestem tutaj nowa. Mam roczną córcię. I od dłuższego czasu wielką ochotę na pieluszki wielorazowe. Ale, im więcej czytam na ten temat, tym mniej wiem. I potem się poddaję. Już przed porodem miałam ochotę na pieluchy wielorazowe, ale temat wydał mi się tak skomplikowany, że odpuściłam. Teraz ponownie chciałabym zacząć, bo wydaje mi się, że łatwiej będzie odpieluchować córcię w tych pieluszkach aniżeli w jednorazowych. Poza tym, skład jednorazowych poraża i przeraża .
    Czytałam wątki, w których opisujecie wszystko bardzo szczegółowo. Ale mam wrażenie, że dla zupełnego laika w temacie, chyba zbyt szczegółowo. Czy mogę prosić o pomoc w tej kwestii. Tak konkretnie - jak krowie na rowie - o wytłumaczenie co i jak ?
    Szukam nieskomplikowanych pieluch wielorazowych. I naturalnych, bo na tym forum doczytałam, że z bambusem to też różnie bywa. Przy okazji zmartwiłam się, czy pościel mojej córci - bambusowa - to był dobry wybór...
    Wracając do pieluch, to w tej sytuacji myślę, że najpewniejsza będzie chyba bawełna organiczna. Tylko ile pieluch na początek dla roczniaka? Obawiam się, że zakupię a mi się nie spodoba i co potem? Tani biznes to nie jest...
    Z góry wielkie dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez poziomka ; 18-10-2013 o 11:47

Domyślnie

Dziewczyny, mam szybkie pytanie.

Jaka jest roznica w PULu Milovii i Kokosi? (miekkosc, elastycznosc itp.)
    U Kokosi ciezko ulozyc wklady, zwijaja sie podczas noszenia. Czy tak jest zawsze w przypadku kieszonek PULowych? Czy moze sa jakies kieszonki nie majace tej drobnej wady?

Z gory dziekuje za sugestie

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Ja tak mam w kazdych kieszonkach bez przeszyc. A niestety te z przeszyciami obcieraja pachwiny malego.

Wysłane z taptalk

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poziomka Zobacz posta
    Szukam nieskomplikowanych pieluch wielorazowych. I naturalnych, bo na tym forum doczytałam, że z bambusem to też różnie bywa. Tylko ile pieluch na początek dla roczniaka? Obawiam się, że zakupię a mi się nie spodoba i co potem?
    Nieskomplikowane są kieszonki - masz pieluszkę z przerwą między materiałami, wkładasz tam wkład chłonny i już.
    Ale naturalne bardziej jest połączenie tetry/bawełny z otulaczem z wełny. Natomiast to już robi się skomplikowane

Co do ilości - dla roczniaka wzięła bym 10-15,ale to też indywidualna sprawa,ile dziecko sika itd.

A jak Ci się nie spodobają - bazarek tutaj zaprasza Po prostu sprzedaj dalej.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Domyślnie

Witam, czytam czytam i mimo, ze bardzo chcę przegotować się na przyjście maluszka i mieć już kupione pieluszki to dalej nie ogarniam. Chciałabym od początku stosować pieluch wielorazowe, fundusze mam średnie, nie za dużo nie za mało. Prać będę pewnie na początku codziennie. Raczej chciałabym kupić pieluchy i otulacze one size. To co mam kupić w takim pakieciku, ile i jakich wkładów, ile i jakich otulaczy??

Uprawnienia umieszczania postów