Pokaż wyniki od 1 do 20 z 614

Wątek: >>> Przeczytałam kilkadziesiąt wątków i nadal nie ogarniam <<< MIEJSCE DLA NOWYCH I ZAGUBIONYCH

Mieszany widok

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reniuszek Zobacz posta
    jesli chodzi o brudzenie to tylko i wylacznie pod tym wzgledem mamy ekstra wygode - maks robi kupe raz na kilka dni - jestesmy na zelazie i jakos to spowolnione jest u niego a jesli juz robi kupke to wiem kiedy to bedzie i staram sie wylapywac , wiec raczej mowy nie ma o brudzeniu kupka . narazie zauwazylam ze kieszonka starcza do maksymalnie 2 godz i do wymiany- czasem jest tak, ze wklad bambusowy jest pelny a mikropolar kieszonki suchy wiec wymieniam tylko wklad i tak mam jedna kieszonke np na 3-4 godz . jakby tak liczyc to wychodziloby od 6 do 12 kieszonek na dobe . kurcze no nie wiem... czekam na otulacze, mam nadzieje, ze bede mogla z nich korzystac do kilku przewijan
    ale ten wkład kładziesz na polar czy po d spód, do kieszonki? jeśli do środka to trzeba wymieniać całość, nie tylko wkład
    polarek/mikropolar będzie suchy, taką ma funkcję że odprowadza wilgoć dalej, na wkładkę, a sam zostaje suchy
    ale skoro mocz przez niego przelatuje to ja bym nie zostawiała, tylko wymieniała całość
    no, chyba, że kładziesz na kieszonkę, to wtedy inna sprawa

ja staram się zmieniać pieluchę po każdym zmoczeniu, bo dziecko mi sygnalizuje, czasem to jest co 15-20 minut, czasem co godzinę dwie

Domyślnie

kasiu klade na kieszonke tj traktuje kieszonke jak otulacz - i poki co oprocz wkladu jest sucho. maks zwykle robi siku przy przewijaniu . nie wiem skad u niego ta tendencja do robienia jak pielucha otwarta , ale tylko sie cieszyc, bo zwykle malo ma w pieluszce chyba, ze gdzies spacerujemy dluzsza chwile to jak siusia wybudza sie na chwile i ma porzadny ladunek przy przewijaniu . mysle ze u nas otulacze z dodadkowymi wkladami,tetra, prefoldami, formowankami ....beda sie sprawdzac - zobaczymy jak ilosciowo nas to pochlonie

Chustonówka

Domyślnie

witam
    dostalam juz pakiet z chin niestety clo musialam zaplacic ok 11e
    zrobilam maly eksperyment i nalalam ok 100 ml wody na jedna pieluszke z wkladem ktory byl w srodku i niestety przez dluzsza chwile polar byl mokry na co moja tesciowa stwierdzila ze to nie moze byc bo dziecku bedzie zimno
    moze mi ktos napisac jak to sie dzieje ze ten polar jest suchy

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzulia Zobacz posta
    witam
    zrobilam maly eksperyment i nalalam ok 100 ml wody na jedna pieluszke z wkladem ktory byl w srodku i niestety przez dluzsza chwile polar byl mokry na co moja tesciowa stwierdzila ze to nie moze byc bo dziecku bedzie zimno
    Zapytaj sie tesciowej jak ona to robila, ze jej dzieci byly ok, skoro na pewno pieluchowala w tetrze? Tak dzieci meczyla cale dziecinstwo, ze im zimno bylo?

Pieluszki przed pierwszym uzyciem trzeba kilka razy wyprac, zeby nabraly chlonnosci, potem wszystko o wiele szybciej przesiaka.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzulia Zobacz posta
    witam
    nalej ciepłej wody to będzie cieplejszy polarek w końcu mocz przy wyjściu ma temperaturę ciała, nie?

(a poważnie, pieluchy i wkładki nabierają większej chłonności po kilku praniach, polar odprowadza wilgoć do środka pieluchy, ale nie trwa to jednej sekundy tylko trochę dłużej)

Chustomanka Awatar do__ti
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Witam.

Jestem tu nowa i całkiem zielona.
    Niedługo zostanę mamusią i chciałabym na początek spróbować wielorazowego pieluchowania.
    Bardzo prosiłabym o linki co warto zakupić na początek, byłoby to dla mnie bardzo pomocne, bo nazewnictwo nic mi nie mówi
    Póki co mam 2 otulacze, jedną chyba formowankę i 2 wkłady bambusowe.
    Z chęcią zakupię kilka rzeczy od forumowych mam, bo póki co szukam na allegro

Bardzo dziękuję za pomoc

Chusteryczka Awatar spinek

Domyślnie

[QUOTE=do__ti;1853529]Witam.
    No to popróbuję. Pokupuję pare rodzajów i będę testować.
    A doradźcie mi jeżeli chodzi o otulacz dla noworodka czy niemowlaka, co pod spód???

co pod spód
    w znaczeniu co do środka tak?

do środka dla niemowlaczka cokolwiek byle małe i miekkie

opcje:
    1) klasyczna tetra
    2) flanela (najlepiej biała, lepiej chłonie)
    3) wkładki mikrofibrowe (takie, jak zakupiłać)
    4) ręczniczki ikea (w ikei są małe ręczniczki białe po 1 zł za sztukę, bardzo fajnie choną, tania alternatywa, w pózniejszym okresie moga służyć jako wkład do kieszonki)
    5) inne wkładki: bambus, konopie, poliwęglan ( dla noworodka nie ma sensu)

tak więc, opcji jest wiele.

noworodek siusia często i niewiele, zatem nie są potrzebne jakieś chłonne wkłady
    ja swoja przewijałaam po kazdum małym siku, zatem otulacz był najwygodniejszy - chop zmieniałam wkłąkd i chop z powrotem na pupę

ps: zapomniałam o najważnijeszej opcji wkładu: pocięta, znienawidzona flanwlowa koszula męża - jak to chłonie

Chustomanka Awatar fiolka
    Miejscowość
    sielsko pod Krakowem

Domyślnie

[QUOTE=do__ti;1853529]Witam.
    No to popróbuję. Pokupuję pare rodzajów i będę testować.
    A doradźcie mi jeżeli chodzi o otulacz dla noworodka czy niemowlaka, co pod spód???

Bardzo fajnym rozwiązaniem (gdzieś przeczytanym na forum chyba) jest sama tetra ze spinką snappi i dziecię owinięte w kocyk polarkowy. Nie trzeba wtedy otulacza. Przydatne szczególnie w nocy - nie trzeba się szamotać wtedy z otulaczem , tylko rozchylić kocyk i szybko założyć suchą pieluszkę. A dziecię spi spokojnie dalej.
    Ja polecam zwykłą miękką tetrę. Gramatura (grubość, czyli chłonność tetry) wg upodobań, ale na początek rzeczywiście nie trzeba chłonności a delikatności i miękkości.
    Wicuś 01.2011, Lili 01.2013, Ignaś 10.2014

Uprawnienia umieszczania postów